Skip to main content
ČrnomerecIzvještaj vijećnika

Uzaludne odluke VGČ Črnomerec

By 12.02.2019.May 5th, 2021No Comments

Vijećnici Hana Jušić i Tomislav Domes (ZJN): Izvještaj sa 23. sjednice Vijeća Gradske četvrti Črnomerec

6. veljače smo održali možda jednu od najčudnijih sjednica u ovom sazivu Vijeća. Sjednica je, suprotno praksi i Poslovniku sazvana iznenadno, samo dan prije održavanja. Na dnevnom redu se našla samo jedna točka – i to točka o kojoj smo već odlučivali na prethodnoj sjednici samo 6 dana ranije. Očito je bilo da se radi o krajnje ozbiljnoj situaciji.

Idemo redom. Na toj prethodnoj 22. sjednici, održanoj 30. siječnja, odlučivali smo o zahtjevu stanara Ulice Gjure Szaba 11-19 za uvođenjem naplate parkiranja na toj lokaciji, s ciljem kako bi se onemogućilo cjelodnevno parkiranje nestanarskih automobila zbog kojih stanari ne mogu parkirati u toku dana. Zahtjev je potpisalo 18 stanara. Na lokaciji – ako smo dobro zapamtili – ima preko 150 stanova.

Stav većine (BM365, HDZ) je bio da u okolici nema naplate parkiranja i da smo kao Vijeće već odlučili da nećemo širiti zonu naplate parkiranja. Stoga je na prošloj sjednici donesena odluka da se zahtjev stanara odbija.

No u posljednjih 6 dana se izgleda desio obrat. Kako su nam u obrazlaganju točke objasnili predsjednik Vijeća Martin Postružin (BM365) i bivši predsjednik Josip Jelić (HDZ), pojavile su se nove informacije o slučaju: brojni stanari su kontaktirali članove Vijeća, a predsjednik je razgovarao s nekima od njih.

Iako iz izrečenog nije sasvim jasno o kojim je tu novim informacijama riječ, vijećnici većine su predložili novo rješenje: Vijeće će podržati zahtjev ako ga potpiše natpolovična većina stanara brojeva 11-19 navedene ulice. Odluku smo donijeli skoro jednoglasno, no zanimljivo je da je predsjednik, koji je sazvao sjednicu i stavio točku na dnevni red u glasanju bio suzdržan.

Naknadnim istraživanjem ustanovili smo što se ustvari dogodilo. Pravilnikom o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža (Službeni glasnik Grada Zagreba br. 17, 12.07.2018.) koji je usvojio gradonačelnik, Ulica Gjure Szaba uvrštena je u III. parkirnu zonu. Dakle, o pitanju o kojem smo mi navodno odlučivali na dvije sjednice, već je odlučeno na višoj razini prije sedam mjeseci. Naše Vijeće se dva puta sastalo da bi odlučivalo o – NIČEMU!