Skip to main content
Izvještaj vijećnika

Vijećnik Tonći Kožul (Zagreb je NAŠ!): Izvještaj s 8. sjednice Vijeća Mjesnog odbora Knez Mislav

By 14.02.2018.June 14th, 2020No Comments

Prije nego što je održana zadnja sjednica MO-a Knez Mislav, točno na dan održavanja, vijećnici gradske četvrti dobili su obavijest kako su dva mjesna odbora izrazila želju za prigodnim božićno-novogodišnjim ukrašavanjem površina na njihovom području (gimnazijskog kompleksa u Križanićevoj ulici, u slučaju MO-a Knez Mislav). I ne bi bilo ničeg neobičnog u tome da nije napomene kako bi cijena nabave, dovoza, postave, uključenja u javnu rasvjetu te skidanja božićnog stabla na svaku od te dvije lokacije iznosila… 37 i pol tisuća kuna!

A kako je točno izgledalo to “izražavanje želje” od strane našeg MO-a? Pa, tako da smo u najavljenom dnevnom redu imali blagdansko ukrašavanje za 2018. (jer je sada doba godine kada se to prijavljuje), i da su na dan sjednice nazvali predsjednika vijeća MO-a kako bi ga pitali koju lokaciju predlaže za stablo, i… to je doslovno sve, samo to. Nije bilo govora o tome *kakve* ukrase želimo, a kamoli da bi htjeli božićno stablo po svaku cijenu. Jer tko bi normalan htio po TOJ cijeni.

Jest da blagdanski ukrasi nisu pitanje od velikog značaja, ali ljude to veseli i ja načelno nemam ništa protiv, pa sam se pridružio jednoglasnom izražavanju načelne želje, bez ikakvih specifikacija… a nadalje je sve na višim instancama. Naši vijećnici u gradskoj četvrti su izrazili negativno mišljenje o prijedlogu za stabla; na dnevnom redu iduće sjednice vijeća gradske četvrti nema točke o tome.

No zamislimo, recimo, teoretsku situaciju u kojoj bi to bilo stavljeno na dnevni red vijeća gradske četvrti pod točku “Razno”, i zamislimo još nemiliju teoretsku situaciju u kojoj bi na njihovoj sjednici drvo za 37 i pol tisuća kuna dobilo zeleno svjetlo: ispalo bi da sam podrškom jednom bezazlenom prijedlogu držao nekome – tko zna kome – ljestve u pljački. A ako to ovaj put nasreću ostane samo teoretski scenarij – hoće li biti tako i kada neki drugi put mi na nižoj razini lokalne samouprave predložimo nešto, a oni na nekoj od viših razina to odluče realizirati po nekoj više nego sumnjivoj cijeni, htjeli mi to ili ne htjeli?