Skip to main content

Zeleno-lijeva koalicija predstavila je na sjednici Gradske skupštine program „Sunčani krovovi“. Ovim se programom želi znatno povećati udio obnovljivih izvora energije u Gradu Zagrebu u razdoblju 2022. – 2024. godine.

Planira se realizacija čak 50 MW integriranih sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te javnih i gospodarskih objekata. U okviru Programa uspostavit će se solarni infocentar za informiranje te tehničko, pravno i financijsko savjetovanje građana i poduzetnika. Grad će omogućiti analizu izvodljivosti i provedbu izgradnje sunčanih elektrana na krovovima javnih zgrada.

Izgradnjom sunčanih elektrana smanjit će se režijski troškovi, stvoriti preduvjeti za dekarbonizaciju zgrada te smanjiti emisija stakleničkih plinova. Očekuje se smanjenje emisija za oko 100.000 tona CO2 godišnje te godišnja proizvodnja električne energije od oko 50.000 MWh.

U suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) sredstva će se osigurati iz programa PVMax, proračuna Grada Zagreba i dostupnih EU izvora financiranja. Energija Sunca tako će postati postati bitno značajniji obnovljivi izvor energije u Gradu Zagrebu.