Skip to main content

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin, iz platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo!, danas su na konferenciji za medije pozvali na ostavku pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Ivicu Lovrića zbog činjenice da je kao pročelnik podnio prekršajne i kaznene prijave te prijave Centru za socijalnu skrb protiv roditelja koji su sudjelovali u inicijativama za sigurnost djece u školama i vrtićima nakon potresa.

Tomašević je podsjetio da se krajem prošle i početkom ove godina organiziralo niz inicijativa roditelja širom grada vezano uz sigurnost zgrada škola i vrtića nakon potresa. Tražili su da se napravi statički pregledi tih zgrada, da se učini dostupnom dokumentacija i informacije tko je napravio te preglede. Tomašević je informirao javnost da je pročelnik Lovrić samo tjedan dana nakon razornog potresa s epicentrom kod Petrinje podnio prekršajne i kaznene prijave protiv roditelja i građana aktivnih u tim inicijativama zbog širenja lažnih vijesti te prijave centrima za socijalnu skrb. Neki roditelji su temeljem ovih prijava već bili na obavijesnim razgovorima u policiji, a neki su za prijave saznali od područnog centra za socijalnu skrb.

Tomašević smatra da je ovo primjer nezapamćene zlouporabe institucija s ciljem zastrašivanja građana koji imaju svako pravo izražavati zabrinutost oko sigurnosti škola i vrtića te tražiti od gradskih vlasti da im predoči dokaze da su škole i vrtići sigurni za boravak djece. Naglasio je da Lovrić nakon ovog treba odmah podnijeti ostavku i izrazio očekivanje da će se tom zahtjevu za ostavkom pridružiti i druge oporbene stranke u Gradskoj skupštini. Podsjetio je da su platforme Zagreb je NAŠ! i Možemo! pozvale gradsku upravu da napravi te preglede i da dokumentaciju učini dostupnom javnosti. “Nažalost, na web stranici potres.zagreb.hr gdje se nalazi pregled različitih objekata u vlasništvu Grada Zagreba, uključujući vrtiće i škole, i dalje se ne nalazi nikakva dokumentacija o tome tko je i kada pregledao škole i vrtiće, i što je ustanovio, već je jedino što tamo piše “uporabljivo”, “uporabljivo s preporukom” ili “neuporabljivo”, ali se ne navodi detaljno u kakvom su točno stanju ti objekti”, napomenuo je Tomašević.

Urša Raukar Gamulin je naglasila da se ne sjeća da je ikada itko na ovakav način institucionalno prijetio roditeljima prekršajnim i kaznenim prijavama, i to prvenstveno majkama, zato što su brinule o zdravlju, sigurnosti i pravu na sigurno obrazovanje svoje djece. “Naravno da Ivica Lovrić treba odmah dati ostavku, to bi bilo normalno u jednom zdravom i demokratskom društvu”, zaključila je Raukar Gamulin i pozvala DORH da istraži ovaj slučaj jer bi “Ivica Lovrić za ovu zloporabu položaja i ovlasti trebao i kazneno odgovarati.” Isto tako je navela da su prekršajne prijave pravno nepismene i da ne mogu nikako proći na sudu već služe isključivo zastrašivanju.

Jedna od prijava koju je pročelnik Lovrić uputio centru za socijalnu skrb protiv dvije majke koje su se aktivirale oko sigurnosti jednog dječjeg vrtića, u kojoj se navodi i kako ih je pročelnik Lovrić još 5. siječnja tj. samo tjedan dana nakon potresa prijavio zbog širenja lažnih vijesti DORH-u i MUP-u: