Skip to main content

Kako raste ekološka svijest, tako se povećava i broj pojmova vezanih uz otpad. Osim poznatog recikliranja, pojavili su se upcycling i downcycling. Znate li razliku?

Ponovna uporaba

Osnovna ideja ponovne uporabe je jednostavna: popraviti ili uljepšati umjesto baciti. Od starog napraviti novo uz malo kreativnosti može biti zaista zabavno. Potrebno je malo vremena, truda i eventualno troška da bi starom predmetu dala nova vrijednost. Iza ove stare metode koju su redovno primjenjivali naše bake i djedovi krije se moderni pojam upcycling. Na ovaj način proizvodi uopće ne dospiju na odlagalište otpada.

Recikliranje

Dok upcycling sprečava stvaranje otpada, recycling pokušava smanjiti brda otpada koje još uvijek svakodnevno stvaramo. U zadnje vrijeme puno se priča o odvojenom prikupljanju kako bi se mogla povećati količina recikliranog otpada. Ovdje je riječ o industrijskog postupku u kojem se od nekog materijala stvara nov proizvod. Za recikliranje je potrebno puno više resursa i organizacije nego za ponovnu uporabu.  

Niža materijalna oporaba

Nije moguće reciklirati sve vrste materijala na isti način, odnosno ponekad ne možemo dobiti jednako vrijedan materijal. Ako recikliranjem nastaje materijal niže kvalitete od početnog, takav postupak nazivamo downcyling ili niža materijalna oporaba. Primjerice, čelični otpad s oštećenog vozila onečišćen je drugim materijalima i ne može se više upotrijebiti kao automobilski čelik nego se primjenjuje u građevinskom sektoru. Recycling, upcycling, downcycling… što god da se još pojavi, uvijek je najbolja opcija stvoriti što manje otpada na kućnom pragu.