Skip to main content
ČrnomerecIzvještaj vijećnika

Vijećnica Ria Bilić (ZJN): Izvještaj s 20. sjednice Vijeća Mjesnog odbora Bartol Kašić

By 05.02.2019.May 5th, 2021No Comments

U četvrtak, 24.01.2019. u 18,00 sati održana je 20. sjednica mjesnog odbora Bartol Kašić, prva na kojoj sam ja sudjelovala nakon što sam zamijenila kolegicu Hanu Jušić u vijeću.

Točke dnevnog reda bile su sljedeće:

  1. Hana Jušić, stavljanje mandata u mirovanje
  2. Prijedlog Plana Malih komunalnih akcija Mjesnog odbora Bartol Kašić za 2019
  3. Financijski plan Mjesnog odbora Bartol Kašić za 2019
  4. Osnovna glazbena škola Ivan Zajc – korištenje prostora
  5. Prijedlog Zaključka o postavljanju klupa u parku selska – Prilaz baruna Filipovića
  6. Informacije, pitanja i prijedlozi

Prvo sam se predstavila i upoznala sa svim članovima te mislim da smo u startu krenuli na krivu nogu. Naime, pitali su me jesam li gospođa ili gospođica na što sam ja odgovorila da smo u poslovnoj komunikaciji sve gospođe. Na pitanje „Kako to?“ odgovorila sam da se srećom eto žene više ne označavaju po tome jesu li udate ili ne, na što je kolegica vijećnica iz SDP-a pitala „Pa dobro, jeste li udati ili ne?“. Ocjenjujem da moj odgovor nije bio zadovoljavajuć s obzirom da sam odbila odgovoriti na to pitanje navodeći razlog da je to već veoma privatno pitanje. 🙂

Nakon tog ugodnog intermezza, krenuli smo polaganim kasom kroz točke dnevnog reda:

1. Hana Jušić, stavljanje mandata u mirovanje

Glasovala sam ZA te smo ovom točkom smo zamijenili Hanu sa mnom u mjesnom odboru.

2. Prijedlog Plana Malih komunalnih akcija Mjesnog odbora Bartol Kašić za 2019

Glasovala sam SUZDRŽANO. Ovo je onaj plan malih komunalnih akcija koji vijećnicama bude serviran bez da imamo ikakve mogućnosti utjecaja na njega (pokriva dvije stavke: održavanje javnih zelenih površina i redovito održavanje nerazvrstanih cesta). S obzirom da se radi o skoro 900.000,00 kn, pitala sam kolege vijećnice/ke na temelju čega smo došli do tih iznosa i na koje konkretne stavke se one odnose. Odgovor je bio da su iznosi iz godine u godinu isti, da nemamo nikakvog utjecaja na njih, da su stavke uvijek generalno taksativno nabrojane te da ne možemo odabrati izvođača radova jer je Grad dogovorio da to radi Holding koji na kraju godine naštela izvještaj da u kunu paše s planom koji smo kakti mi usvojili. Ovo je teška farsa i privid demokratskog odlučivanja na razini MO-a, stoga sam glasovala suzdržano.

3. Financijski plan Mjesnog odbora Bartol Kašić za 2019

Galsovala sam ZA. Financijski plan sastoji se od 3 stavke:

  1. Stavke za male komunalne akcije: 897.406 kn
  2. Naknade za vijećnike: 150.000 kn
  3. Ostali troškovi: 12.000,00 kn

Kao što sam napisala u prethodnoj točki, na iznos prve stavke ne možemo utjecati, on nam je dodijeljen. Druga je definirana gradskom odlukom, a treća se odnosi na ad hoc troškove – zasad naš MO planira 2.000,00 kn utrošiti na čišćenje (osoba+sredstva) prostora MO-a koji se daje na korištenje raznim udrugama. Ostatak su rekli da na kraju godine biramo kako rasporediti (ako ostane) – možemo kupiti određene potrepštine nekoj školi/vrtiću ili sl.

Problem je isti kao I u točki 2. – kad se maknu naknade za vijećnike i 12.000 kn za ostale troškove, glavninu proračuna čini Stavka malih komunalnih akcija. Taj iznos je već izglasan na skupštini grada Zagreba te je odlučeno da će sve aktivnosti iz te točke biti plaćene Zagrebačkom Holdingu – radi se o teškom prividu decentralizacije I bacanju krafni u oči da mjesni odbori mogu utjecati na išta supstancijalno.

4. Osnovna glazbena škola Ivan Zajc – korištenje prostora

Glasovala sam ZA te smo obnovili dozvole korištenja prostor aMO-a za svoje potrebe.

5. Prijedlog Zaključka o postavljanju klupa u parku Selska – Prilaz baruna Filipovića

Glasovala sam ZA, iako nevoljko jer je ovo čista “uzmi ili ostavi” situacija. I ova stavka me poprilično osupnula – kada MO nešto traži od Grada, ni nemamo nikakvog utjecaja na izvedbu toga što tražimo. U ovom konkretnom slučaju, glasovala sam ZA prethodno traženo postavljanje klupica ispred Instituta za tumore. Kada sam pila koleg(ic)e vijećnike/ce možemo li mi utjecati na to kakve klupice će biti postavljene, koliko će one koštati, gdje i sl. Odgovor je bio „Budi sretna da nam daju klupice“ . Vrh pristupa prostornom uređenju očituje se u lokaciji klupica – kolega iz Grada koji je nadležan za postavljanje klupica će nazvati telefonski g. Jurića, vijećnika MO-a kada budu dolazili postaviti klupice pa će im on na licu mjesta reći gdje da ih postave. (?!)

Suma sumarum, možemo tražiti klupice no bez ikakvog utjecaja na to koliko one koštaju, od koga će biti kupljene, kakve klupice želimo na lokaciji I sl.

6. Informacije, pitanja i prijedlozi

Informirani smo o tome da je MO dobio pozitivan odgovor od Grada na MO-ovo traženje zabrane biciklističkog prometa sjevernim trotoarom ulice Baruna Filipovića od Selske do Vodovodne! Ovo mi je bilo nebulozno iz niza razloga, ponajviše jer je MO tražio Gradski ured da dopisom potvrdi ono što već stoji u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Elem,ovdje sam intervenirala s molbom da ubuduće probleme biciklističke infrastrukture ne rješavamo zabranama i traženjem slanja policije na bicikliste, nego širenjem i poboljšanjem biciklističke infrastrukture. Dobila sam načelan pristanak uz pričanje individualnih anegdota o nepristojnim biciklistima.

Sve materijale sa sjednice možete pronaći na ://ČJN- Črnomerec je NAŠ! sharepointu OVDJE.