Skip to main content
Izvještaj vijećnika

Vijećnica Hana Jušić (Zagreb je NAŠ!): Izvještaj s 8. sjednice Vijeća Mjesnog odbora Bartol Kašić

By 29.01.2018.June 14th, 2020No Comments

Male komunalne akcije
Na 8. Sjednici VMO Bartol Kašić održanoj 25.1.2018 raspravljali smo o planu malih komunalnih akcija GČ Črnomerec za 2018. godinu, odnosno o onim prioritetnim aktivnostima koja se tiču našeg Mjesnog odbora. Zaključili smo da su svi naši zahtjevi koje smo poslali prema VGČ-u usvojeni i u planu su provedbe. Većina ih se tiče asfaltiranja pojedinih površina na kojima je propao kolnik ili pločnik, tu je i uređenje parka za pse (stavljanje ograde da psi ne istrčavaju na cestu) na uglu Prilaza baruna Filipovića i Selske, javna rasvjeta i ograda uz potok Črnomerec.
 

Biciklističke staze
Dobra stvar je što je, na moju inicijativu, na popis malih komunalnih akcija stavljena biciklistička staza od Selske do Črnomerca po dužini Prilaza baruna Filipovića do ulice Ivana Cankara, čime bi gotovo čitav MO (osim dijela oko Plive) bio pokriven biciklističkom stazom od istoka prema zapadu. Nažalost, ne ulažem velike nade za realizaciju jer razlog zašto nakon Laube staza prestaje je taj što je pločnik preuzak zbog ograde postavljene posred pločnika – ograda pripada zemljištu/gradilištu u vlasništvu Nikice Valentića koje tako stoji već godinama. Također tražili smo da se postave klamerice za bicikle ispred pošte i knjižnice.
 

Prostorije mjesnog odbora i vrtić u Lidlu
Mjesni odbor Bartol Kašić traži nove prostore u prostorijama bivšeg kina Kalnik koje se već godinama preuređuje u sklopu nekog višemilijunskog, nikad završenog projekta, pa se dio novaca, već po dogovoru iz prošlog mandata, ulaže za to uređenje. Oko toga nikad nisam imala priliku glasati. Također, budući da se na uglu Ilice i Maričićeve gradi Lidl kojemu je grad dao zemljište na zelenoj površini (stanari okolnih zgrada bunili su se, ali ništa se nije desilo – ovo je sve dogovoreno prije našeg ulaska u vijeća) MO-u Bartol Kašić ponudili su da unutar Lidla dobije vlastiti prostor kao kompenzaciju za ustupanje gradskog zemljišta Lidlu. Na jednoj od prošlih sjednica izglasali smo da se prostori tamo daju i dječjem vrtiću Petar Pan koji je sad na iznimno malom prostoru. Da sumiram – moj MO čeka dva potencijalna prostora. Trenutno MO koristi prostor koji nije gradski i Grad za njega plaća najamninu (dosta neobično). Druga neobična stvar je da će vrtić biti u Lidlu, ali ja sam glasala “za” jer jedino što su nas pitali jest kome bismo dali prostor, ne i o problematici grada i Lidla, pa mi se stoga činilo u redu da prostor dobije prostorno podkapacirani vrtić.
 

Autobusna stanica kod Laube
Druge točke bile su prijedlozi građana od kojih smo prihvatili onaj Arnija Barišića da pošaljemo gradu upit da se na autobusnoj stanici ispred Laube postave fiksni stupići i klupe jer se zaposlenici Laube isparkiravaju preko autobusne stanice i time rastjeruju ljude koji čekaju javni prijevoz na često gužvovitoj stanici, dok zaposlenici Laube imaju službeni ulaz i izlaz.
 

Informacije sporo ili nikako ne putuju, a mjesni odbori nemoćni su naspram Grada
Sjednici je prisustvovala i vijećnica GČ Črnomerec Maja Čižić (Nezavisna lista Sandre Švaljek) koja je došla informirati se o radu MO, kazavši da je njoj dosta veliki propust da vijećnici GČ ne dobivaju zapisnike pojedinih MO-ova u njihovoj oblasti.

Članovi MO-a pričali su kako na većinu svojih upita Gradu nikad ne dobiju odgovor; najčešće na upite oko znakova, semafora, bespravnog parkiranja i slično; za većinu stvari šalju se požurnice, ali često opet ništa.

Radom ovog MO-a dominiraju teme prometa, prometnih kolapsa, signalizacije i asfaltiranja, pa tako i ovog puta.

Dobili smo i dva proglasa od Grada, koji vjerojatno dobivaju svi. Jedan je taj da su vijećnici koji su dogovorili dežurstva dužni na njih dolaziti, a drugi se također tiče nespomenutih troškova koji služe da MO-i daju sredstva udrugama, sportskim klubovima i drugim organizacijama koje djeluju na teritoriju MO-a. Iz nekog razloga nisu nam ga poslali već samo dali na uvid pa sam ga fotkala.

Do sljedeće sjednice,
Hana Jušić