Skip to main content

Imenovanje dojučerašnje gradske zastupnice, Ane Lederer, na čelo Gradskog ureda za kulturu rezultat je sramotne političke trgovine u kojoj su se okoristili Neovisni za Hrvatsku. U isto vrijeme riječ je o političkoj kapitulaciji gradonačelnika Milana Bandića koji je još jednom popustio pred njihovim ucjenama da bi uspio zadržati tanku većinu u Skupštini, sve na štetu zagrebačke kulture i građana.

“Imenovanje Ane Lederer bilo je u zraku mjesecima, no Bandić je oklijevao. Sada je svima jasno zašto su Neovisni za Hrvatsku u proteklih 10 dana u čak tri situacije promijenili stav koji je bio protivan gradonačelniku. Prvo su promijenili stav i pomogli Bandiću da se izvan snage stavi zaključak iniciran od Kluba lijevog bloka za koji su prethodno glasali, a koji bi pomogao radnicima Diokija i Kamenskog. Nakon toga su iz drugog pokušaja podržali i omogućili izglasavanje gradonačelnikovog Plana gospodarenja otpadom. Naposljetku, prije nekoliko dana su pred glasanje povukli zaključak vezan uz Dinamo koji su sami predložili, a za koji je bilo jasno da će proći u Skupštini unatoč negodovanju gradonačelnika. Zaključkom bi Skupština poslala političku poruku da se protivi trenutnom procesu privatizacije Dinama i traži demokratsko i transparentno upravljanje tom udrugom”, rekao je Tomislav Tomašević.

Odluku o imenovanju Lederer komentirala je i vijećnica Zagreb je NAŠ! U gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak, Urša Raukar: “Neovisni za Hrvatsku dosad su u Skupštini pokazali da ih zanima samo vođenje kulturnih i ideoloških ratova. Oni se opsesivno bave mijenjanjem imena ulica i trgova, ali za stvarne potrebe građana Zagreba ne pokazuju ni najmanji interes nego zapravo njima trguju da bi ostvarili političku korist, kao što je to bio slučaj s usvajanjem Plana gospodarenja otpadom”, poručila je Raukar.

“Od ovog poteza najteže posljedice osjetit će, naravno, zagrebačka kultura, a onda i građani Zagreba. Otvoreno je pitanje koliko će nova pročelnica izvršavati ideološke zadatke Zlatka Hasanbegovića koji je svojim dosadašnjim radom već napravio veliku štetu hrvatskoj kulturi, čije se posljedice i danas osjećaju. Bandić je tako isporučio gradsku kulturu na milost i nemilost Neovisnima za Hrvatsku, a u isto vrijeme prijeti kroz medije glumcima iz gradskih kazališta koji se usude usprotiviti njegovoj prostornoj politici, iako su demokratski izabrani vijećnici.”, rekla je Raukar.