Skip to main content

Politička platforma “Zagreb je NAŠ!” i “ZA GRAD” danas su održali zajedničku akciju na Kvaternikovom trgu kojom su upozorili na brojne probleme vezane uz Kvatrić otkako je prije 10 godina dobio novo ruho. Članovi platforme zajedno su s građanima zasukali rukave, uzeli metle u ruke i krenuli u akciju čišćenja klupica i dijela trga. U isto vrijeme, na trgu su postavili i “stup žalbe” na kojem su građani pisali probleme s kojima se susreću u kvartu.

Nakon akcije, izjave za medije dali su Tomislav Tomašević, gradonačelnički kandidat platforme “Zagreb je NAŠ”, i Svibor Jančić, vijećnik gradske četvrti Maksimir i predstavnik stranke “ZA GRAD”.

“Za ovakvo uređenje, tj. devastaciju Kvatrića još prije 10 godina odgovorna je gradska vlast na čelu s SDP-om, čiji je član bio tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić. Trg koji je bio živ javni prostor ovom je devastacijom postao nefunkcionalan i prazan. Pri tome je potrošeno 250 milijuna kuna, za što se moglo izgraditi 10 novih gradskih vrtića”, izjavio je Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika političke platforme “Zagreb je NAŠ!”.

Tomašević je upozorio na brojne probleme uređenja trga: “Danas ovdje nema funkcionalnih klupa u javnom prostoru, pa građani moraju plaćati komercijalne sadržaje na terasama kafića, čije je proširenje zauzelo i privatiziralo veći dio slobodne plohe trga. Pored toga, došlo je i do zakrčenja u prometu. Jedan od naših prioriteta kad uđemo u Gradsku skupštinu bit će da trgove vratimo građanima, tako da se zbog automobila pješaci više ne guraju pod zemlju kao što je sada slučaj na Kvatriću. Prioritet prometa u centru grada svakako bi trebali biti pješaci, biciklisti i javni prijevoz. Isto tako, s Kvatrića je uklonjena i česma za pitku vodu, što je inače jedan od velikih problema Zagreba: iako imamo kvalitetnu vodu, nemamo česmi u javnom prostoru pa su građani prisiljeni kupovati skupu flaširanu vodu. Kada uđemo u Gradsku skupštinu, radit ćemo na postavljanju česmi za pitku vodu koje će biti dostupne građanima”.

“Ovo je prva u nizu zajedničkih akcija političke platforme “Zagreb je NAŠ!” i stranke “ZA GRAD” na koju smo odmah pozvali građane da nam se pridruže jer nam nije u prirodi davati prazna obećanja, nego odmah prelazimo s riječi na djela. Pomoću stupa žalbe skupljamo informacije o gradu, dajemo građanima mogućnost da predlože rješenje ili upute na problem. Kvaternikov trg problem je u srcima građana otkako je obnovljen jer nije dobro realiziran, prometno je problematičan jer tramvaji nisu jasno odvojeni od pješačke zone, klupice nisu funkcionalne i trg ne služi kao mjesto na kojem se građani mogu okupljati i družiti”, rekao je Svibor Jančić, vijećnik gradske četvrti Maksimir iz stranke “ZA GRAD”.

“Jedan od naših prioriteta je suodlučivanje građana o razvoju grada. Na ovaj način želimo komunicirati s građanima. Kada uđemo u institucije vlasti, ostat ćemo s građanima na ulici, osluškivati probleme i stvarati mehanizme pomoću kojih građani mogu suodlučivati o razvoju grada, na razini kvartova, od prostornog planiranja do trošenja gradskog novca.”, komentirao je akciju Tomašević.