Skip to main content

U ponedjeljak je u MO Peščenica održana tribina na temu raskrižja Branimirova/Donje Svetice.

Na tribini su maturantice Škole za cestovni promet, Ana Marija Hercigonja i Silvija Lugarić, prezentirale elaborat napravljen na analizi rezultata dobivenih tijekom praktičnog rada, snimanja raskrižja i brojanja prometa u tri vremenska perioda u prosincu 2021.
Maturantice su izložile i svoj autorski rad, maketu raskrižja.

Analiza je pokazala kako je navedeno raskrižje posebno problematično za vozila, lijeve skretače iz smjera juga prema zapadu, gdje ne postoji dodatna strelica za lijevo. Zbog toga čak svaki treći automobil koji uđe u raskrižje, radi propuštanja vozila koja idu ravno, završi putanju kretanja tek kad se na semaforu upali crveno svjetlo. Na taj način ugrožava sigurnost pješaka i svoju sigurnost jer su automobili iz smjera istok-zapad već krenuli na zeleno.

Cijeli elaborat možete pogledati na kraju ovog članka.

Tribini su prisustvovali predsjednik VGČ Peščenica Žitnjak Nikola Zdunić, vijećnici iz našeg kvarta i susjednog Maksimira, brojni građani kao i nekoliko stručnjaka:

Krunoslav Šmit, redoviti profesor, Arhitektonski fakultet, Katedra za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu
Igor Majstorović, dipl.ing.građ.,stručni suradnik, Građevinski fakultet, Zavod za prometnice
Mijo Majstorović, voditelj odjela za adaptivno upravljanje prometom, odsjeka za svjetlosnu prometnu signalizaciju, Gradski ured za obnovu, prostorno uređenje, komunalne poslove i promet
Filip Sirovica, Fakultet prometnih znanosti, Zavod za prometno planiranje
Tomislav Ćurković, dipl. ing., ravnatelj Škole za cestovni promet
Igor Jelić, redoviti profesor, Škola za cestovni promet

Zaključak tribine je da se problemu treba pristupiti sustavno i cjelovito, a ne točkasto, raskrižje po raskrižje.

Kratkoročno rješenje poboljšanja sigurnosti prometa je postavljanje treptećeg žutog svjetla te svakodnevni nadzor kojim bi se utjecalo na kulturu vozača.
Dugoročno rješenje je zamjena postojećih semaforskih uređaja zastarjele tehnologije te ugradnja modernih spojenih na centar za upravljanje prometom, u skladu s prometnim elaboratom „Dopuna semaforske instalacije i instaliranje inoviranih signalnih programa – ulica kneza Branimira od Zagrebačke ceste (Sesvete) do Palmotićeve ulice“ .
Navedeni elaborat obuhvaća ukupno 22 semaforska uređaja, na potezu od glavnog kolodvora do Zagrebačke ulice u Sesvetama.

Nužna je cjelovita zamjena cjelokupne dionice obzirom da su navedeni uređaji povezani u cjelovite prometne zone kojima se upravlja centralno.

Ovaj vid suradnje između lokalne zajednice, njenih građana, mjesnog odbora sa stručnom školom i njezinim učenicima pokazao se kao pohvalan primjer zajedničkog rada na inicijativi za rješavanje gorućeg problema ne samo našeg dijela kvarta, nego i cijele gradske četvrti pa i cijelog istočnog dijela Grada.

Ako je ova tribina prva lasta koja najavljuje rješavanje problema prometa i urbanizma na temelju sinergije glasa lokalne zajednice, stručnih institucija i Grada, nadamo se da ona donosi proljeće jednog novog pristupa.

Djelić atmosfere s tribine možete vidjeti na fotografijama.