Skip to main content

U srijedu, 5.5. naša trnjanska biciklistička karavana obišla je najistočnije dijelove gradske četvrti Trnje: provozali smo se Sigečicom i Kanalom i pozvali građane da daju pedalu onima koji su dopustili da njihov kvart ostane zapušten i zanemaren.

Tako smo na Sigu krenuli s raskrižja Vukovarske i Držićeve, koje vapi za uređenjem nogostupa i biciklističke staze. Prošli smo, naravno, središnjom Rapskom ulicom, za koju tražimo da se adekvatno prometno uredi izgradnjom dodatne desne trake na Držićevoj, promjenom regulacije prometa i smanjenjem teretnog prometa jer želimo da Rapska ponovno postane prohodna i ugodna kvartovska ulica. Iz prve noge imali smo priliku osjetiti kako ni Siga ni Kanal nemaju odgovarajuću biciklističku infrastrukturu i koliko se opasno i nesigurno kvartom kretati na biciklu. Kroz razgovor s građanima naši kandidati za mjesni odbor Sigečica, Vesna Kušanić, Domagoj Vidaković i Zvonimir Glavaš upoznali su nas i s drugim temama koje muče Sigečane (preizgrađenost kvarta, nedostatak bukobrana, vrtića, poplave…). Nakon što smo saznali i da Sigečica znači „otočić“, zaputili smo se u susjedni, sjeverniji mjesni odbor – Kanal

I na Kanalu smo se odmah uvjerili koliko mu je potrebna bolja prometna regulacija, ublažavanje prometne zakrčenosti, veća dostupnost kroz pristupne ceste i obnova dotrajalih prometnica. Raskrižje Zaharove i Zavrtnice poznato je po prometnim čepovima, a semafor na raskrižju Branimirove i Zavrtnice opasan je, pogotovo za školarce koji njime svakodnevno prolaze. Slično kao susjedna Sigečica, i Kanal je prometni divlji istok za svoje pješake i bicikliste.

Osim uređenja pješačke i biciklističke infrastrukture, kvart vapi i za zelenilom – četiri velike avenije koje ga omeđuju mogli bi krasiti drvoredi i zelene površine i time ga zaštititi od buke i zagađenja s velikih prometnica kojima je okružen. Glavni kvartovski park, Dubravkin trg, zapušten je i neodržavan – klupe trunu, dio sprava nije se mijenjao otkad su neki od nas bili klinci, a stolovi za stolni tenis u takvom su stanju da pingač postaje ekstreman sport. U parku su nas naši kandidati za vijećnike u mjesnom odboru Kanal, Karla Vitali i Hrvoje Kvasnička detaljnije upoznali s još nekim problemima koji muče stanovnike Kanala, od kojih je među prvima tvornica Katran, a jedan od većih je i bivša klaonica „Zagrepčanka“, kojoj želimo puno svjetliju budućnost.