Skip to main content

Gradska uprava predstavila je proračun Grada Zagreba za 2022. godinu. Proračun je usmjeren stabilizaciji financija i intenziviranju post-potresne obnove. Iznosi 15,12 milijardi kuna, od čega 10,19 milijardi iznosi proračun Grada dok se 4,93 milijarde kuna odnosi na proračunske korisnike (gradske ustanove).

“Proračun za iduću godinu koji će se sutra naći pred zastupnicima Skupštine Grada Zagreba i dostupan građanima je prije svega stabilizacijski. Konsolidacija gradskih financija ostaje prioritetan zadatak ove gradske uprave, uz snažno intenziviranje svih aktivnosti u obnovi od potresa, prije svega zgrada javnih namjena kao što su škole i kulturne ustanove, te ostvarenje zelenih i pravednih ciljeva  – to su važne prilike za dugoročni razvoj grada”, istaknuo je danas gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

700 milijuna kuna više za otplatu dugova

Ukupni proračun je za 1,1 milijardu kuna veći u odnosu na rebalans proračuna za 2021. jer intenzivira poslijepotresnu obnovu Zagreba te nastavlja stabilizirati financije Grada, a planiran je u skladu s  makroekonomskim predviđanjima stope rasta od 6,6 posto u 2022. Naime, u 2022. Grad će otplatiti 700 milijuna kuna dospjelih dugova više nego u 2021., dok je planiran suficit od 300 milijuna kuna, prema odluci Gradske skupštine iz 2020., rezerviran za pokriće akumuliranog manjka iz godina prije 2019.  kako bi se skratili rokovi plaćanja.  

7 posto manji redovni rashodi 

U skladu s najavama i aktivnostima ušteda započetim u rebalansu za 2021., Grad Zagreb nastavlja s rezanjem troškova koji ne utječu na kvalitetnu isporuku svih vrsta usluga građanima. Troškovi redovnog proračuna odnosno redovnih proračunskih stavki tako su manji za sedam posto, odnosno iskazuju oko sedamsto milijuna kuna ušteda.

Primjerice, u 2022. Grad Zagreb će za plaće rukovoditeljima u gradskoj upravi isplatiti 34 milijuna kuna manje nego u 2021., na vijećničkim i drugim naknadama za članove upravnih vijeća uštedjet će dodatnih 30 milijuna kuna u odnosu na 2021., zatim više od 24 milijuna kuna na troškovima čuvanja gradske imovine, jednak iznos na troškovima računalnih usluga, kao i 283 milijuna kuna na mjeri roditelj odgojitelj.

Intenziviramo proces sveobuhvatne obnove i ostvarujemo niz razvojnih projekata

Prilikom planiranja proračuna za 2022., prepoznata je mogućnost ostvarivanja dodatnih proračunskih prihoda u odnosu na prethodnu, 2021. godinu, u visini 1,5 milijardi kuna, iz čega valja izdvojiti 520 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU, novac koji će biti uložen u poslijepotresnu obnovu javnih zgrada, te dodatnih 680 milijuna kuna prihoda od prodaje financijske i nefinancijske imovine, kao i 415 milijuna kuna dodatnih prihoda od poreza u odnosu na 2021. godinu. 

Među prioritetima razvojnih stavki proračuna, iz Gradske uprave naveli su prije svega poslijepotresnu konstrukcijsku obnovu u vrijednosti 287 milijuna kuna, projekt cestovne denivelacije na Slavonskoj aveniji na Žitnjaku vrijedan 90 milijuna kuna, izgradnju i otvaranje četiri nova dječja vrtića, vrijedne ukupno 67 milijuna, te jačanje programa stipendija od 48 milijuna kuna.