Skip to main content

Zagreb je NAŠ! podržava zahtjeve korisnika prostora Medike koji od Grada Zagreba traže konačno potpisivanje novog ugovora o najmu i ugovor o sanaciji prostora. Upućujemo bezrezevnu podršku korisnicima Medike u naporima da sačuvaju prostor u kojem djeluju proteklo desetljeće i u kojem se održavaju izrazito bitni programi nezavisne kulture i kulturni sadržaji za Grad Zagreb, ali i šire.

Grad Zagreb poslao je 8. svibnja dopis umjetnicima, kulturnim inicijativama i organizacijama, koje su proteklih deset godina podigle prostor Autonomnog kulturnog centra Medika u žarište umjetničkog i kulturnog života u Zagrebu, da ga u roku od osam dana moraju napustiti. Klubovi, galerije, ateljeji i inicijative koji djeluju u Medici mogli bi nestati jedim potezom. Rezultat je to istodobno porazne politike gradonačelnika Bandića u pogledu razvoja kulture i još poraznije politike u pogledu razvojnih potencijala prostora u vlasništvu grada. U slučaju Medike Grad kao vlasnik prostora već godinama niti produžuje ugovor korisnicima niti ulaže u prostor kako bi ga se prilagodilo javnim sadržajima. Istodobno, korisnici koji održavaju taj prostor i redovno podmiruju obaveze prema Gradu suočeni su sa stalnom neizvjesnošću. Iznenadna uvjeravanja iz Bandićeva ureda da će korisnici biti samo privremeno iseljeni radi uređenja Medike samo produbljuju tu neizvjesnost.

Kao što se nedavno pokazalo i u slučaju Kina Tuškanac, Bandićeva vlast upravlja kulturnim resursima bez strategije, bez dijaloga s postojećim organizatorima kulturnih aktivnosti i bez sluha za razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Ova situacija još je jedan od pokazatelja besmislenosti modela razvoja grada koji gradonačelnik Bandić provodi proteklo desetljeće i pol. Veliki prostori u posjedu Grada bili su predmetom vječitih predizbornih obećanja da će na njima izniknuti velebni strateški projekti. Takvih smo se planova naslušali za sve velike bivše industrijske prostore u centru grada: Badel-Goricu, Zagrepčanku, Gredelj, Paromlin, pa i Mediku gdje je još prije deset godina najavljivan kongresni centar. Iz propadanja ovih prostora očigledno je da je takav razvojni model bez realne ekonomske osnove te ima niz negativnih učinaka.

Namjesto da je integracija tih prostora u razvoj grada pažljivo pripremana i provedena u suradnji s korisnicima, gradskim četvrtima i građanima, oni su čuvani za velike ulagače koji se nikada nisu pojavljivali. Za to vrijeme oni koji stvarno sudjeluju u razvoju grada i njegovih sadržaja stalno su pod prijetnjom nestanka. Odgovornost za tu situaciju snose gradonačelnik Bandić i stranke koje su ga podržavale svih ovih godina.

Zagreb je NAŠ! planira revitalizaciju tih bivših industrijskih prostora za potrebe kulture, društvenih sadržaja, socijalnog poduzetništva i zelene ekonomije. Proces revitalizacije provodit ćemo u dijalogu s postojećim i budućim korisnicima tih prostora kako bismo adekvatno odgovorili na potrebe njihovog razvoja i razvoja grada.