Skip to main content
ČrnomerecIzvještaj vijećnika

Ima li većine u VGČ Črnomerec?

By 23.03.2019.May 5th, 2021No Comments

Vijećnici Hana Jušić i Tomislav Domes: Izvještaj s 25. sjednice Vijeća Gradske četvrti Črnomerec

20.03.19.

Na jučerašnjoj sjednici jedina točka, uz standardna Pitanja i prijedloge bila je izglasavanje Prijedloga plana komunalnih aktivnosti za 2019. Treba napomenuti da je ovo već druga sjednica s ovom točkom dnevnog reda. Naime, na prošloj sjednici održanoj 07. ožujka točka je isprva stavljena na dnevni red, materijali prijedloga poslani su vijećnicima, da bi se na dan sjednice točka povukla s dnevnog reda uz obrazloženje da se Vijeće mora još konzultirati s vijećima mjesnih odbora te da će se Prijedlog plana nadopuniti i raspraviti na idućoj, jučerašnjoj sjednici.

Kada smo dobili materijale za sjednicu novi se prijedlog Plana u dvije točke radikalno  razlikovao od starog. Te su točke djelovale suviše bizarno čak i u kontekstu zagrebačke mjesne samouprave.

Primijetili smo kako su sljedeće točke maknute:

4. IGRALIŠTA I ZELENE POVRŠINE

4.1. NOVE AKCIJE U 2019.

REDNI BROJLOKACIJA – OBJEKTMJESNI ODBOROPIS RADOVA / USLUGE / OPREMEVRIJEDNOST
U KUNAMA
1.Dječje igralište Međimurska “Ban Keglević”izgradnja 850.000,00
5Ulica grada Gualdo Tadino“Sveti Duh”postavljanje atitaraumatske podloge 127.600,00
6Sveti Duh 180, dječje igralište“Sveti Duh”izgradnja  950.000,00
7Dječje igralište,KrvarićiGornja Kustošija uređenje  313.000,00
8MO Medvedgrad, Mikulići 189Medvedgradhortikulturno uređenje384.000,00

7. DRUGI JAVNI OBJEKTI I POVRŠINE

7.1. NOVE AKCIJE U 2019.

REDNI BROJLOKACIJA – OBJEKTMJESNI ODBOROPIS RADOVA / USLUGE / OPREMEVRIJEDNOST
U KUNAMA
3.DV Petar Pan, Španovićeva 18Kustošija centarprojektiranje terase 47.000,00
4.OŠ Nad lipom, Nad lipom 13Šestinski dol – Vrhovecprojektiranje krovišta  38.000,00
5.Dom zdravlja Zagreb zapad, Prilaz baruna Filipovića 11“Bartol Kašić”zamjena stolarije 134.000,00
6.Dom Sveti Josip, Dunjevac 17“Sveti Duh”zamjena krovišta 335.200,00
7.Škola za primalje, Vinogradska cesta 29Jelenovacpostavljanje fasade150.000,00
8.OŠ Ivana Cankara, Ulica Ivana Cankara  10“Bartol Kašić”sanacija prostorije 65.000,00

Umjesto toga uvedena je sljedeća točka:

6. PROSTORI MJESNE SAMOUPRAVE

6.1. NOVE AKCIJE U 2019.

REDNI BROJLOKACIJA – OBJEKTMJESNI ODBOROPIS RADOVA / USLUGE / OPREMEVRIJEDNOST
U KUNAMA
1.Ilica 227“Bartol Kašić”uređenje2.500.000,00

te je sljedeća točka s  50.000 tisuća kuna uvećana na ovaj iznos:

8. NERASPOREĐENA INTERVENTNA SREDSTVA

OPIS NAMJENE SREDSTAVAVRIJEDNOST
U KUNAMA
neplanirani interventni radovi u vezi s nepredviđenim i slučajnim događajima, postupanjem po nalozima komunalnog redarstva, građevinske inspekcije, inspekcije zaštite okoliša, te intervencijama po primjedbama i prijedlozima građana971.300,00

Ove točke učinile su nam se zaista alarmantne i gotovo su nam djelovale kao da se netko s nama svima šali. Pripremili smo se za pitanja, odnosno pritužbe oko prenapuhanih iznosa i nepreciznih opisa mnogih drugih točaka, kao i za neke naše nadopune u samoj raspravi o Prijedlogu plana, no smatrali smo kako ove točke zaslužuju da se o njima prvima raspravi.

Ovdje je svakako potrebno spomenuti i pozadinsku priču. U našem VGČ-u unatrag zadnje dvije sjednice osjeća se veliki zaokret – koalicija MB365 i HDZ koja je dosad savršeno funkcionirala odjednom je krenula škripati. Bivši predsjednik, HDZ-ovac Josip Jelić, koji je po njihovom unutarnjem dogovoru svoje mjesto prepustio MB365–ovcu Martinu Postružinu, kao da je počeo gubiti moć, odnosno stvorio se osjećaj da suradnja više ne postoji. Pojavile su se glasine kako Bandićevci imaju plan srušiti Vijeće i inicirati ponovljene izbore, dok to HDZ-u nikako nije išlo na ruku.

Za ovu je priču možda važno dodati kako je Tamara Čubretović, izabrana 2017. na listi SDP-a u Vijeće i u Gradsku Skupštinu, svoj mandat u Vijeću odmah stavila u mirovanje kako bi se posvetila radu u Skupštini. Prošlog je ljeta prešla u BM365, a na prošloj je sjednici reaktivirala svoj mandat u Vijeću kako bi i tamo podebljala ruke gradonačelnikove stranke, maknuvši tako i zadnjeg SDP-ovca, Tomislava Matošina iz VGČ Črnomerec. Uz nju je u BM365 prošle godine prešao i drugi vijećnik SDP-a Branko Matun, pa tako ta stranka sada u Vijeću ima 5 od 15 vijećnika.

No, vratimo se na sjednicu. Predsjednik Postružin sjednicu je znakovito započeo riječima kako danas svakako moramo usvojiti prijedlog Plana, inače će se Vijeće raspustiti, tako mu je rekao Gradonačelnik. Potom je otvorio raspravu o toj točki.

Mi smo odlučili biti ti koji započinju raspravu i to upravo vezano za točku „Ilice 227“ koja je u planu predstavljena kao uređenje prostora MO Bartol Kašić od 2,5 mil kuna. Zapravo je riječ o davnom projektu uređenja kina Kalnik iz 2015. za koje su tadašnji predsjednik VGČ Črnomerec Josip Jelić i Milan Bandić dogovorili da će od derutne zgrade napuštenog kina napraviti kulturni centar Črnomerca s kino dvoranom, raznim komunalnim prostorima, pa tako i jednom prostorijom za MO Bartol Kašić. VGČ je za to trebao izdvojiti milijun kuna, a Grad 5-6 milijuna. U međuvremenu je za tu zgradu VGČ izdvojio neke novce i nešto malo radova je započelo, ali Grad nije ništa, pa se tako taj projekt već četvrtu godinu povlači kao nešto od čega su svi već pomalo odustali jer je Grad s njega maknuo fokus.  

U trenu dok mi ukazujemo na suludost da izdvajamo 2,5 mil. kuna, dakle više od četvrtine budžeta VGČ, za Kulturni centar, za nešto što je u ingerenciji Grada i programskoj ingerenciji Gradskog ureda za kulturu, a pritom od Grada nismo dobili ništa, primjećujemo da se vijećnici HDZ-a s nama slažu, kimaju glavama i odobravaju, na što dakako nismo navikli.

Dvoje vijećnika stranke MB365 (bivših SDP-ovaca) – Branko Matun i Tamara Čubretović počinju braniti stavku kina Kalnik, iz čega postaje jasno od koga je došao takav prijedlog. HDZ-ovci i jedan HSP-ovac počinju je žestoko napadati. U tom trenu počinjemo shvaćati da bi sumanuta ideja da s četvrtinom ukupnog proračuna financiramo djelomičnu obnovu kina Kalnik moglo biti tzv. red herring, nešto što je stavljeno kao mamac koji bi većinu u Vijeću (sve osim vijećnika BM365) trebao navesti da odbije Plan i time kvalificira Vijeće za raspuštanje. Čini se da su SDP-ovi prebjezi dobili zadatak da sruše Vijeće.

U tom trenu dešava se suludi obrat i politička makinacija za kakvu smo mislili da je nećemo susresti na razini mjesne samouprave.

Martin Postružin, predsjednik Vijeća i član stranke Milana Bandića odjednom predlaže da ipak izglasamo onaj prošli plan koji je povučen s prethodne sjednice u kojem nema sporne stavke kina Kalnik. U taj tren, krajnje sinkronizirano s Postružinom, Josip Jelić, HDZ-ovac i bivši predsjednik ustaje i dijeli svim vijećnicima isprintane, unaprijed pripremljene stare planove.

Troje bandićevaca (Matun, Čubretović i Vlado Crkvenac) konsternirani su i traže stanku za sastanak kluba, kako bi urazumili Postružina. Inače, za traženje stanke potrebno je pet vijećnika – Jelić, s Poslovnikom na stolu ispred sebe o tome obavještava bandićevce. Postružin i još jedan član stranke MB365, Buden, odbijaju poslušnost i ne dižu ruku za stanku. Prevratnici bijesne i vrše pritisak na Postružina. Paralelno, mi tražimo raspravu o ovom novom-starom Planu. Jelić i Postružin obećavaju raspravu o tome, samo neka se usvoji da to bude taj „bezkalnički“ plan o kojem se raspravlja.

Troje prevratnika bandićevaca napuštaju prostoriju.

U tom trenutku Jelić i Postružin znaju da moraju djelovati. Mi molimo za raspravu o točkama Prijedloga plana, ne želimo da se glasa o nečemu što nije raspravljeno – pripremili smo pitanja, zamjerke i dopune. Postružin se na to ne obazire nego poziva na glasanje o usvajanju Plana. HDZ i dva bandićevca koji su ostali u prostoriji, dakle Postružin i Dragutin Buden, kao i jedan HSLS-ovac izglasavaju prijedlog. Mi glasamo protiv, jer smo se usuglasili kako ćemo na nivou grada svi glasati protiv Plana komunalnih aktivnosti dokle god ne budemo imali uvide u strukture troškova i utjecaj na to kako se troši novac. Vijeće je spašeno, a  Plan usvojen a da se ni sekunde nije raspravljalo o ijednoj njegovoj stavci.

U tom se trenu Čubretović, Matun i Crkvenac vraćaju, a Plan je izglasan. Oni su konsternirani, traže poništavanje, ponovno glasanje. Mi smo također bijesni, ne iz istih razloga kao i oni, naravno, već zato što nije bilo rasprave i zato što i taj Plan sadrži brojne neprihvatljive stavke. Jeliću i Postružinu je laknulo jer su sačuvali Vijeće i svoje pozicije, ne ide se na ponovne izbore s novim listama. Branko Matun, SDP-ovac koji je postao bandićevac govori kako on nije slobodan strijelac i kako je za njega bitna stranačka hijerarhija i ono što stranka naloži. Tamara Čubretović također govori Postružinu kako će o njegovim akcijama saznati vrh Stranke te traži audio snimku sjednice.

Za točku razno dvoje HSLS-ovaca Maja Čižić i Tomislav Kolačny pripremili su iznenađenje. Tražili su imena domara u prostorima MO-ova na našem području. Neformalni dogovor je da se domari traže među socijalno najugroženijim osobama, u pravilu moraju biti ili nezaposleni, ili u mirovini, ili studenti. Uvidom u njihova imena postaje jasno da je jedan domar suprug potpredsjednice vijeća, Ljiljane Peršinec, a jedan je bratić HSP-ovca Miroslava Šurbeka.  Prozvani vijećnici u ovome zapravo ne vide problem. Vijećnik Šurbek ističe kako je njegov bratić savršeno kvalificiran za taj posao i umirovljenik.

Josip Jelić završava sjednicu riječima kako je puno teže naći domare među socijalno ugroženima nego što mislimo, jer  mnogi ljudi koliko god bili siromašni, jednostavno ne žele to raditi.

Na samom kraju sjednice oglašava se član MO Medvedgrad koji je ondje sjedio kao promatrač i ističe kako u Planu koji smo upravo izglasali nije završio niti jedan od prioriteta njihovog MO.

Vijećniku Vladi Crkvencu, jednom od trojice bandićevaca koji su za vrijeme glasanja bili vani, zvoni mobitel, na zaslonu se vidi ime Patrik Šegota, predsjednik novoosnovane organizacije Stranke rada i solidarnosti Gradske četvrti Črnomerec.

Nastavak slijedi…