Skip to main content
Izvještaj vijećnika

Vijećnica Gradske četvrti Gornji grad – Medveščak Urša Raukar: U novu godinu s novim zadacima

By 11.01.2018.June 14th, 2020No Comments

Vijećnica sam u Vijeću Gradske četvrti Gornji grad Medveščak – i počet ću pisati neku vrstu izvještaja, dnevnika sa sjednica tog tijela.

Budući da je članstvo u Vijeću za mene, kao i za sve nas iz Zagreb je NAŠ!, nova situacija, do sada sam pokušavala naučiti pravila, shvatiti proceduru i dinamiku događanja. Ne mogu reći da sam baš u svemu uspjela, još uvijek mi je nepoznanica dosta toga. Sigurno je za to odgovorna moja nesnalažljivost u novim, birokratskim okolnostima, no, usuđujem se reći, a na temelju ovog dosadašnjeg iskustva, da je lokalna samouprava zakomplicirana i birokratizirana, tako da se netko tko želi jasne i razumne odgovore, teško se probija kroz more dokumenata, pismenih i usmenih pravila i uputa.

No, da krenem od početka. U našem Vijeću je nakon izbora većinu trebala imati ekipa iz SDP-a (3 mjesta), Nezavisne liste Sandre Švaljek (3 mjesta), naše koalicije (2 mjesta) i nezavisna Tatjana Holjevac, sve zajedno 9 od 15 mjesta. No, kako to već u Hrvatskoj biva, dvoje vijećnika s liste Sandre Švaljek prešli su na drugu stranu i podržali HDZ (3 mjesta) i Milan Bandić 365 (3 mjesta). I tako smo i u tom Vijeću svjedočili neprincipijelnoj političkoj trgovini i prevari birača koji su glasajući za Listu Sandre Švaljek glasali protiv Bandića, a sada su njihovi izabranici podržali stranku aktualnog gradonačelnika i HDZ i time im dali većinu u Vijeću mimo izbornih rezultata. Kad sam na to reagirala na prvoj konstituirajućoj sjednici rečeno mi je, između ostalog, da vijećnici samostalno raspolažu svojim mandatom i imaju pravo podržati koga god žele. Svakako, no, ostaju predizborna obećanja, programi, deklaratorne izjave protiv vlasti Milana Bandića, koja su tim prelascima grubo pogažena. To je jednostavno pitanje morala i poštenja za koje u našoj politici više uopće nema mjesta, sve je podložno nevjerojatnim sporazumima, koalicijama, trgovinama, a ako to netko zdravorazumski prokaže kao prevaru birača, biva napadnut kao netko tko „ne razumije politiku“. Dobro, takvu politiku niti ne želim razumjeti.

Tako je počeo moj rad u Vijeću Gradske četvrti. Priznajem, bila sam naivna, pa sam mislila da će tu biti manje ili uopće neće biti stranačkih stega i neprincipijelnih koalicija, da je to mjesto gdje ćemo dogovorno raditi za dobrobit naše četvrti. No, nije baš tako. To je ipak mjesto na kojem se uglavnom precrtavaju odnosi iz Skupštine, dakle, jasne razlike između većine i manjine, bez obzira na sadržaj odluke ili prijedloga.

No, i u takvoj situaciji se može nastojati napraviti pomake na bolje. Prije svega, transparentnost rada Vijeća. Mislim na pravodobno objavljivanje dnevnog reda na stranicama grada Zagreba. Zatim, budući da se zapisnici ne objavljuju, objavljivat ću ih ovdje na našim stranicama. Upozoravat ću na netransparentne procese s nadom i uvjerenjem da će s vremenom doći i neki rezultati. I sve ću to nastojati što više iznijeti u javnost, kako bi se probudio širi interes za lokalnu samoupravu i vjera da se može utjecati na procese.

Za sve to mi je potrebna vaša pomoć i sudjelovanje. Zato pozivam sve građane četvrti Gornji grad – Medveščak da se jave na mail ursa.raukar1@gmail.com sa svojim prijedlozima i lokalnim problemima vezanim uz svakodnevni život u našoj četvrti. Također predlažem da zainteresirani građani dođu i na sjednice Vijeća, da i tako utječemo na razvoj demokracije i lokalne samouprave.

Kolegica Vlasta Toth iz Radničke fronte i ja nastojat ćemo iznaći načina da se vaša pitanja i prijedlozi nađu na dnevnom redu sjednica Vijeća.

Ovdje ću objavljivati pozive na sjednice s dnevnim redovima, zapisnike i moje komentare.

Do sljedećeg pisanja srdačno vas pozdravljam!