Skip to main content
Izvještaj vijećnika

Vijećnik Tomislav Vukoja (Zagreb je NAŠ!): Osvrt na događanja u Vijeću Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad za rujan, listopad, studeni i prosinac 2017. godine

By 14.02.2018.June 14th, 2020No Comments

Rujan

Preko VMO su vijećnici koalicije ZJN Gordana Pasanec i Tomislav Vukoja te Udruga građana Siget pokrenuli inicijativu kojom bi se od devastacije zaštitile zelene površine u Sigetu. Vijeće je pozitivno reagiralo te je jednoglasno usvojilo zaključak kako se protive daljnjim devastacijama zelenih površina na području cijele gradske četvrti.

Listopad

Međutim, vijećnici su listopadu dobili zapisnik u kojem stoji sljedeći zaključak „Vijeće podržava inicijativu Vijeća mjesnog odbora Siget za izmjenu i dopunu GUP–a Grada Zagreba te je protiv bilo kakve devastacije (izgradnje) zelenih površina na području mjesnog odbora Siget. Zastupnik Živog Zida, Damjan Vucelić, reagirao je na početku sjednice, te je u zapisnik unesen ispravak i on glasi kako je i trebao glasiti:
“Vijeće protiv devastacije zelenih površina na podruĉju cijele Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad.”

Prijedlog je jednoglasno usvojen.

Studeni

Zastupnik Živog zida, Damjan Vucelić odlučio je snimati i livestreamati sjednicu Vijeća Gradske četvrti. Ono što je primijetio jest da se termini sjednica ne objavljuju javno, a građani koji putem svih dostupnih kanala doznaju za termin održavanja sjednice na istu ne mogu ući jer su vrata Područnog ureda Novi Zagreb na Aveniji Dubrovnik, navodno po nalogu predsjednika Vijeća gradske četvrti, za vrijeme održavanja sjednice zaključana. Ne bi bilo čudno da su vijećnici jedini koji se u tom trenutku nalaze u Područnom uredu, no za vrijeme trajanja sjednice na porti Područnog ureda cijelo vrijeme dežuraju radnici zaštitarske službe pa bojazni od upadanja i nekontroliranog kretanja po zgradi jednostavno nema. Baš iz tog razloga vijećnik Vucelić odlučio je snimati sjednicu kako bi javnost mogla znati što se na sjednici događa, na što građani imaju i pravo.
Međutim, dio zastupnika iz redova stranke BM365 burno je reagirao, a situacija je eskalirala kada su došli zaštitari kojima je naređeno da vijećniku Vuceliću oduzmu mobitel. Vijećnica stranke BM365 Janja Mitić u jednom je trenutku ustala i istrgnula mobitel vijećniku Vuceliću. Vijest o ovom događaju prenio je i portal RTL televizije, gdje se može pogledati i video.

Cijeli eksces je završio tako da je vijećnik Vucelić udaljen sa sjednice Vijeća.

Prosinac

Jedna od čudnijih stvari koje mora financirati gradska četvrt Novi Zagreb – zapad jest i izmicanje križa s terena zagrebačkog Hipodroma na proširenje uz južni nasip Save, a koji je u vlasništvu Zagrebačke nadbiskupije. Cijena izvođenja ovih radova još uvijek je nepoznata. U prvom planu za ovaj su zahvat bila predviđena sredstva u iznosu od 625.000,00 kn (?), da bi se u “Izmjenama programa gradnje 2017.” iznos spustio za 525.000,00 kn, odnosno, na 100.000,00 kn.

Tu priča s izmještanjem križa ne prestaje. Upravo ovih dana vijećnici gradske četvrti Novi Zagreb – zapad dobili su prijedlog “Programa gradnje u 2018.” u kojem se iznos penje na preciznih 754.062,50 kn. Za usporedbu, za sanaciju središnjeg trga u naselju Trnsko previđeno je 1.284.593,13 kn, što će reći da sanacija jednog trga košta oko pola milijuna kuna više od izmicanja križa doslovno parsto metara dalje.

Naravno, ovo nije sve.

Prvo je jedna stanovnica naše gradske četvrti koja je htjela prisustvovati ovoj sjednici od predsjednika Vijeća Gradske četvrti Jadranka Baturića dobila obavijest kako će sjednica biti zatvorena za javnost.

Nakon toga vijećnicima je dostavljen prijedlog izmjene poslovnika o radu Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad. Promjena nije kozmetička, već vrlo značajna i ona glasi:

U Poslovniku o radu Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad (Službeni glasnik Grada Zagreba 4/17) u članku 47. iza stavka (2) dodaju se novi stavci (3) i (4) koji glase:
„(3) U postupku utvrđivanja osnove za isplatu mjesečne naknade predsjedniku, potpredsjedniku i članovima Vijeća smatrat će se da su nazočili sjednici ako su na istoj bili najmanje na trećini završenih točaka dnevnog reda.

(4) Izvješće o nazočnosti predsjednika, potpredsjednika i članova Vijeća na sjednici ovjerava predsjednik Vijeća.“

Dakle, nije bitno o čemu se raspravlja, nije bitno ni da li ste raspravili o stvarima koje muče građane koje predstavljate, bitno je da ste bili na trećini završenih točaka dnevnog reda a onda možete otići gdje vas volja.

Nije ni čudno da je predsjednik zatvorio sjednicu za javnost, iako su one zapravo javne.
Promjena poslovnika vjerojatno je izazvano postupkom vijećnika Damjana Vucelića koji je želio prenositi sjednice. Ako ovaj prijedlog prođe, može uvijek pokušati snimati i uvijek će biti udaljen sa sjednice, te neće dobiti naknadu. Ostali vijećnici mogu komotno napustiti sjednicu nakon trećine odrađenih točaka. Što vijećnika na raspravi o 2/3 točaka nema bit će regularno. Po poslovniku.

Reklo bi se – vuk sit i ovce na broju.