Skip to main content

Trešnjevka-jug je NAŠA!

VRIJEME JE
za pravu promjenu.

Zeleno lijevi
program za Trešnjevku-jug

Možemo za promjenu na Trešnjevki-jug izgraditi bar jedan dom za starije?

 • Nećemo dopustiti da privatni investitori upravljaju javnim prostorima. 
 • Ozelenit ćemo četvrt uređenjem zapuštenih površina i skidanjem betonskih ploča. Želimo da Vrapčak, Črnomerec i Kustošak (p)ostanu oaze, zeleni koridori i mjesta za odmor! 
 • Gotovo 200.000 stanovnika ove četvrti nema liječnika opće prakse u blizini! Osigurati ćemo dostupnost primarne zdravstvene zaštite za sve pod jednakim uvjetima.
 • Gotovo 40% vrtića Trešnjevke jug smješteno je u prenamijenjenim stanovima. Djeca trebaju ići u vrtiće smještene u odgovarajućim prostorima i manjim grupama.
 • U cijeloj četvrti ne postoji ni jedan javni dom za starije i nemoćne, izgradit ćemo bar jedan dom jer želimo stariti u poznatom okruženju.
 • Vrijeme je za izradu strategije razvoja Jaruna, u međuvremenu ćemo urediti i osvijetliti staze za trčanje i biciklizam, dječja igrališta, prostore za roštilje i postavit ćemo dodatne javne slavine (i na sva igrališta i parkove u kvartu).
 • Uredit ćemo promet u mirovanju, te uvesti stroži nadzor i povećanje ovlasti prometnih redara. Razmotrit ćemo gradnju javnih podzemnih garaža i otvoriti raspravu o zapadnom Jarunskom mostu.
 • Želimo bolju prometnu povezanost kvarta. Uvest ćemo češće tramvajske linije i povezati mrežu biciklističkih staza.

Aktivnosti

Trešnjevka-jug može biti još zelenija i bolje prometno povezana. Želimo više dječjih vrtića, škole, domove za umirovljenike i domove zdravlja.

Kandidati za vijeće gradske
četvrti Trešnjevka-jug

Upoznajte naše kandidate i kandidatkinje za vijeće gradske četvrti Trešnjevka-jug.

nositeljica liste

Rada Borić

"Zajedno sa sugrađanima učiniti Zagreb gradom "sretnih ljudi"!"

Rođena u Zagrebu gdje je na Filozofskom fakultetu završila studij hrvatskog jezika i književnosti. Dugogodišnja je lektorica i predavačica na sveučilištima u SAD-u, Finskoj i Hrvatskoj. Na civilnoj sceni aktivna je 30 godina kao suosnivačica ženskih i mirovnih organizacija i inicijativa. Ustrajna je u obrani ženskih i manjinskih prava. Odlikovana je 2013. Redom hrvatskog pletera "za osobiti doprinos i zaštitu ženskih prava u Republici Hrvatskoj, u zemljama regije i Europskoj uniji". Autorica je prvog Finsko-hrvatsko-finskog rječnika za koji je primila odličje Reda vitezova bijele ruže Finske. Protekli mandat u skupštini i aktualni rad u Saboru jamstvo su za odgovoran i predan rad na promjeni upravljanja Gradom koji će zajedno sa sugrađanima učiniti Gradom "sretnih ljudi".

Danijela Dolenec

“Naš program je poziv na mobilizaciju oko promjena koje su Zagrebu potrebne i predstavlja zalog da ćemo Zagrebom upravljati u partnerstvu s građanima.”

Rođena 1977. u Zagrebu. Izvanredna profesorica komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti, magistrirala javne politike i administraciju na London School of Economics (2005) i doktorala političke znanosti na ETH Zurich (2012). Usavršavala se na studijskim boravcima na Sveučilištu Harvard i Oxford te je dobitnica nekoliko prestižnih stipendija i dviju nagrada za znanost. Osnivačica Zagreb je NAŠ! i Možemo! i koordinatorica programa za obje platforme. Osnivačica i višegodišnja predsjednica Grupe 22, osnivačica Instituta za političku ekologiju i predsjednica upravnog odbora od 2014. do 2018.

Marina Ivandić

"Kvartovske grupe su prostor suradnje aktivnih građana na rješavanju problema u lokalnoj sredini."

Posljednjih desetak godina bavi se radničkim pravima i industrijskim odnosima kroz sudjelovanje u procesima socijalnog dijaloga, pripremu i provedbu industrijskih akcija, istraživački i edukativni rad. Sudjelovala u nizu građanskih inicijativa za obranu javnih usluga, javnih prostora i javne infrastrukture. U Zagreb je NAŠ! bavi se razvojem kvartovskih grupa kao prostora suradnje aktivnih građana na rješavanju problema u lokalnoj sredini. Svoja sindikalna i aktivistička iskustva želi usmjeriti prema unapređenju i povećanju dostupnosti javnih usluga, stvaranju socijalno i ekološki pravednog grada čiji će zaposlenici moći biti ponosni na svoj rad te otvaranju mjesne samouprave i gradskih institucija građanima.

Nenad Ljubić

"I ViDrA - udruga veterana Domovinskog rata - antifašista je za održivi Zagreb!"

Rođen je 13. 9. 1962. u Zagrebu. Po struci je strojarski tehničar, web dizajner i programer. Dugogodišnji je zeleni i građanski aktivist i surađuje s nekoliko udruga i građanskih inicijativa kao što su Zeleni odred, Zagreb te zove… Veteran je Domovinskog rata (1991-1993) u kojem je sudjelovao kao dragovoljac. Suosnivač je Udruge veterana Domovinskog rata - antifašista ViDrA. Član je Izvršnog odbora Nove ljevice.

Daniela Širinić

„Želim da na svakoj sjednici mjesnog odbora bude gužva. Želim da Vrbani ostanu zeleni i da naša djeca rastu u parku, ne na parkingu.“

Docentica je na Fakultetu političkih znanosti gdje predaje metodološke predmete i komparativnu politiku. Doktorirala je na temu političke participacije mladih na Srednjoeuropskom Sveučilištu u Budimpešti. Predstojnica je Centra za empirijska politološka istraživanja. Vodila je više znanstveno-istraživačkih projekata, autorica je više znanstvenih publikacija i sudjelovala je u nizu međunarodnih znanstveno-istraživačkih projekata u području javnih politika, izbora i političkog ponašanja. Članica je Vijeća Možemo!, koordinatorica radne grupe za zdravstvo i jedna od koordinatorica kvartovske grupe Trešnjevka - jug.

Larisa Petrić

"Radnička prava, prava žena i tekovine antifašizma nerazdvojni su temelji lijeve povijesti i sadašnjosti."

Larisa Petrić, diplomirana je romanistica i komparatistica književnosti. Politički se angažira 2014. godine, a zanimaju je prvenstveno radnička prava, prava žena i tekovine antifašizma koje sve smatra nerazdvojnim temeljima lijeve povijesti i sadašnjosti. Članica je Platforme za reproduktivnu pravdu. Radnica je u državnoj službi. U zadnje 4 godine bila je vijećnica u Vijeću Mjesnog odbora Knežija i za vrijeme svog mandata borila se za obranu i očuvanje niza javnih dobara u napadu privatne profitne logike, između ostalog i u obrani parka u ulici Davorina Bazjanca od uništenja i gradnje.

Elvira Mulić

"Na nama je da Zagreb učinimo ugodnijim, inkluzivnijim i zabavnijim mjestom za život."

Diplomirana anglistica i poduzetnica. Simpatizerka platformi ZJN i Možemo!, u čiji se rad uključuje kao članica kvartovske grupe Trešnjevka-jug i radne grupe za promet. Zanima je zaštita okoliša i održiva mobilnost, a zalaže se za transparentnost na svim razinama upravljanja gradom. Grad čine ljudi koji u njemu žive - na nama je da Zagreb učinimo ugodnijim, inkluzivnijim i zabavnijim mjestom za život, a svojoj djeci angažmanom i odgovornošću pružimo primjer.

Marija Vulić

"Zelene površine trebaju ostati javne površine, u službi građana, a ne privatnog kapitala."

Diplomirana politologinja, simpatizerka platformi ZJN i Možemo! i članica kvartovske grupe Trešnjevka-jug. Aktivistica iz građanske inicijative “Knežija brani park” koja jedan od problema vidi u preizgrađenosti naselja te smatra da zelene površine trebaju postati javne površine, u službi građana, a ne privatnog kapitala.

Slaven Vukasović

“Ako ti ne kažeš što je potrebno u tvom kvartu i tvojoj ulici, drugi će to reći umjesto tebe!”

Voditelj financija i poslovni konzultant zainteresiran za promjenu i unapređenje životnog standarda svojih sugrađana kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Aktivan u kvartovskoj grupi Trešnjevka-Jug i tematskoj grupi za proračun.

Jagoda Novak

"Obnovimo središnju zgradu "Crvenog križa", da Jarun postane kvart dobrih javnih usluga."

Riječanka porijeklom, stručnjakinja za politike ljudskih prava, no više od polovice života voli i živi Zagreb. Motivirana je željom da Jarun bude ponovno kvart za ljude, a ne automobile, kvart dobrih javnih usluga, s obnovljenom središnjom zgradom "Crvenog križa", s društvenim domom, kvalitetnim vrtićima i jaslicama, a da Jarunskom jezeru i potocima udahne novi život. S odličnom ekipom istomišljenika iz Možemo! i Zagreb je naš čvrsto vjeruje da je to ostvarivo!

Borna Lozo

"Za reformu odgojno-obrazovnog sustava, povećanje političke moći žena, djece i mladih, te zelenu tranziciju!"

Diplomirani je psiholog. Kao studentski aktivist je bio angažiran u borbi protiv transformacije Hrvatskih studija i aktivno je sudjelovao u aktivističkim inicijativama u Zagrebu. Zanima ga politička participacija u lokalnoj zajednici, reforma odgojno-obrazovnog sustava, povećanje političke moći žena, djece i mladih, zelena tranzicija i demokratizacija društva. Kandidat Zagreb je NAŠ! za vijećnika u Mjesnom odboru Vrbani i Vijeće gradske četvrti Trešnjevka – jug.

Vildana Botonjić

"Svojim doprinosom od kvarta u kojem živim i grada kojeg volim učiniti ljepše mjesto za život."

U rad platforme Možemo! uključila sam se da svojim doprinosom od kvarta u kojem živim i grada kojeg volim učinim ljepše mjesto za život. Završila sam Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i radim u struci. Primarni interesi su mi zdravstvo, ekologija i socijalna politika.

Esad Turković

Zvonimir Mustaf

"Građanski aktivizam i participativni oblik demokracije može se u digitalnom dobu odvijati praktički na dnevnoj bazi."

Rođen u Zagrebu 1982., školovao se i diplomirao na Geografskom odsjeku PMF-a. Radi kao inspicijent u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog. Uključio se aktivnije u politiku jer vjeruje u građanski aktivizam i participativni oblik demokracije koja se u digitalnom dobu može odvijati praktički na dnevnoj bazi. Uvjeren je izgradnju politike odozdo i mišljenja da mjesna samouprava treba artikuliranje potreba lokalne zajednice ostvarivati kroz procese suodlučivanja sa svojim susjedima iz kvartova. U prošlom mandatu je član Vijeća Mjesnog odbora Vrbani.

Tomislav Nakić Alfirević

"Biciklom za ugodan i zdrav Zagreb."

Stručnjak za razvoj softvera, dugogodišnji volonter, ljubitelj bicikla i aktivnog života. Angažiran oko pitanja održivog razvoja, osobito prometa, energetike, zaštite okoliša te gradova ugodnih i zdravih za život.

Antonija Skender

"Humana gradnja, samoodrživost i zeleni Zagreb!"

Diplomirani politolog, brand manager i aktivist za socijalne teme. U Zagreb je zaljubljena do te mjere da je odlučila istupiti i dati svoj prilog za naš predivni grad. Zagreb je naš! i Možemo! su najbliži njenim željama za ljepši i bolji Zagreb. Vjeruje u humanu gradnju, samoodrživost i voljela bi da se Zagreb više zeleni.

Paula Došen

Za Zagreb koji voli životinje

Rođena je 1998. godine u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu. 2017. godine je završila Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga smjer ekološki tehničar te iste godine upisala Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - smjer animalne znanosti. Nakon završenog preddiplomskog studija 2020. upisala je diplomski studij Hranidba životinja i hrana. Od 2019. sudjeluje u aktivističkim akcijama. 2020. godine postala je članica Nove ljevice.

Nikola Tomašegović

"Za održivi razvoj grada!"

Diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje trenutno radi kao asistent na Odsjeku za povijest i pohađa doktorski studij moderne i suvremene povijesti. Kao student bio je aktivan u raznim studentskim inicijativama te član Studentskog zbora FFZG. Zainteresiran je za teme održivog razvoja grada, političke participacije, znanosti i obrazovanja.

Valentina Knežević

"Za transparentno donošenje prostornih planova uz zaštitu javnog interesa, kao i svih odluka o budućnosti javnog prostora uz uključivanje građana."

Diplomirana ekonomistica, simpatizerka kvartovske grupe Trešnjevka –jug. Kroz građansku inicijativu aktivno je sudjelovala u borbi za očuvanje preostalih zelenih površina u kvartu. Zalaže se za transparentno donošenje prostornih planova uz zaštitu javnog interesa, kao i svih odluka o budućnosti javnog prostora uz uključivanje građana. Kao rekreativni sportaš podržava obnavljanje sportske infrastrukture, pogotovo Jarun i Savski nasip.

Ovo su povijesni izbori na kojima se definira budućnost Zagreba u idućih nekoliko desetljeća. Izađite na izbore  16. svibnja i motivirajte i vaše prijatelje, znance, obitelj, da naprave isto. Jer ovo su izbori koji se ne propuštaju!

Izađi i glasaj!

Programi mjesnih odbora Trešnjevke-jug

Programe mjesnih odbora Vrbani, Prečko, Jarun, Gajevo, Horvati-Srednjaci i Knežija napisali smo u suradnji s ljudima koji ovdje žive. Više od 10.000 građana Zagreba ispunilo je našu anketu u kojoj smo ih pitali koji su najveći problemi njihovih kvartova i grada i kako vide rješenja za njih.

Mjesni odbor Vrbani

Možemo li ZA PROMJENU obraniti Vrbane od preizgrađenosti i uništavanja zelenih površina?

 1. Djeca su na prvom mjestu! Nadzirat ćemo rad i stanje prostora vrtića i škola. Spojit ćemo sve vrbanske vrtiće u Dječji vrtić Vrbani. 
 2. Želimo da se otvori dom zdravlja na rubu naselja. Borit ćemo se da taj projekt konačno krene u realizaciju. Dosta smo čekali!
 3. Zelene površine, Jarunsko jezero i potoci Vrapčak i Kustošak naše su oaze mira. Borit ćemo se da zelena livada ispred OŠ A. Stepinca ostane zelena. 
 4. Ne želimo susjedima gledati u tanjur. Svaki novi projekt na Vrbanima ćemo promatrati cjelovito, ovisno o utjecaju na stanovnike i  okoliš, a ne prema migu privatnih investitora. 
 5. Želimo siguran promet. Osmislit ćemo privremene zone slobodne od prometa za dane dječje igre. Razmotrit ćemo gradnju pothodnika ispod Horvaćanske za sigurniju povezanost naših naselja. 
 6. Zalagat ćemo se za unapređenje javnoga prijevoza i bolju povezanost s centrom i ostalim dijelovima grada. 
 7. Želimo što prije plan izgradnje Jarunskog mosta vratiti na dnevni red. Zbog razvoja našeg naselja te potencijalno štetnog utjecaja novog mosta na Jarun i vodozaštitno područje oko Save, trebamo razmotriti alternativna rješenja poput gradnje mosta zapadnije (Savska Opatovina).

Mjesni odbor Gajevo

Možemo li za promjenu voditi računa o zelenim površinama u Gajevu? 

 1. Prepuni kontejneri nagrđuju izgled kvarta. Preispitat ćemo dinamiku odvoza smeća, postaviti zelene otoke te sustavno raditi na edukaciji stanovnika o odlaganju otpada.
 2. Zelene površine u kvartu se ne održavaju, a dio njih je i nepotrebno betoniran. Tražit ćemo da se urede kako bi ponovno postale okupljališta ljudi.
 3. Potok Kustošak nekada je bio stanište rakova, kukaca i žaba, ali taj je svijet nestao zbog zatrpavanja smećem. Radit ćemo na održavanju čistoće potoka, posebno uz tržnicu Jarun.
 4. Zalagat ćemo se za unapređenje javnoga prijevoza i bolju povezanost s ostalim dijelovima grada uvođenjem češćih tramvajskih i novih autobusnih linija. 
 5. Osim knjižnice, cijelo područje ima jako malo društvenih sadržaja te ćemo se zalagati za osmišljavanje prostora koji bi nudio aktivnosti kao što su glazbene i plesne škole, radionice ili igraonice, osobito one namijenjene djeci, ali i umirovljenicima te ostalim građanima.
 6. Roditelji, stariji te osobe smanjene pokretljivosti ponekad se ne mogu kretati zbog automobila nepropisno parkiranih na pješačkim ili zelenim površinama pa ćemo propisno označiti parkirna mjesta. 
 7. Zajedno s ugostiteljima naći ćemo rješenje za smanjenje buke na koju se stanari kontinuirano žale. 

 

Mjesni odbor Knežija

Može li se za promjenu Knežija ne gušiti u smeću?

 1. Vođeni principom važnosti zaštite zelenih javnih površina kod svih oblika gradnji u kvartu, Zagreb je naš/Možemo! je zajedno s našom vijećnicom Larisom Petrić aktivno sudjelovao u Inicijativi Knežija brani park. I dalje ćemo pratiti sve sporne projekte u našem kvartu i boriti se za zaštitu javnih resursa.
 2. Za sva pitanja i prijedloge bitne za Knežiju organizirat ćemo zborove građana.
 3. Unaprijedit ćemo sustav odlaganja otpada radi oslobađanja ulica i javnih površina od kontejnera, predložiti efikasniji raspored odvoza te poticati edukaciju o sortiranju i odlaganju otpada.
 4. Aktivno ćemo raditi na obnovi zgrade mjesne samouprave u Parku Hrvatskog proljeća kako bi prostor bio dostupan za sve aktivnosti od javnog interesa te ćemo požurivati izgradnju nove škole na planiranom prostoru između Ulice Tina Ujevića, Horvaćanske ulice i Ulice Josipa Gigla.
 5. Ondje gdje parking postaje svakodnevni problem i značajno narušava kvalitetu života osmislit ćemo rješenja u dijalogu sa stanovnicima problematičnih blokova.
 6. Razmotrit ćemo uređenje i prenamjenu površine u Ulici Ćire Truhelke (Bajer) u rekreativne i druge svrhe od javnog interesa te se zalagati za obnovu i revitalizaciju prostora Savske ceste i Savskog mosta.

Mjesni odbor Prečko

Može li Prečko za promjenu biti u službi stanovnika, a ne poligon privatnih investitora?

 1. U dijelovima naselja gdje parking postaje svakodnevni problem i značajno narušava kvalitetu života osmislit ćemo rješenja u dijalogu sa stanovnicima problematičnih blokova (posebno novogradnji). 
 2. Povećat ćemo prometnu sigurnost usporavanjem prometa i zaštitnim ogradama za pješake i bicikliste.
 3. Šetnje i trčanje nasipom su aktivnosti koja vesele naše sugrađane, pa želimo urediti zapušteni izlaz na nasip u sigurnu zelenu šetnicu. Uklonit ćemo ilegalna odlagališta otpada uz nasip te spriječiti daljnje odlaganje otpada.
 4. Povećat ćemo vrtićke kapacitete da ne moramo djecu voditi u vrtić u druge kvartove.
 5. Ne želimo betonizaciju svake zelene površine u kvartu i ne želimo gledati novim susjedima u tanjur! Nećemo dopustiti da upravljanje prostorom bude podređeno interesima privatnih investitora.
 6. Uredit ćemo nove biciklističke staze i spustiti nogostupe. Postavit ćemo odgovarajuću rasvjetu u slabo osvijetljenim dijelovima kvarta.
 7. Želimo što prije plan izgradnje Jarunskog mosta vratiti na dnevni red i otvoriti javnu raspravu. Zbog razvoja naselja Vrbani i Prečko te potencijalno štetnog utjecaja novog mosta na Jarun i vodozaštitno područje oko Save, trebamo razmotriti alternativna rješenja poput gradnje mosta zapadnije (npr. kod Savske Opatovine).

Mjesni odbor Jarun

Možemo li za promjenu zapuštenu zgradu Crvenog križa staviti u službu našeg kvarta? 

 1. Prostor zgrade “Crvenog križa” neiskorišten je i oronuo. Prenamijenit ćemo zgradu u društveni centar u kojem ćemo osigurati prostor i program za starije te ćemo urediti trg i prilaz zgradi. 
 2. Radit ćemo na unapređenju RSC Jarun projektima poput osvjetljenja, uređenja WC-a, česmi, cesta i biciklističkih staza te kućica za roštiljanje. Osmislit ćemo i dugoročnu strategiju razvoja RSCa Jarun.
 3. Problem predškolskog odgoja na Jarunu obilježen je nedostatkom mjesta, smještajem djece u prilagođene stambene prostore te prevelikim grupama. Podignut ćemo i kvalitetu i dostupnost jaslica i vrtića na Jarunu. 
 4. Jarunski promet izvor je kaosa i stvara probleme najranjivijim skupinama sugrađana. Kvart je već preizgrađen. Propisno ćemo označiti parkirna mjesta i osigurati bolji rad prometnih redara. Borit ćemo se da zaustavimo stihijsku izgradnju u našem kvartu.
 5. Tržnica Jarun treba postati mjesto za druženje te nuditi zdravu, domaću i priuštivu hranu. Bolje ćemo urediti njezin kućni red i okolni prostor.
 6. Potoci na Jarunu nekad su bila staništa životinjskog svijeta, ali su ona zbog našeg nemara nestala. Raditi ćemo na održavanju čistoće trešnjevačkih potoka, posebno uz tržnicu Jarun i duž Horvaćanske.

Mjesni odbor Horvati-Srednjaci

Možemo li za promjenu na prvo mjesto staviti pješake, osobe s invaliditetom i bicikliste?

 1. Naš mjesni odbor: veća transparentnost rada Vijeća, redovito informiranje i lakše sudjelovanje građana u sjednicama. Odlučujmo zajedno!
 2. Sigurnost najmlađih u prometu: roditeljima i djeci omogućit ćemo siguran prilaz dječjem vrtiću pretvaranjem I. Loparske ulice u jednosmjernu ulicu s nogostupom.
 3. Čisti i uredni Srednjaci: postavit ćemo kompostere i izgraditi podzemne spremnike za otpad.
 4. Higijenski standardi za našu djecu za 21. stoljeće: topla voda u školskim i vrtićkim ustanovama u vlasništvu Grada. Vrijeme je da OŠ Josip Račić nakon 50 godina od otvorenja dobije instalacije tople vode!
 5. “Zona 30 km/h” unutar naselja: stvorimo naselje koje će za najranjivije sudionike u prometu biti sigurno i ugodno, uz kompletnu obnovu i uređenje pješačkih i biciklističkih staza te prilagođene faze prometne signalizacije.
 6. Ne trebam auto za svaku sitnicu: bolje veze javnim prometom prema sjeverozapadu i jugozapadu grada.
 7. Uredimo parkove i zelene površine: uz potok Črnomerec i drugdje u naselju. Stvorimo prostore javne namjene po mjeri svih stanovnika Srednjaka i Gredica!

Odvoji 3 minute

i podrži nas donacijom!

Želiš pratiti kampanju iz prvog reda?

Prati nas na
društvenim mrežama!