Skip to main content

S članicama i članovima kvartovske grupe Zagreb je NAŠ! Sesvete gradonačelnički kandidat Tomašević obišao je Sesvete, Sesvetski Kraljevec te Staro i Novo Brestje, a medijima se obratio u podnožju Badelovog brijega, zajedno s Ivanom Krivačićem, koordinatorom kvartovske grupe.

“Sesvete su jedan od najbrže rastućih dijelova grada. Budući da funkcioniraju kao istočni ulaz u grad Zagreb te da im nedostaju sadržaji, naselje funkcionira kao spavaonica na istoku grada. Jedna od specifičnosti Sesveta je ta da ima vlastiti GUP odvojen od GUP-a Grada Zagreba. Napravit ćemo novi GUP Sesveta koji će doista pratiti nove urbane potrebe razvoja Sesveta.” – istaknuo je Tomašević te precizirao kako će njime biti uređena i industrijska zona bivše mesne industrije Sljeme koja je trenutno neadekvatno pozicionirana. “Novim GUP-om treba izmjestiti industrijsku zonu, a taj prostor pretvoriti u mješovitu namjenu koja uključuje poslovne i stambene prostore, ali i zeleni koridor koji će spojiti “zelenu” Medvednicu, kroz Sesvetsku dolinu, uz potok Vuger, sa “plavom” Savom.”

Istaknuo je i kako je jedan od najvećih problema Sesveta promet te obećao produžetak Branimirove ceste kao jedan od najvažnijih cestovnih projekata nakon izbora. “Pritom je ključno da se Branimirova cesta produži tako da doista funkcionira kao obilaznica i da se spoji s autocestom za Varaždin. Tek tada ona postaje alternativni pravac potpuno zakrčenoj Zagrebačkoj cesti. Isto tako je ključno da u trasi Branimirove kad siječe dolinu potoka Vuger ne bude nikakav nasip koji bi prekinuo taj zeleni koridor već da se izgradi vijadukt”. Istaknuo je i da je osim prometne infrastrukture, za oživljavanje Sesveta i unošenje kvalitete u život građanki i građana, nužan razvoj rekreativnih sadržaja. “Na ovom smo mjestu imali sportska igrališta, koja su uklonjena prije nekoliko godina, a da to nije još ništa nadomjestilo. S obzirom na to da je ovo logična rekreativna zona centra Sesveta, postavit ćemo naglasak na njezinu obnovu i ponovno oživljavanje.”

Koordinator kvartovske grupe Sesvete Ivan Krivačić također se osvrnuo na prometnu problematiku i istaknuo važnost prigradske željeznice. “Parkiralište u Sesvetskom Kraljevcu nije adekvatno da bi se iskoristile prednosti prigradske željeznice u punom opsegu. Potrebno je izgraditi željezničku stanicu u Sesvetskoj Selnici te konačno dovršiti onu u Sesvetskoj Sopnici. Stoga ćemo se odmah angažirati na rješavanju problema prometne infrastrukture.” Uz promet, Krivačić je istaknuo i problem vrtića u Sesvetskom Kraljevcu koji se planira već 30 godina, ali još uvijek nije izgrađen. “Postoji velika površina namijenjena izgradnji vrtića i samo ga treba početi graditi. Kraljevčanima, ali i stanovnicima naselja Iver, pružit ćemo vrtić s više od 250 mjesta, s jasličkim grupama.” – zaključio je Krivačič.

Za kraj, Tomašević je istaknuo kako je potpuno neprihvatljivo da se za vrijeme špice javnim autobusom od Sesvetskog Kraljevca do Borongaja vozi duže nego od Karlovca do Zagreba. Isto tako je istaknuo da je porazno da su roditelji iz Sesvetskog Kraljevca prije 15 godina peticijom pokušali tamo izboriti dječji vrtić koji još uvijek nije realiziran i uskoro će se boriti da se to barem riješi za njihove unuke.