Skip to main content

U srijedu, 12.04. smo sa stanovnicima Trešnjevke razgovarali o problemima u njihovom kvartu i mogućim rješenjima. Kao glavne probleme Trešnjevčani su istaknuli intenzivnu izgradnju koja premašuje kapacitete kvarta i rezultira nedostatkom prostora – za parkiranje, pješake, bicikliste… Prometna regulacija je loša, nema razdvajanja automobilskog prometa i tramvajske pruge što jako usporava javni prijevoz, automobili su parkirani na pločnike pa ni pješaci ni biciklisti ne mogu proći. Trešnjevka je često puna smeća koje leti po ulicama, a u velikim ulicama poput Ozaljske i Selske gotovo u potpunosti nedostaju male kante za smeće. Kao i u ostatku grada, na Trešnjevci je teško naći pumpe s pitkom vodom, a isto tako, izuzev CKT Trešnjevka, nedostaje prostora za mlade s javnim sadržajem. Kao značajan problem građani su istaknuli nedostatak domova za starije i nemoćne osobe, duge liste čekanja za ulazak u dom i loše sanitarne uvjete u postojećim domovima.

S građanima smo razgovarali i o pojedinim specifičnim problemima:

Nova cesta i tvornica Vesna
Bivša tvornica Vesna na Novoj cesti, na kojoj su prije nekoliko godina započeli radovi, dan danas zjapi prazna. Najveća zgrada u ulici, za koju su stanovnici Trešnjevke komentirali i da je najružnija ulica, djeluje zastrašujuće i stanovnici se pitaju zar to mora tako godinama biti?

Tratinska ulica
U zgradama u ulici nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi zbog čega se ne rješavaju tekući problemi stanara, posebice u pogledu rješavanja praznih lokala u ulici.

Sokolgradska ulica
Posljednjih 10 godina u ulici se događa intenzivna izgradnja, izgrađeno je nekoliko novih zgrada iako ulica prometno i veličinom nema kapaciteta za tu izgradnju: nema parkirnih mjesta, automobili su duž cijele ulice, nema prostora za mimoilaženje 2 automobila iako je ulica dvosmjerna, nema mjesta za pješake, bicikliste ili dječja kolica. Moguće rješenje ovog problema bilo bi zaustaviti daljnju izgradnju zgrada u ulici, regulirati promet u jednom smjeru prema Čapljinskoj te na izlazu iz ulice obavezno staviti semafor.

Remiza
Plato bivše Name na Remizi je glavna pješačka ruta i poveznica Remize s kvartom. No prostor je u jako lošem stanju: ne čisti se (pretvara se u divlji javni wc) te zbog nečišćenja, kad pada kiša, nastaje velika bara. Prolaz je u privatnom vlasništvu tvrtke Konstruktor iz Splita koja je u stečaju zbog čega Čistoća ne rješava to pitanje pa stanovnici ponovno, kao i u slučaju Vesne, pitaju mora li to baš tako?

Ulica Florijana Andrašeca
Vikendom u jutarnjim satima ispred noćnog kluba, na ulici i parkingu, ostaje puno smeća i razbijenih boca koje se ne čiste do popodne. Staklo je opasno, biciklisti na njemu buše gume. Također, na raskršću s Vukovarskom je prometna regulacija loša, trebalo bi reprogramirati semafor.

Park Stara Trešnjevka
Na igralištu u parku već se nekoliko djece ozlijedilo na plavoj ljuljački i roditelji ističu kako bi ljuljačku trebalo posebno označiti ili istaknuti uputstva za uporabu.

Jugozapadni dio Savske ulice od Vukovarske do Savskog mosta
Na uskom trotoaru su parkirani automobili, a zbog velike fluktuacije pješaka i biciklista se stalno događaju nesreće (biciklisti se zabijaju u pješake, zapinju za automobile). To bi se moglo riješiti tako da se s jedne strane ulice maknu automobili s trotoara i oslobodi prostor za pješake i bicikliste.

Željeznička pruga
Zbog željezničkog prometa slaba je komunikacija između sjevera i juga grada. Prometnu komunikaciju moguće je riješiti izgradnjom sigurnih pješačkih prijelaza preko pruge kod Zapadnog kolodvora i izgradnjom podvožnjaka za automobile.

Veza Črnomerec – Remiza – Horvaćanska
Izgradnja tramvajske pruge bolje bi povezala ove dijelove grada koji se trenutno, zbog postojećih prometnih rješenja čine jako udaljenima.

Biciklističko – pješačko – rekreativna veza Trešnjevke sa zapadnim dijelovima grada / Samoborček
Trasa bivšeg Samoborčeka je neuređena, ali i neizgrađena i predstavlja pravi potencijal za razvoj rekreacijske zone i poveznice istočnih i zapadnih dijelova Trešnjevke.

Dom sportova
Plato ispred Doma sportova je u derutnom stanju: ploče se raspadaju, jako je prljavo (a vikendom tamo dolaze roditelji s djecom), u tom dijelu nedostaje javnih sadržaja na otvorenom.