Skip to main content

Kao koalicija 5 stranaka (Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad) koja je na proteklim lokalnim izborima u Gradu Zagrebu osvojila 7,6% glasova birača u Skupštini Grada Zagreba bit ćemo u čvrstoj opoziciji gradonačelniku Bandiću i njegovoj desnoj većini, a puhat ćemo za vrat svim političkim opcijama u Skupštini. Upravo 24 706 glasova i četiri osvojena mjesta u Skupštini dokaz su da su birači prepoznali novu politiku koju nudimo, a u toj politici nema mjesta političkoj trgovini i neprincipijelnim koalicijama kojima danas još jednom svjedočimo u hrvatskom političkom prostoru.

U Gradskoj skupštini Grada Zagreba građane će zastupati: Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), Iva Kvakić (Za grad), Mate Kapović (Radnička fronta) i Rada Borić (Nova ljevica).

Koalicija 5 stranaka (Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad) po pitanju vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora donijela je odluku da neće podržati konstituiranje većine tj. izbor predsjednika vijeća od strane stranaka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Hrvatska demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske konzervativne stranke (HKS). Nadalje, kako bi se vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora mogla konstituirati, koalicija Zagreb je naš! – Nova ljevica – ORaH – Radnička fronta – Za grad dala je uputu kvartovskim organizacijama koalicije da naši vijećnici gradskih četvrti i mjesnih odbora mogu podržati izbor predsjednika vijeća ukoliko su iz ostalih stranaka tj. SDP-ove koalicije i Nezavisne liste Sandre Švaljek. Time želimo spriječiti formiranje desnih većina u vijećima gradskih četvrti i mjesnim odborima na čelu s Bandićevom strankom, kao i ponavljanje izbora u gradskim četvrtima i mjesnim odborima u kojima se u predviđenom roku ne može izabrati predsjednik. Razina vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora je posebice bitna našoj koaliciji tako da ćemo se u ovom mandatu fokusirati na povećanje ovlasti za ovu razinu vlasti te na provedbu novih modela informiranja i sudjelovanja građana u odlučivanju o njihovim kvartovima.