Skip to main content

“Širenje gradskih naselja moramo planirati i realizirati tako da rast stanovništva prati snažna infrastruktura sa svim potrebnim javnim uslugama, i zelene površine koje omogućavaju zdrav život, druženje i rekreaciju građana na otvorenom”, istaknuo je Tomislav Tomašević u današnjem obilasku gradske četvrti Trešnjevka jug.  

O rješenjima najvećih problema četvrti uz Tomaševića su govorile Daniela Širinić, koordinatorica kvartovske grupe i Marina Pečenko u ime građanske inicijative Zeleni Vrbani

“Vrbani su najgori primjer toga kako sadašnja gradska vlast zelene površine vidi tek kao neiskorištene građevinske parcele u svojoj prostornoj politici, a o tome koliko se brinu za zdravlje građana najbolje govori činjenica kako 14 i pol tisuća stanovnika Vrbana ima jednu jedinu liječnicu obiteljske medicine, koja tu uslugu obavlja u prostorijama mjesnog odbora”, rekao je Tomašević. 

Zelene površine u Vrbanima nestaju i sve ih je više predviđeno za novu stanogradnju, a njihove su funkcije daleko šire od toga: one su produženi dnevni boravak građanima koji žive u višestambenim zgradama, pomažu u rashlađivanju grada, a ne smijemo zaboraviti ni njihovu važnost za zaštitu od poplava, naglasio je Tomašević i najavio kako je jedna od najvažnijih mjera platformi Možemo! i Zagreb je naš! upravo povećanje zelenih površina po glavi stanovnika u Zagrebu, kako bi se s tek 12 metara kvadratnih po stanovniku približili prosjeku EU od 18 metara kvadratnih po stanovniku. 

Uz to, istaknuo je važnost i ulogu zelene javne nabave u opskrbi vrtića, škola i bolnica Grada Zagreba hranom, što je još jedna od mjera iz njegovog gradonačelničkog programa:

“Dat ćemo prednost OPG-ovima koji hranu proizvode u krugu 80 km od grada Zagreba, odnosno šireg zagrebačkog prstena. Tako afirmiramo lokalne poljoprivrednike, nabavljamo kvalitetniju hranu i smanjujemo emisije stakleničkih plinova u transportu”. 

“Mjesna samouprava koja ne sluša svoje građane zaista jest skupa, i to zato što ne radi svoj posao. Takvu mjesnu samoupravu moramo reformirati kako bismo omogućili da građani doista sudjeluju u donošenju odluka u svojoj neposrednoj životnoj sredini”, naglasila je Danijela Širinić, govoreći o odbijanju vijeća mjesnog odbora da uvaži prijedlog inicijative Zeleni Vrbani za izgradnju parka. Dodala je kako takvi vijećnici šalju jasnu poruku da građanima nije mjesto u radu mjesne samouprave, unatoč činjenici da je više od 600 stanovnika naselja potpisalo peticiju o izgradnji parka. 

O konkretnom je slučaju više govorila Marina Pečenko iz inicijative Zeleni Vrbani, rekavši kako je mjesni odbor jednostavno ignorirao prijedlog građana za izgradnju parka, a njihov zaključak potvrdilo je i vijeće gradske četvrti, unatoč činjenici da su članovi inicijative bili spremni i na postizanje kompromisa.