Skip to main content

18. sjednica Vijeća Mjesnog odbora Vrbik održana je u srijedu 21.11. Ovaj put mogu reći da sam vrlo zadovoljan velikom većinom zaključaka koji su na njoj doneseni. Usvojeno je više prijedloga koje sam i sam predlagao na prošloj sjenici. Prihvaćen je zaključak kojim se traži uspostava zone ograničenja brzine od 20 km/h na području cijelog MO Vrbik; zatim onaj kojim se traži uspostava zone zajedničkog prometovanja biciklista i motornih vozila (sharrows) u ulicama XIII Vrbik, Vrbik, II Vrbik, III Vrbik, ulici Lavoslava Ružičke i ulici Fausta Vrančića; kao i onaj kojim se traži uspostava zone smirenog prometa u ulici koja se nalazi sa zapadne strane igrališta (Calimero) na Kninskom trgu (spaja ulicu Vrbik i ulicu Lavoslava Ružičke). Svi su ovi zaključci izglasani jednoglasno. Dakako, treba istaknuti da Vijeće nema mogućnosti samostalno osigurati njihovu provedbu i ne postoje nikakve garancije da će oni doista biti i provedeni – to ovisi prije svega o nadležnim gradskim službama.

Pored ovih, donijeto je jednoglasno još nekoliko zaključaka kojima se traži čišćenje jednog odvoda u ulici Ivana Stožira; zatim očitovanje stručnih službi o širini parkirnih mjesta; iscrtavanje znakova zabranje parkiranja na nekoliko mjesta koja su dosad zlorabljena kao parkirna mjesta; izmjena rasvjetnog stupa i postavljanje dodatnih rasvjetnih tijela na igralištu na Kninskom trgu.

Također, od nadležnih gradskih službi zatražilo se očitovanje o glasinama o gradnji privatne ceste (pristupnog puta) koji bi od ulice Lavoslava Ružičke vodio do parkirališta iza zgrade u ulici Gaje Alage, te novoj zgradi koja bi se trebala graditi uz tu cestu, a što bi sve, navodno, trebao graditi isti privatni investitor. Kao što je već rečeno, ovo su sve neprovjerene informacije, ali su za stanare već postojećih zgrada u blizini potencijalno zabrinjavajuće i zato se tražilo očitovanje grada.

Sa dnevnog reda je uklonjen već pripremljen prijedlog zaključka kojim se od gradskih službi trebalo tražiti očitovanje o statusu privatnih garaža na parkiralištu iza zgrade u ulici Gaje Alage. Prijedlog je uklonjen s dnevnog reda nakon što sam prisutne upozorio kako je vrlo problematično što je on formuliran tako da se doima da Vijeće podržava gradnju podzemne garaže na tom mjestu. Ovo je još problematičnije znade li se da su neki privatni investitori navodno već predlagali takvo rješenje i, štoviše, pokušavali za njega dobiti potporu od Vijeća susjednog Mjesnog odbora Cvjetnica. S obzirom da se donošenje ovakvog zaključka moglo tumačiti kao podrška privatnom investitoru koji ima želju realizirati projekt o kome javnost nema informacija, odlučilo se (jednoglasno) ovakav prijedlog zaključka povući s dnevnog reda.

Jedini prijedlog zaključka kod kojeg sam glasao drugačije od ostalih vijećnika je onaj kojim se zahtjeva postavljanje kamera na Zelenim otocima na području cijelog Vrbika. Ta mjera mi se čini pretjerana. Smatram da je loše stanje zelenih otoka u velikoj mjeri rezultat općeg kaosa koji vlada u sustavu gospodarenja otpadom na gradskoj razini i da se postavljanjem kamera ne bi ostvarile neke značajne koristi (a svakako ne u srazmjeru sa troškovima potrebnima za provođenje ove mjere). Svi vijećnici osim mene su glasali za ovakava zaključak, tako da je on prošao. Realizacija, dakako, ovisi o gradskim službama.

***

Prilozi: