Skip to main content

U srijedu, 17. svibnja u 10 sati, ispred Centra za korisnike Zagrebačkog holdinga, održana je akcija na kojoj smo govorili o pljački građana o kojoj su sve političke opcije dosad šutjele: štetnom ugovoru za pročistač otpadnih voda koji je sklopio Grad Zagreb i zbog kojeg je znatno poskupila cijena vode za kućanstva. Na akciji su članovi političke platforme Zagreb je naš! razvili smo 2,5 metara dugačku uplatnicu, odnosno račun u iznosu od 32 milijuna kuna naslovljen na “Građani Grada Zagreba”. Naime, toliko mjesečno građani Zagreba plaćaju privatnim tvrtkama za uslugu pročišćavanja otpadnih voda zbog štetnog ugovora koji je Grad Zagreb potpisao s tim tvrtkama, a koji im omogućuje nevjerojatno visok profit od gotovo 50%.

Nakon akcije, izjavu za medije dao je Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika koalicije Zagreb je NAŠ!-Nova ljevica, ORaH-Radnička fronta-Za grad.

“Prije 16 godina Grad Zagreb, odnosno ova gradska vlast, potpisala je najštetniji ugovor u povijesti grada, a taj ugovor je vezan za pročišćavanje otpadnih voda. Tim ugovorom koji traje čak do kraja 2028. godine, Grad Zagreb, tj. porezni obveznici, odnosno građani, moraju za uslugu pročišćavanja otpadnih voda plaćati privatnim poduzećima čak 32 milijuna kuna mjesečno. Da je ugovor štetan potvrdila je i Državna revizija u svom izvješću, a on je i glavni razlog zbog kojeg je u posljednjih 16 godina voda za kućanstva poskupila čak trostruko”, istaknuo je Tomašević te objasnio o kojim se poduzećima radi: “Riječ je o dva privatna poduzeća, Wasssertechnik i RWE. RWE je inače bio dugogodišnji partner HEP-u u termoelektrani Plomin, a sada imaju zajedničko poduzeće za ulaganja u obnovljive izvore energije.”

Tomašević je naglasio i kako su se zbog ovako štetnog ugovora povećali računi za građane, što građani godišnje plaćaju oko 400 milijuna kuna, a ukoliko ne dođe do revizije ovog ugovora, možemo očekivati samo daljnje poskupljenje vode. “Kada uđemo u institucije vlasti pokrenut ćemo reviziju ovog štetnog ugovora i tako dovesti do pojeftinjenja vode za kućanstva jer voda je ljudsko pravo i apsolutno je nedopustivo da je danas imamo ovako visoku cijenu vode.“, rekao je Tomašević te dodao kako su ovi izbori zapravo referendum o privatizaciji komunalnih usluga jer se pored usluge pročišćavanja otpadnih voda koja je već privatizirana isti scenarij sprema i s uslugom odvoza otpada, a onda možemo očekivati da će cijene komunalija u Gradu Zagrebu poskupiti trostruko i za druge usluge, a ne samo za vodu.

Tomašević se također dotaknuo rješenja problema upravljanja Zagrebačkim holdingom: “Danas je Zagrebački holding nažalost postao bankomat koji koristi ova gradska vlast: namještaju se javne nabave, kadroviraju se stranački poslušnici. No, za nas rješenje nikako nije privatizacija, već reforma Zagrebačkog holdinga kroz uvođenje društvenog nadzora nad upravljanjem u Zagrebačkom holdingu. To ćemo ostvariti na način da se u Nadzorni odbor ove tvrtke ne biraju samo političari koji onda Holding koriste za svoje privatne interese, nego i predstavnici korisnika, tj. građani koji plaćaju komunalne usluge, predstavnici radnika u Zagrebačkom holdingu, predstavnici industrije, predstavnici različitih organizacija koje se bave općim dobrom i drugi”, zaključio je Tomašević.