Skip to main content

Tomislav Tomašević je danas sa članovima i članicama kvartovske grupe platforme Zagreb je NAŠ! s područja Trešnjevke sjever obišao neke od ključnih lokacija iz kojih se vide najveći problemi za stanovnike ove gradske četvrti.

Na konferenciji za medije istaknuo je stanje javne infrastrukture kao jedan od najvećih problema ovog dijela grada, čega je jasan pokazatelj stanje kompleksa Doma sportova na čijem se platou održala konferencija. “Javni prostori mjesta su okupljanja građana i funkcioniraju kao produženi dnevni boravak građanima te je apsolutno nedopustivo da ostanu u trenutnom stanju zapuštenosti”, izjavio je Tomašević. Najavio je stoga da će jedan od prioriteta za Trešnjevku sjever biti upravo uređenje Trga Krešimira Ćosića. 

Također je naveo kako je za njega jedan od prioriteta za ovu četvrt ulaganje u sportsku infrastrukturu, s naglaskom na amaterski sport. Primjer za to je upravo Dom sportova, multifunkcionalan kompleks koji služi za sportske i kulturne svrhe te kojeg svakodnevno koristi na tisuće ljudi: “U ovaj 50 godina star objekt barem 20 godina nije se ulagalo, tek s izuzetkom ulaganja u novi sustav za led. Međutim, jedan od krovova opasan je i nesiguran i trebalo bi ga konačno sanirati.” Osim obnove Doma sportova, naveo je da će prioritet biti i ulaganje u ostale sportske objekte ovog dijela grada, poput stadiona u Kranjčevićevoj, kompleksa Cibona te Dvorane Kutija šibica. 

Uz potrebu za ulaganjem u javne površine i trgove te u sportsku infrastrukturu, neki od glavnih prioriteta za Trešnjevku sjever su balansirani razvoj i povećanje zelenih površina kojih u ovom dijelu grada kronično nedostaje, posebice u kontekstu neprestane izgradnje novih višekatnica koje preopterećuju postojeću infrastrukturu.

Marta Kiš, koordinatorica kvartovske grupe Trešnjevka sjever, nadovezala se na teme preizgrađenosti i nedostatka adekvatne infrastrukture. Konkretno, osvrnula se na problematiku tramvajskih pruga. Cjelovita obnova tračničke infrastrukture duže Tratinske i Ozaljske provedena je prije više od 20 godina te je do danas bilo bezbroj puknuća električnih kablova kao i oštećenja tračnica koja su sanirana zavarivanjem. “Na ovoj relaciji redovito prometuju tri dnevne linije te jedna noćna, uz još pet linija koje svakodnevno polaze i vraćaju se u spremište na Ljubljanici. Udaljenost pruge od pročelja zgrada na ovom području uglavnom je oko 5 metara. Uz upitnu ispravnost tračničke infrastrukture, problem je i brzina koju dostižu, posebno u jutarnjim i kasnovečernjim satima kada je cestovni promet slabiji”, istaknula je Kiš. “Svi navedeni problemi dodatno su se pogoršali nakon potresa u ožujku i prosincu 2020., kada su se pojačale vibracije prilikom prolaska tramvaja”, upozorila je. Brojni stanari su se u više navrata obratili ZET-u i drugim nadležnim uredima Grada Zagreba od kojih redovito ne dobivaju konkretne odgovore.

Osim problema tramvajske pruge, Kiš je navela i problem željezničke pruge, što uključuje buku i nezaštićene prijelaze zbog čega dolazi do nesreća, čak i smrtnih. Smatra kako Grad, zajedno s Hrvatskom željeznicom mora što prije osigurati sigurnost pruge.