Skip to main content
Vijesti

Zagreb treba postati zona slobodna od trgovinskog sporazuma CETA poput Beča, Amsterdama i Barcelone

By 28.03.2017.March 30th, 2017No Comments

Danas, 28. ožujka, u radu Hrvatskog sabora sudjeluje Cecilia Malmstroem, EU povjerenica za trgovinu, koja će među ostalim govoriti i o trgovinskim sporazumima te zagovarati da Hrvatska ratificira sporazum CETA (The Comprehensive Economic and Trade Agreement). Na jučerašnjem sastanku s europskom povjerenicom za trgovinu, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier dao je ovom sporazumu zeleno svjetlo, istaknuvši da će Hrvatska biti među prvim članicama EU koje će sporazum ratificirati. Politička platforma “Zagreb je NAŠ!” protivi se ratifikaciji sporazuma CETA budući da je on iznimno štetan ne samo za državnu već i za lokalnu razinu, te ćemo u Gradskoj skupštini zahtijevati da se Zagreb pridruži mreži od više od 1500 lokalnih vlasti širom EU (među kojima su gradovi poput Amsterdama, Barcelone, Beča, Bruxellesa itd.), koje su se proglasile zonama slobodnim od sporazuma (CETA-free zones), izražavajući protivljenje sporazumu zbog zaštite javnih i komunalnih usluga, radničkih prava i okoliša. Glas za CETA-u znači lošiju kvalitetu života u gradovima i financijske gubitke za gradski proračun.

Primjenom CETA-a, i državne i gradske vlasti bile bi značajno ograničene u korištenju instrumenata javne nabave za lokalizaciju ekonomije, a u nizu situacija bile bi primorane pristati na liberalizaciju, odnosno privatizaciju javnih i komunalnih usluga. Sam sporazum ograničava lokalne vlasti da u budućnosti kreiraju nove javne i komunalne usluge koje će biti izuzete od privatizacije te da u javni sektor vrate već privatizirane javne i komunalne usluge poput pročišćavanja otpadnih voda. Isto tako CETA sporazum ograničava lokalne vlasti da primjenom instrumenata javne nabave potiču lokalnu proizvodnju jer se time navodno diskriminiraju međunarodne korporacije. Upravo se instrumentima javne nabave može poticati primjerice lokalna poljoprivredna proizvodnja, čime se u isto vrijeme ulaže u lokalni ekonomski razvoj uz smanjenje klimatskih emisija od transporta proizvoda. Ovdje treba dodati i da je postupak pregovora oko CETA sporazuma između Europske komisije i Kanade bio potpuno netransparentan te da sporazum sadrži tzv. “privatne sudove” na kojima međunarodne korporacije mogu tužiti vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini svaki put kada bi njihove odluke išle protiv interesa njihovog poslovanja.

Politička platforma “Zagreb je NAŠ!” prošli je tjedan objavila proglas “Vratimo Zagreb u svoje ruke” koji sadrži 25 programskih načela za koja će se platforma boriti na predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu. Načela sadrže protivljenje liberalizaciji i privatizaciji komunalnih usluga poput vodoopskrbe, odvoza otpada i javnog prijevoza, zahtjev da javne usluge od odgoja i obrazovanja djece do brige za starije osobe ne ovise o profitnoj logici tržišta, te zahtjev za korištenjem instrumenata javne nabave za razvoj lokalne ekonomije. CETA sporazum je direktno protiv navedenih programskih načela te se stoga se politička platforma “Zagreb je NAŠ!” oštro protivi ratifikaciji ovog sporazuma od strane Hrvatskog sabora. Borit ćemo se da se Zagreb pridruži mreži CETA-free gradova koji odbijaju primjenu CETA sporazuma kako bi zaštitili javni interes građana i razvoj lokalne zajednice.