Skip to main content

Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin iz platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo! jutros su na konferenciji za medije kritizirali planiranu rasprodaju vrijedne gradske imovine, prvenstveno bivše tvornice Gredelj i bivše Zagrepčanke, od strane zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Upozorili su da se ova vrijedna zemljišta planiraju prodati za cijenu koja je 305 milijuna kuna manja od one za koju su kupljena, umjesto da se revitaliziraju, iskoriste za javne, stambene i komercijalne sadržaje, te da se iskoriste za razvoj grada.

Tomašević je podsjetio kako se prije dva tjedna iz prijedloga gradskog proračuna za 2021. doznalo da Milan Bandić planira prodati zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina kako bi ostvario prihod od 1,1 milijardu kuna. Istaknuo je da nije jasno prodaju li se ta zemljišta da bi se opet napravio neki “deal kao za zagrebački Manhattan, ili čudan model javno-privatnog partnerstva poput onog u Bloku Badel, ili se zemljišta prodaju kako bi se popunila proračunska rupa koja je nastala suludo preplaćenim projektima”. Podsjetio je da članovi platforme Zagreb je NAŠ! već 15 godina na Badelu, Gredelju, Paromlinu i Zagrepčanki upozoravaju da prostore vrijedne industrijske baštine treba razviti i revitalizirati i da na tim zemljištima treba stvoriti javne i druge sadržaje. “Tada nam je Milan Bandić poručio ‘strpljen-spašen’ – prošlo je 15 godina, mi više nismo strpljivi, a svi ćemo biti spašeni tek nakon promjene vlasti nakon lokalnih izbora”, naglasio je.

Tomašević je istaknuo da Grad prodajom Gredelja planira ostvariti prihod od 618 milijuna kuna, a 2005. ga je kupio za 640 milijuna kuna. “U 15 godina, uz inflaciju, mi prodajemo to zemljište po cijeni manjoj od one za koju smo ga kupili, a jedino što smo u međuvremenu napravili je privremeni parking”, istaknuo je te napomenuo da je Grad Zagreb Gredelj i Zagrepčanku s kamatama platio 1,3 milijarde kuna, a sada ih prodaje za nešto manje od milijardu kuna, čime je ostvaren direktan minus od 305 milijuna kuna. “Ovo je još jedan primjer katastrofalnog upravljanja Gradom, ali takvom upravljanju će doći kraj nakon sljedećih lokalnih izbora”, zaključio je Tomašević.

Urša Raukar Gamulin istaknula je da se u ovom slučaju radi o najvrjednijim prostorima u vlasništvu Grada. Podsjetila je da su napravljene mnoge studije koje su pokazale da bi upravo prostor Gredelja mogao postati novi centar Zagreba. Naglasila je da bi se stare industrijske hale mogle revitalizirati i iskoristiti za brojne javne, društvene i kulturne namjene, a oko tog prostora bi se zbog velike površine mogao formirati novi stambeni i komercijalni prostor te čak otvoriti i nove prometne koridore sjever-jug. Raukar Gamulin je upozorila i na činjenicu da se u drugim europskim zemljama za tako velike i vrijedne gradske prostore napravi planiranje s utvrđivanjem javnih namjena, uz uključivanje javnosti, pa se tek kada se odredi koji bi dio išao za javnu, a koji za komercijalnu namjenu, ide na licitaciju za komercijalnu namjenu.

“Bandić iza sebe želi ostaviti spaljenu zemlju, grad bez novaca, s praznom blagajnom, i bez mogućnosti daljnjeg razvoja – financijske rupe u zagrebačkom proračunu zbog sumanutih projekata su enormne, ali nedopustivo je da se rasprodaju ovako vrijedna zemljišta, s ogromnim urbanističkim i arhitektonskim potencijalom za javnu namjenu, javni interes, stanogradnju, ali i komercijalni sadržaj”, zaključila je Raukar Gamulin.