Skip to main content
Izvještaj vijećnika

Urša Neda Raukar Gamulin: Kako se manipulira mišljenjima gradskih vijeća

By 05.12.2019.June 14th, 2020No Comments

Izvještaj sa 31. sjednice Vijeća Gradske četvrti Gornji grad-Medveščak, 30.10.2019.

Ostala sam nemalo iznenađena kad sam u dokumentima na webu Gradske skupštine grada Zagreba u tablici očitovanja VGČ o Izmjenama GUP-a vidjela da kod našeg Vijeća Gornji grad Medveščak stoji znak plusa s obrazloženjem “nije dostavljeno mišljenje u roku od 20 dana od dana dostave Prijedloga te se sukladno Statutu grada Zagreba smatra da je dalo pozitivno mišljenje”. Naime na 31. sjednici održanoj 30.10.2019. Vijeće je dalo negativno mišljenje na Izmjene GUP-a.

Kako je onda došlo do “pozitivnog mišljenja po Statutu grada Zagreba”?

Vrlo jednostavno. Na 30. sjednici 16.10. u 13 i 30 sati na dnevnom su redu bile Izmjene GUP-a. Odmah na početku sjednice predsjednica Mirjana Džajo je predložila da se ta točka skine s dnevnog reda s obrazloženjem da izmjene GUP-a nisu na dnevnom redu Gradske Skupštine u listopadu, pa će se naše odlučivanje odgoditi do studenog. Ono što nam je prešutjela i zatajila jest da su sva vijeća, pa tako i naše, dobila rok od 20 dana za davanje mišljenja. Dopis s rokom poslan je 27.9.2019. i upravo 16.10. je bio zadnji dan tog roka. Da smo imali tu informaciju sigurno ne bismo izglasali skidanje izmjena GUP-a s dnevnog reda, glasali bismo na toj sjednici i stručne službe bi mogle u roku poslati naše mišljenje.

Tim prešućivanjem informacije o roku unutar kojeg se Vijeće mora izjasniti, predsjednica Vijeća Mirjana Džajo nas je svjesno obmanula i zloupotrijebila odredbu Statuta Grada Zagreba kako bi našu negativnu odluku prikazala pozitivnom.

Kada sam ustanovila ovu prijevaru, obavijestila sam kolege iz oporbe, pa smo zajednički pokrenuli proces izglasavanja nepovjerenja predsjednici Mirjani Džajo iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti zbog zloupotrebe položaja i štete koju je svojim ponašanjem nanijela ugledu Vijeća. (Pravilnik o radu VGČ Gornji grad Medveščak, točka 18, stavak 5).

Na 32. sjednici održanoj 28.11. izglasavanje nepovjerenja je uvršteno na dnevni red. U raspravi su njeni pobočnici iz HDZ-a raznim, moram reći, bedastim objašnjenjima, pokušavali opravdati evidentnu manipulaciju, no, unatoč trudu, ni predsjednica ni njeni pomagači nisu uspjeli demantirati činjenicu da nas je predsjednica, zatajivši rok, izmanipulirala te je tako zlouporabila Statuta grada Zagreba, točku 86, stavak 6., a posljedično time i zloupotrijebila svoj položaj i naštetila ugledu Vijeća.

No kako je Hrvatska, pa tako i grad Zagreb, pretvorena u kockarnicu u kojoj su važni samo žetončići, a ne rezultati demokratskih izbora, najvulgarnija politička trgovina Plenković – Bandić i ovdje je odradila svoje.

Za izglasavanje nepovjerenja sam bila ja iz ZJN!-a, vijećnica RF-a, vijećnici i vijećnice SDP-a i jedna nezavisna vijećnica.

Protiv izglasavanja povjerenja bili su vijećnici i vijećnice iz stranke Milana Bandića Stranka rada i solidarnosti, zatim HDZ-a, i jedan nezavisni vijećnik, a jedna nezavisna vijećnica i jedna iz stranke Demokrati glasale su suzdržano. Podržali su prešućivanje rokova i manipulaciju Statutom grada Zagreba kojom se negativna odluka pretvara u pozitivnu, konkretno naše odbijanje Izmjena GUP-a pretvara se u prihvaćanje.

No svatko piše vlastitu biografiju, a onda i stranačku. Nije iznenađenje, samo još jedan od mnogo primjera kako se te stranke odnose prema proceduri, pravilima, statutima – to im je ili smetnja koju se rado zaobilazi ili sredstvo manipulacije i zloporabe.