Skip to main content
ČrnomerecIzvještaj vijećnika

Vijećnik Tomislav Domes (Zagreb je NAŠ!): Izvještaj s 8. sjednice Vijeća Gradske četvrti Črnomerec

By 30.01.2018.May 5th, 2021No Comments

Premještanje stanice na Kustošiji – pitanje o kojem ovisi većina

U ponedjeljak, 29.1.2018. je održana 8. Sjednica VGČ Črnomerec. Po običaju, na dnevnom redu se, pored najavljene četiri točke, našlo još pet dodatnih. Slijedi kratak pregled najzanimljivijih stvari.
 

Božićno uređenje Črnomerca za 2018./2019.
Mjesni odbori na Črnomercu predložili su preko 10 lokacija za postavljanje borova krajem ove godine (da da, već se o tome razmišlja), naravno, o trošku gradske četvrti. Točka je izazvala burne reakcije opozicije, a naročito nakon što je predsjednik Jelić (HDZ) rekao da je cijena pojedinog bora i kićenja oko 30 tisuća kuna. No, čini se da ni većina nije bila sasvim složna. Stoga je predsjednik odredio kratku stanku na kojoj su se HDZ i BM365 dogovorili da svoj prijedlog reduciraju na 5. Borovi su skupi, treba štedjeti, ali ipak je Zagrebački advent proglašen… Glasao sam protiv.
 

Premještanje autobusne stanice u Kustošijanskoj ulici 223
Teško je do kraja dokučiti u čemu je problem, ali ovo je već treća sjednica na kojoj se bavimo tom temom. Ukratko, osoba koja stanuje u prizemlju kuće na broju 223 zatražila je izmještanje stanice na broj 227 jer joj autobus stoji ravno ispred ulaznih vrata. Radi se o prostoru koji je prije bio dućan, no u međuvremenu je postao stambeni. Uglavnom, 30.10.2017. je Gradski ured za prostorno uređenje zaključio da je izmještanje moguće i zatražio suglasnost našeg vijeća. Vijeće je međutim na sjednici 27.11. usvojilo zaključak po kojem očitovanje o ovom traži od VMO Gornja Kustošija. To vijeće je u međuvremenu dalo suglasnost. Tako se tema ponovo našla na našoj sjednici u prosincu. No, ni taj put većina nije bila spremna donijeti odluku, pa je zaključeno da Odbor za komunalne aktivnosti do sljedeće sjednice treba obići lokaciju i dostaviti prijedlog zaključka. I – evo nam jučer teme ponovno na dnevnom redu. Odbor – koji btw vodi predsjednik Vijeća – se nije uspio sastati (!), pa smo zaključili da se do sljedeće sjednice stvarno, ali sad stvarno treba sastati i predložiti nam zaključak. Čini se da se ovo premještanje stanice pretvorilo u prvorazredni politički problem o kojem ovisi većina. Netko iz vladajuće koalicije (3 HDZ, 3 BM365 i dvije vijećnice koje su promijenile stranu) želi, a netko očito ne želi da se stanica pomakne. Možda ćemo na sljedećoj sjednici morati osnovati posebni odbor za premještanje stanice.

Na kraju sjednice nas je predsjednik obavijestio kako po nalogu Grada ne možemo više koristiti sredstva s pozicije “Ostali nespomenuti rashodi poslovanja” za financiranje udruga i izrazio žaljenje što Vijeće neće više moći diskrecijski financirati udruge s Črnomerca. Ne dijelim njegovo žaljenje. Ne vidim zašto bi se udrugama davao javni novac bez javno objavljenog poziva, natječaja i kriterija.