Skip to main content

Zajedno s SDP-ovim vijećnicima, s kojima tvorimo većinu u Vijeću, protivili smo se devastaciji Trga žrtava fašizma. Gradonačelnik je s prezirom prešao preko naših odluka.

Objavljano: 08.03.2019.

Približavamo se polovici mandata u Vijećima i Mjesnim odborima pa je potrebno ostaviti i pisano svjedočanstvo o našim iskustvima. Ja sam Vilim Matula i potpredsjednik sam Vijeća Gradske četvrti Donji grad. U Vijeću nas je troje iz Lijevog bloka, Nadežda Čačinovič iz Nove ljevice te Robert Faber i ja iz platforme Zagreb je naš. Lijevi blok je klub u Gradskoj Skupštini kojeg čine predstavnici platforme i stranke Zagreb je naš, te stranaka Radnička fronta, Za grad i Nova ljevica. Kolege Čačinović, Faber i ja zajedno s vijećnicima koalicije SDP-a i Glas-a, koji imaju pet vijećnika, tvorimo većinu u Vijeću Gradske četvrti Donji Grad. Predsjednik Vijeća je Petar Paradžik iz SDP-a.

U proteklom razdoblju uglavnom smo s vijećnicima s kojima tvorimo većinu u Vijeću uspijevali usuglasiti odluke. Zajedno smo se protivili devastaciji Trga žrtava fašizma, organizirali smo sjednicu Vijeća na otvorenom, ispred Meštrovićevog paviljona. Tako smo građanima omogućili da u velikom broju sudjeluju i izraze svoje mišljenje o projektu koji je gradonačelnik potpuno netransparentno nametnuo. Na sjedici je većinom glasova donešena odluka da se devastirajući radovi moraju odmah zaustaviti. Jednaku odluku donio je i mjerodavni odbor Gradske skupštine.

Kako je gradonačelnik s prezirom prešao preko ovih odluka, morali smo organizirati Zbor građana. Uprkos usporavanja od strane Ureda za mjesnu samoupravu, organizirali smo Zbor građana na koji smo pozvali predstavnike Gradskih ureda. Ponovno su pokazali nadmenost i prezir za mišljenje građana jer se nitko nije udostojio doći. Zbor građana je velikom većinom od 98 posto glasova donio odluku o zaustavljanju daljnje devastacije Trga žrtava fašizma, međutim to mišljenje se nije uzelo u obzir kao relevantno.

Premještanje gradskih službenika koji rade u službi građana u druge gradske četvrti

U radu Vijeća osjeća se velika razlika otkako je bivša, agilna voditeljica ureda preko noći premještena u ured Vijeća gč. Novi Zagreb – istok. Radi se o očitom zlostavljanju službenice koja nam je pomogla organizirati sjednicu Vijeća na Trgu žrtava fašizma kao i oko složene procedure sazivanja Zbora građana tim povodom. Nova voditeljica sada zazire od pružanja osnovnih usluga vijećnicima. Tvrdi da ne možemo dobiti pokazatelje na osnovu kojih je povećana projekcija troška održavanja komunalne infrastrukture za gotovo osam milijuna kuna. Na pitanje kako vijećnik ne može dobiti te podatke odgovara “da je to tako”.

Zbog manjka informacija i netransparentnosti čitavog procesa na prošloj sjednici nismo donijeli Program rada Vijeća za ovu godinu pa se pitanje dodatno zaoštrava. Očito je da vijećnici služe simulaciji demokracije kako bi svojim rukama davali legitimitet neodgovornoj, korumpiranoj i klijentelističkoj gradskoj upravi, na što mi nećemo pristati. Borit ćemo se da Vijeća Mjesnih odbora i Vijeća Gradskih četvrti budu mjesta istinske rasprave, koja uključuju građane u pripremu i donošenje odluka na osnovnoj, lokalnoj razini.