Skip to main content
Vijesti

Sramotan potez gradske vlasti na odlasku

Na posljednjoj sjednici ovog saziva Gradske Skupštine koja će se održati 19. travnja odlučit će se o dobitnicima Nagrade Grada Zagreba, a među kandidatima za nagradu u području filma i kazališta predložen je Jakov Sedlar.

Jakova Sedlara za kandidata izabrao je Odbor za javna priznanja na čelu kojega sjedi Milan Bandić, između 15 nominiranih u ovoj kategoriji. Pitamo se na temelju čega je dobio prednost pred ostalim nominiranima među kojima su, da spomenemo samo neke od protukandidata/kinja, Ksenija Marinković, Hana Jušić, Miroslav Sikavica, Željka Udovičić Pleština, Silvije Petranović, Bogdan Žižić, Inge Appelt, Krešimir Dolenčić, Iva Vitić Gameiro, umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, sve redom iznimna imena pojedinaca i institucija u kulturi grada i države.

Za razliku od mnogih nominiranih koji su u prošloj godini ostvarili značajna postignuća te osvojili domaće i međunarodne nagrade, jedno od ključnih ostvarenja Jakova Sedlara u prošloj godini sudska je tužba popraćena s puno medijske buke. Naime, svojim filmom Jasenovac – istina, u kojem umanjuje zločine ustaškog režima te se dokazano koristi krivotvorenim materijalom, izazvao je snažno negodovanje struke, diplomatskih krugova i šire javnosti. Njegova kandidatura za Nagradu Grada Zagreba jasno ukazuje na vrijednosni smjer aktualne uprave te politikantsko manipuliranje čak i nagradama za potrebe izbora. Nažalost, to je potpuno u skladu s kontinuiranom politikom gradskih vlasti koje kadroviraju u kulturi isključivo prema stranačkom ključu i podobnosti, politički kontroliraju institucije i nemaju nikakvu strategiju razvoja kulture.

Ova kandidatura omalovažavanje je svih dosadašnjih dobitnika ove značajne nagrade i zato tražimo od svih zastupnika u Skupštini grada Zagreba da ne dozvole takvu politikansku zloupotrebu najviše gradske nagrade i odbiju taj sramotan prijedlog.

Politička platforma Zagreb je NAŠ! protivi se instrumentalizaciji kulture te se zalaže za inkluzivnu i participativnu kulturu koja će promicati najviše vrijednosti suvremenog društva temeljene na nasljeđu antifašizma. Po pitanju kulturnog sektora inzistirat ćemo na autonomiji institucija bez pritiska vlasti, decentralizirati kulturu koja ne može imati sadržaje samo u centru grada, ujednačiti razvoj nezavisne i institucionalne kulture te dati napuštene objekte industrijske baštine za društvene i kulturne namjene. Kulturu vidimo kao prostor dijaloga i stoga ćemo se posvetiti kulturi u zajednicama, kulturi koja uključuje sve te doprinosi razvoju grada otvorenog svima. I, naravno, za Nagradu Grada Zagreba predlagat ćemo zaslužne i ugledne umjetnike, znanstvenike i osobe iz društvenog života te u budućnosti nećemo dozvoliti manipuliranje ovom nagradom.