Skip to main content

Drage Peščanke i Peščani, ostali smo vam dužni jednu važnu vijest iz studenog 2019. Vijećnik u VMO Volovčica Nikola Zdunić odbio je podržati prioritete za Plan komunalnih aktivnosti za 2020. unatoč brojnim prijedlozima koje su oboje, u dogovoru s građanima, pripremili. Plan se izglasava na Vijeću Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak u ožujku 2020., no prije toga svaki mjesni odbor u gradskoj četvrti definira svoje prioritete za taj Plan.
Razlozi za uskraćivanje podrške prioritetima su sljedeći:

  • Plan malih komunalnih aktivnosti ima apsurdno velike iznose koji se planiraju potrošiti za uređenje, primjerice, za dva dječja igrališta u Alfirevićevoj 1-3, te Alfirevićevoj 23-35 planira se potrošiti 893.000,00 kn. Planirani troškovi nemaju detaljni troškovnik, niti su vijećnici/e u Vijeću Mjesnog odbora Volovčica, unatoč opetovanom traženju, uspjeli dobiti detaljan troškovnik za te i slične aktivnosti. Vijećnici/e u mjesnim odborima ne mogu utjecati niti na objavu troškovnika, niti na korigiranje iznosa uređenja i gradnje u sklopu PKA Peščenica – Žitnjak.
  • Prioriteti za Plan, jednom kada su izglasani u VMO-u, prepušteni su na milost i nemilost vijećnika u Gradskoj četvrti. To u praksi znači da su dogovori ispod stola u Vijeću Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, gdje većinu imaju stranke HDZ i BM365, bitniji od toga koje smo male komunalne akcije kao vijećnici/e odlučili predložiti za svoj kvart. Sjetimo se kako je prošle godine VGČ Peščenica-Žitnjak ignoriralo Zaključak VMO-a o brisanju komunalne aktivnosti financiranja stepeništa privatnog vjerskog objekta i preusmjeravanje sredstava na školu OŠ Preradović.

Nakon dvije godine mandata jasno je da su vijećnici/e u Vijećima mjesnih odbora samo “dizači ruku” za već odlučene aktivnosti i akcije na višoj razini. Iako je tome tako, to nije razlog da odustanemo i podržimo ukidanje Vijeća mjesnih odbora, već je to razlog da ih ojačamo, te da im statutom i u praksi damo veću važnost i stvarnu moć odlučivanja, uz obvezu transparentnosti u radu. Samo spuštanjem političke moći na najniže razine možemo spriječiti nove političke moćnike koji misle da imaju pravu bez pitanja i bez obajašnjenja trošiti naš novac! Nastavljamo borbu za više demokracije u mjesnoj samoupravi!