Skip to main content
Izvještaj vijećnikaPeščenica - Žitnjak

Vijećnica Jelena Miloš (Zagreb je NAŠ!): Izvještaj s 8. sjednice Vijeća Mjesnog odbora Peščenica

By 01.02.2018.May 10th, 2021No Comments

Ovaj put smo dnevni red i materijale za sjednicu dobili na vrijeme, tri dana prije sjednice. Dnevni red obuhvaćao je sljedeće točke: pripreme za obilježavanje Dana MO Peščenica 2018.; aktualna komunalna problematika; razno.

Na temi aktualne komunalne problematike raspravljali smo o pristiglom odgovoru na vijećničko pitanje oko ukidanja pedijatrijske ambulante DZ-Istok, Njegoševa 10. Naime, Dom Zdravlja Zagreb-Istok dostavio nam je odgovor da je “tim zdravstvene zaštite dojenčadi i predškolske djece samo izmješten na novu lokaciju (Ivanićgradska 38) jer je doktorica koja je skrbila za djecu imala manji broj osiguranika od propisanog minimuma. Također, u dopisu je pisalo da je izmještanjem ambulante došlo do osiguravanja kvalitetnije zdravstvene zaštite jer na novoj lokaciji rade još tri tima na koje se može računati u slučaju privremene odsutnosti nekog doktora te da se na toj lokaciji nalaze i medicinsko-biokemijski laboratorij Doma zdravlja koji osigurava brže pružanje zdravstvene zaštite. S druge strane, na Vijeću sam od predsjednika Mjesnog odbora čula da su građani nezadovoljni takvom odlukom i pišu peticiju. Znate li nešto više o tome? Ako imate više informacija, svakako nam se javite.

Dotaknuli smo se i neizgrađene. tj. napuštene zgrade u Harambašićevoj ulici čiji je vlasnik otišao u stečaj te je u međuvremenu postala mjesto na kojem se skupljaju štakori i ispred koje vise ostavljeni kranovi. Sve to predstavlja ozbiljnu opasnost za građane, a već se dugo ništa ne rješava. Zaključeno je da će predsjednik MO-a i službenik iz Gradskog ureda za mjesnu samoupravu poslati dopis Gradu kojim traže uklanjanje kranova koji predstavljaju sigurnosni rizik.

Što se Dana mjesnog odbora tiče, vijećnicima se predstavila agencija za sport i marketing AB Sport consulting koja je zainteresirana, kako kažu, pomoći pri organizaciji Dana MO Peščenica. Za one koje možda još uvijek nisu bili na obilježavanju Dana mjesnog odbora Peščenica, radi se o manifestaciji koja se održava jednom godišnje i u okviru koje se organizira sportski, edukativni i kulturni program. Prošle godine organizirana su sportska natjecanja za osnovnoškolce i srednjoškolce uz dodjelu medalja, trening reanimacije, edukacija vatrogasaca, na štandovima su se predstavile kvartovske škole, udruge itd.. Ukratko, radi se o lijepom i veselom događaju u kojem se stanovnici kvarta okupljaju i druže, ali i nauče nešto novo o sadržajima u kvartu.

Prezentaciju je predstavio Alan Balen, izvršni direktor AB Sporta, stručnjak za marketing koji je prethodno bio dugogodišnji voditelj marketinga Hrvatskog nogometnog saveza. Gospodin Balen u svojoj je prezentaciji pričao o načinima na koje bi htjeli prema njihovom viđenju podići cijelu manifestaciju na novu razinu, primjerice, osiguravanjem dodatnih sponzora, dovođenjem, primjerice, Dinamovih nogometaša, poznatih osoba poput gradonačelnika drugih gradova, dodatnim sadržajima poput vatrometa itd.

Nakon prezentacije i odlaska predstavnika Agencije, vijećnici su međusobno popričali o ideji. Rekla sam da sam protiv ulaska komercijalnih agencija u proslavu Dana mjesnog odbora budući da držim da bi događaj trebao ostati neprofitne i nekomercijalne prirode jer je namijenjen stanovnicima kvarta i trebao bi zadržati kvartovski štih, a ne uvoditi više komercijalne sadržaje. Pogotovo sam naglasila da sam protiv toga da vrlo skromna financijska sredstva Mjesnog odbora trošimo na konzultantske usluge. Isto tako sam protiv plaćanja bilo kakvih privatnih tvrtki javnim novcem da bi obavile posao koji bi trebao obavljati Grad i MO. Ostali vijećnici bili su dosta zadovoljni prezentacijom te su rekli da uključivanje agencije neće ništa koštati Mjesni odbor, a ostali vijećnici su također rekli da se u smislu nadležnosti nad sadržajem ne bi ništa promijenilo jer MO i dalje organizira sam događaj. Kako su svi ostali vijećnici bili su izrazito zadovoljni prezentacijom, odlučeno je da će Vijeće Mjesnog odbora ostati u kontaktu s Agencijom budući da zasad nemamo nikakvu konkretniju ponudu, a Agencija će se javiti Gradu Zagrebu i izraziti interes za uključivanje u Dane mjesnog odbora.