Skip to main content

Nakon što su stanovnici Savice jučer poslijepodne zatrpali rupe i sanirali štetu koju je Grad napravio raskopavanjem kvartovskog parka, jutros oko 4 sata radnici su ponovno stigli na lokaciju parka te podigli zaštitnu ogradu oko gradilišta, a oko 7 sati i 15 minuta došli su i bageri. Ispred bagera stali su ogorčeni građani koji su se od ranog jutra organizirali u smjene i spriječili ih da započnu s radovima, a oko 11 sati na lokaciju je pristigla i policija. Aktivisti političke platforme Zagreb je NAŠ! sa stanovnici Savice dežuraju od rane zore. Nećemo odustati od obrane parka. Bageri neće proći!

“Jučer smo zatrpavali rupe koje je Bandić iz inata napravio u parku, a danas sprečavamo nastavak radova u parku. Bandić se ponaša poput uvrijeđenog djeteta koje je izgubilo utakmicu i ne želi priznati poraz. Ovo je pokazni primjer kako funkcionira prostorno planiranje u gradu Zagrebu, o njemu odlučuju ekonomski i politički moćnici, a stanovnike kvartova nitko ništa ne pita”, izjavio je Tomislav Tomašević, gradonačelnički kandidat platforme “Zagreb je NAŠ!”.

Podsjetimo, u postupku “preuređenja” parka, koje je najavljeno svega desetak sati prije početka radova postavljanjem table na gradilištu, predviđena je betonizacija parka i uklanjanje velikog dijela travnate površine. Umjesto postojeće trave bit će postavljena plastika plave, svijetlozelene i ljubičaste boje. Sintetski materijali, tartan i umjetna trava, bit će posađeni na površini 9300 metara kvadratnih, a betonski pločnici bit će postavljeni na površini od 1500m kvadratnih, a ruši se 16 dvadesetogodišnjih stabala. Sintetski materijali i opločnici činit će 42% sadašnje površine parka što odgovara površini 14 rukometnih igrališta. Podloga za sintetske materijale je beton, što znači da će u park stići 9300m2 betona, a cijena postavljanja tartana po metru kvadratnom je iznosi 950 kuna iz čega proizlazi da bi samo ti materijali koštali 8 milijuna kuna. Stanovnici Savice napominju da je cijena održavanja tartana visoka a trajnost ograničena, pa se pitaju tko će to platiti? Dvojbeno je i zašto se grade staze za trčanje i bicikliranje kad je nasip na kojem su predviđene staze za to udaljen svega 100 metara. Staze su opasne za djecu, a novim uređenjem parka više neće biti ni livade na kojoj se mogao igrati nogomet. Ova devastacija već uređenog parka koštat će građane grada Zagreba 12 milijuna kuna.

Građani Savice traže javnu raspravu i njihovo uključivanje u proces konzultacija o uređenju parka. Platforma Zagreb je NAŠ u potpunosti ih podržava u tom zahtjevu i borit će se za model suodlučivanja građana u projektima vezanim uz njihove kvartove.