Skip to main content

Potez gradonačelnika Milana Bandića kojim je najavio prijedlog promjene imena Trga maršala Tita još jednom je pokazao da su građani Zagreba žrtve političke trgovine koju vodi Milan Bandić kako bi se održao na vlasti, pa i pod cijenu pristanka na reviziju povijesti i ustupak radikalnoj desnici koja je osvojila tek 8,23% glasova birača koji su izašli na izbore.

Ovaj put trgovina se odigrala s poznatim saveznicima iz redova Hrvatske demokratske zajednice, te strankom ‘Bruna Esih — Zlatko Hasanbegović’, iako su i jednima i drugima za vrijeme predizborne kampanje puna usta bile optužbi za korupciju Bandićevog modela vladanja da bi nakon izbora s njim spremno dijelili plijen.

No, Bandić jučer nije tek ‘prodao’ neki trg u zamjenu za vlast, ovim činom aktualni gradonačelnik svjesno je odlučio revidirati i izbrisati antifašističku povijest Zagreba i Hrvatske te je unatoč drugačijim izjavama u predizbornoj kampanji kapitulirao pred radikalnom desnicom kako bi omogućio ostanak na vlasti, a zbog takve odluke najviše će ispaštati građani kojima ta ista desnica nameće vlastite teme i na ovome neće stati.

“Apsolutno je neprihvatljivo da se marginalnoj krajnjoj desnici rade ovakvi ustupci jer time se samo hrane i jačaju. Nevjerojatno je da krajnja desnica kao preduvjet za koaliciju nije tražila transparentnost u upravljanju gradom, zaustavljanje daljnje privatizacije komunalnih usluga te konkretne projekte koji bi podigli kvalitetu života u Zagrebu. Žalosno je da je prva tema o kojoj moramo raspravljati u Skupštini Grada Zagreba vezana za prošlost, a ne budućnost jer su to tako odlučili Milan Bandić i desni zastupnici. Upravo ovakvi političari krajnje desnice koji se opsesivno bave svojom verzijom povijesti, dok Hrvatska ima jednu od najvećih nezaposlenosti mladih, imaju glavnu odgovornost što je iz Hrvatske samo prošle godine otišlo oko 82.000 radno sposobnih ljudi.” – izjavio je Tomislav Tomašević iz “Zagreb je naš”.

Stav platforme “Zagreb je NAŠ” po pitanju promjene imena Trga maršala Tita je jasan sada kao i u predizbornoj kampanji: temu promjene imena Trga maršala Tita nameću oni koji žele revidirati antifašističku povijest, a nemaju ništa drugo za reći o upravljanju gradom niti im je stalo da se u ovom gradu zaista bolje živi. Oštro se protivimo promjeni imena Trga i glasat ćemo protiv takve odluke u Skupštini. Zajedno sa drugim koalicijskim partnerima “Zagreb je naš” će u Skupštini ponuditi drugačiju politiku te nametati teme koje su bitne za kvalitetu života većine građana Zagreba.