Skip to main content

Minimalni obvezni broj parkirnih mjesta po stambenoj jedinici možda čini više štete nego koristi, a neki veliki gradovi već su ga u potpunosti ukinuli. Brojni gradovi vide prednosti ukidanja barem u nekim dijelovima grada.

Centar grada obično je odlično povezan javnim prijevozom s ostalim dijelovima grada. Dodatni parkinzi sprečavaju očuvanje centra ili njegov razvoj. Izgradnja parkirališta i garaža otežava pristup centru onima koji putuju alternativnim načinima. San Francisco ukinuo je minimalan broj parkirnih mjesta u poslovnom centru grada. Smanjenjem betonskih i povećanjem zelenih površina centar grada postat će zdraviji i zeleniji.

Urbani način života mijenja se u smjeru smanjenja automobilskog prometa i razvoja bolje mreže javnog prometa. Prema nekim procjenama u SAD-u će u idućih 30ak godina broj potrebnih parkirnih mjesta pasti za 50 %. Sve manje milenijalaca diljem svijeta posjeduje vozačku dozvolu. Većina stanovnika u centru Osla više ne posjeduje automobil. Hamburg je još 2013. ukinuo minimalni broj parkirnih mjesta za čitav grad. Sve više građana želi otvoriti prostor alternativnom prijevozu. Neki gradovi usporedili su veličinu površine parkirnog mjesta i malih stanova. Ispalo je da parkirno mjesto iznosi velik postotak površine prosječnog modernog stana. Gradovi su tražili način kako smanjiti cijenu izgradnje novih zgrada. S obzirom na to da u gradovima raste potražnja za manjim i jeftinijim stanovima, brza mjera bila je ukidanje minimalnog broja parkirnih mjesta. Cijena stana pala je za više od 15 %. New York je 2016. ukinuo ovaj minimum za poticanu stanogradnju blizu podzemne željeznice.