Skip to main content

Robert Faber (ZJN), član Vijeća Gradske četvrti Donji grad

Potpomognut HDZ-ovim „držačima lojtri“ Bandić u Skupštini odbija polagati građanima račune, ali im ih zato redovito povećava i šalje na naplatu. U procesima simulacije demokracije i maglovitim procedurama mjesne samouprave nije se lako snalaziti, ali vrijeme naših početnih teturanja i ispipavanja terena brzo je prošlo, pa gradonačelnik ima sve više problema u lagodnom nametanju svojih rastrošnih vizija i prikrivanju klijentističkih tragova. Nažalost, gdje god se zagrebe sve smrdi, užasno smrdi. Pri tome ne mislim samo na besmisleno skrpan plan gospodarenja otpadom.

Pojasnit ću jednim primjerom. Neodgovornost, infantilnost i svadljivost na razini razmaženog djeteta osobine su gradonačelnikovog karaktera koje zadnjih godina vidno napreduju, ali njegova privrženost dječjim igralištima motivirana je puno prozirnijim razlozima. Vrlo perfidno koristi osjetljivost ljudi prema potrebama djece, pa neopravdano pumpanje cijena lakše umotava u celofan „delanja“. Poslove uređenja dječjih igrališta za Grad obavlja Zrinjevac kao podružnica Holdinga i za to Gradu ispostavlja račune. Pri tome niže razine mjesne samouprave nemaju mogućnost izabrati nekog drugog izvođača radova. Naravno, kada ih se nađe s prstima u pekmezu, tada u javnosti besramno obmanjuju da ukoliko nismo zadovoljni cijenom možemo birati drugog izvođača.

Donosim sažetak koji se odnosi samo na sprave za dječja igrališta na području gradske četvrti Donji grad iz plana komunalnih aktivnosti za 2018. godinu. Proces ukratko ide ovako. Ured za javnu nabavu Grada Zagreba u ime Holdinga, odnosno njegove podružnice Zrinjevac, raspisuje javnu nabavu sprava za igrališta, rezervne dijelove i popravak sprava u kojem je jasno naznačeno da je dobavljač u ponuđenoj cijeni dužan montirati sprave po sistemu „ključ u ruke“ što uključuje:

  • Iskolčenje terena za sprave koje imaju više točki temeljenja
  • Iskop
  • Betoniranje/temeljenje
  • Montaža/ugradnja sprava

Zatim se s najboljim ponuditeljima, odnosno dobavljačima, sklapaju okvirni sporazumi s definiranim cijenama za dobavu i montažu sprava. Nakon toga iste te sprave dobavljač postavlja na dječja igrališta čije uređenje su gradske četvrti stavile u svoje planove komunalnih aktivnosti, a za koje Grad plaća Zrinjevcu.

Za svoje usluge posredništva Zrinjevac u ugovorima s Gradom na cijenu po kojoj je kupio spravu dodaje i svoj postotak. Postotak provizije Zrinjevca zacijelo se vrlo stručno određuje jer na tome radi brojni sposobni administrativni kadar zaposlen na visokim koeficijentima.

Ovisno o spravi, otkrili smo kako uobičajeno povećanje iznosi 35 ili 40 posto na cijenu dobavljača. Kao rezultat ispada da su građani u 2018. godini samo za 21 analiziranu spravu postavljenu na području Gradske četvrti Donji grad, Zrinjevcu za uslugu posredništva, kad se uračuna i PDV, platili dodatnih 223.285,92 kuna

To je nešto manje od iznosa iz troškovnika za preuređenje zlatnog WC-a na Krešimircu koji je privukao veliku pozornost medija i javnosti. Usporedbu cijena iz okvirnog ugovora po kojima ih Zrinjevac kupuje od dobavljača i cijena po kojima ih preprodaje Gradu za pojedinačne sprave možete vidjeti u tablici, a vidljivo je i kako je dobivena prethodno navedena cifra za posredništvo. Napumpane cijene sprava za dječja igrališta tek su jedna od brojnih rupa kroz koje nepotrebno cure milijuni kuna iz gradskog proračuna.