Skip to main content
Izvještaj vijećnika

Vijećnik Eugen Vuković (Zagreb je NAŠ!): Izvještaj s konstituirajuće sjednice Vijeća Mjesnog odbora Vrbik

By 29.01.2018.June 14th, 2020No Comments

Ako izuzmemo čisto ceremonijalne dijelove ove prve (konstituirajuće) sjednice Mjesnog odbora, jedina bitna odluka bila je ona o izboru predsjednika/ce i potpredsjednika/ce. Čvrsti stav “Zagreb je naš!” bio je da za ova mjesta nećemo podržati kandidate stranaka za koje se očekivalo da će na gradskoj razini činiti Bandićevu većinu, kao ni stranke ekstremno desne orijentacije. U Vijeće MO Vrbik izabrani su (poredano po broju dobivenih glasova):

  • 2 vijećnika/ce Nezavisne liste Pere Kovačevića;
  • 1 vijećnik koalicije SDP, HNS, Laburisti, HSS, Naprijed Hrvatska;
  • 1 vijećnik s liste koalicije Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta, Za grad (ja);
  • 1 vijećnica HDZ-a;
  • 1 vijećnik stranke Bandić Milan 365;
  • 1 vijećnik sa zajedničke liste Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a

U skladu sa onim što smo rekli ranije, od ovdje navedenih vijećnika prihvatljivi bi nam bili predsjednik/ca i potpredsjednik/ca s liste koju predvodi SDP, kao i oni s liste Sandre Švaljek i HSLS-a. Što se tiče Nezavisne liste Pere Kovačevića, naš stav je bio da je nezavisnost njihove liste upitna, s obzirom da je g. Kovačević već više godina zaposlen na relativno visokoj poziciji u Zagrebačkom holdingu. Zbog toga je naš stav bio da za predsjedničko, odnosno potpredsjedničko mjesto ne bi mogli podržati niti zastupnike s ove liste.

Pogledamo li još jednom sastav vijećnika, vidljivo je da zastupnici stranaka i lista koji su na gradskoj razini bliski Milanu Bandiću imaju većinu (4 od 7 vijećnika), što znači da predsjednik/ca i potptredsjednik/ca kog bi (hipotetski) kandidirala preostala 3 vijećnika gotovo sigurno ne bi prošao. Očekivao sam da bi se, unatoč tome, netko od zastupnika iz ove (manjinske) grupacije, koji već imaju iskustvo rada u Mjesnom odboru, mogao kanididirati za predsjedničko ili potpredsjedničko mjesto (u kom slučaju bi ih vjerojatno podržao). Ovo se, međutim, nije desilo, već su svi oni (osim mene) glasali da predsjednica i potpredsjednica budu vijećnice s liste Pere Kovačevića. S obzirom da nije bilo drugih kandidata za koje bih mogao glasati, ja sam glasao suzdržano.