Skip to main content

Zastupnik “Zagreb je NAŠ!” Tomislav Tomašević jutros je na aktualnom satu Skupštine prozvao gradonačelnika Milana Bandića za dugogodišnje pogodovanje poduzetnicima Tomislavu Horvatinčiću i Ivici Todoriću.

“Što je zajedničko ovoj dvojici poduzetnika? Pa i jednom i drugom ste vi, gradonačelniče, mijenjali Generalni urbanistički plan Grada Zagreba za njihovu privatnu korist. Prvo ste 2007. godine inicirali promjene GUP-a kako bi Horvatinčić mogao divljati po centru grada, nakon što je divljao po cesti, a kasnije i po moru. Zatim ste 2009. godine inicirali izmjene GUP-a kako bi Todorić mogao legalizirati Kulmerove dvore u stambeni objekt, iako se nalazio u Parku prirode. Vašu upravu bismo slobodno mogli nazvati ‘GUP-servis za tajkune’. Budući da su u postupku nove izmjene GUP-a, zanima me samo kojim novim tajkunima ćete izaći ususret”, upitao je Tomašević Bandića, a za svoje pitanje zaradio je opomenu predsjednika Skupštine.

Bandić je pitanje komentirao tako što je implicitno vrijeđao Tomaševića zbog prosvjeda oko Cvjetnog trga govoreći o ’kmetskom mentalitetu’ i ‘malim ljudima’, a masovne prosvjede građana nazvao je ‘valjanjem po ulici’. Poznanstvo s Horvatinčićem, kojemu je godinama pogodovao izmjenama GUP-a, u potpunosti je umanjio rekavši samo kako ‘ne zna tko kako vozi ili gdje ljetuje’.

“Ponosan sam što sam prosvjedovao protiv izmjena GUP-a za projekt na Cvjetnom trgu i izmjena GUP-a u korist Todorića, a to namjeravam i dalje raditi kad se bude pogodovalo nekim tajkunima”, replicirao mu je Tomašević.

Protiv Lexa šerif i rebalansa proračuna

Nakon aktualnog sata Tomašević će raspravljati o čitavom nizu tema koje smatramo bitnima za građane.

Tomašević će biti izvjestitelj za točku vezanu uz Lex šerif kojom će oporba tražiti od Skupštine da usvoji zaključak da se štetan nacrt zakona povuče iz daljnje procedure. Nacrtom spomenutog zakona radikalno se smanjuju ovlasti predstavničkih tijela i bitno srozava razina lokalne demokracije.

Zagreb je NAŠ! glasat će i protiv predloženog rebalansa proračuna budući da je gradonačelnik u proračun stavio kapitalne projekte koji su lijepo izgledali pred izbore, a nakon izbora od njih očekivano odustaje. U svemu tome najviše će ispaštati građani budući da su primjerice kapitalna ulaganja za vrtiće, škole i druge društvene ustanove smanjena sa 312 na 222 milijuna kuna, iako smo pred nekoliko dana svjedočili poplavi zbog kiše u vrtiću Savica koji radi u neadekvatnim uvjetima.

Dodatno zaduživanje Grada ne dolazi u obzir dok se ne srede sumnjive javne nabave

Glasat ćemo i protiv daljnjeg zaduživanja Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga u ukupnom iznosu od 480 milijuna kuna sve dok kroz sumnjive javne nabave novac građana bude curio u privatne džepove kumova i prijatelja gradske uprave. Nedavno provedeno istraživanje Centra za mirovne studije i Centra za istraživanje korupcije iz Budimpešte (CRCB) pokazuje da su Grad Zagreb i Zagrebački holding od 2011. do 2016. godine na javnim nabavama s jednim ponuditeljem prema procjenama izgubili oko 2,6 milijardi kuna.

Desetljeće zanemarivanja problema otpada dolazi na naplatu

Gradonačelnik predlaže Skupštini da sa Zagrebačkom županijom usvoji sporazum kojim se Centar za gospodarenje otpadom (CGO) smješta na teritorij Grada Zagreba, iako izrada i usvajanje Plana gospodarenja otpadom za Grad Zagreb tek predstoji. U isto vrijeme, gradska uprava je nespremna za odvojeno prikupljanje biorazgradivog komunalnog otpada koje je obavezno prema Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom koja stupa na snagu za tjedan dana. Desetljeće nebavljenja održivim sustavom gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu nažalost dolazi na naplatu i bez radikalne promjene će se uskoro morati plaćati penale.

Također, nakon što su se na prošloj sjednici našle izmjene Prostornog plana Grada Zagreba za koje je javna rasprava provedena u zimskim praznicima (od 29. prosinca do 13. siječnja), na ovoj sjednici će se naći UPU Resnik III za koji je javna rasprava provedena za vrijeme ljetnih praznika (od 30. srpnja do 13. kolovoza). Iz toga se jasno može iščitati obrazac prema kojem se građane sprječava da sudjeluju u prostornom planiranju, umjesto da ih se na to potiče. Povrh svega, za izradu Prostornog plana i UPU Resnik III unajmilo se privatno poduzeće, pored svih postojećih kapaciteta gradskih institucija, a unatoč tome postupak izrade UPU Resnik trajao je čak 5 godina.

Štetni koncesijski ugovor za upravljanje Zračnom lukom Zagreb

Sa sjednice je u zadnji čas povučena točka vezana uz koncesiju za upravljanje Zračnom lukom Zagreb kojom se Grad Zagreb trebao obvezati na plaćanje godišnje naknade francuskom koncesionaru u iznosu od 26 milijuna kuna. Zagreb je NAŠ! smatra da je državna vlast sklopila štetan koncesijski ugovor i da Grad Zagreb za to ne bi trebao ispaštati, pogotovo zato što pri potpisivanju ugovora nije ni tražena suglasnost Gradske skupštine. Pritom treba istaknuti kako je Tomašević od gradske uprave tražio, no nije mogao dobiti na uvid prvotni koncesijski ugovor sklopljen između države i francuskih koncesionara 2012. godine.