Skip to main content

U subotu u 10.30 sati na Kninskom trgu (Vrbik), Tomislav Tomašević, zajednički kandidat za gradonačelnika koalicije Zagreb je NAŠ-Nova ljevica-ORaH-Radnička fronta-Za grad, i Dražen Šimleša, upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju i podržavatelj platforme Zagreb je NAŠ, predstavili su program zelene lokalne ekonomije za Grad Zagreb. Predstavljanje je organizirano u sklopu kvartovskih događanja koje koalicija danas održava po cijelom Zagrebu, a na Vrbiku su organizirane sportske igre za djecu, štand s ponudom ekološke hrane proizvedene u okolici Zagreba te sastanak s građanima oko njihovih problema i prijedloga.

“Jedan od bitnih prioriteta ove koalicije je poticanje lokalne zelene ekonomije i lokalne proizvodnje, pri čemu je ključni instrument osiguravanje zelene javne nabave u gradskim poduzećima i ustanovama, pogotovo vrtićima i školama. To znači da najbitniji kriterij javne nabave ne može biti najniža cijena nego i društvena odgovornost, zaštita okolišta i drugi kriteriji koji potiču lokalni razvoj. Cilj nam je da se u gradskim ustanovama i poduzećima koristi hrana proizvedena u zagrebačkom prstenu, odnosno konzumira zdrava i kvalitetna hrana, pogotovo u vrtićima i školama, te da se tako potiču mali i srednji proizvođači i lokalno zapošljavanje, ali i doprinosi zaštiti okoliša jer će se tako smanjiti emisija stakleničkih plinova zbog kraćeg transporta hrane iiz okolice Zagreba”, rekao je Tomislav Tomašević. Dodao je da je Zagrebački holding prošle godine kroz javnu nabavu potrošio oko sto milijuna kuna, od čega je 92 posto tog iznosa završilo kod samo dva poduzeća, Agrokora i Vindije, što se svakako mora promijeniti.

Spomenuo je također da će jedan od programa koalicije biti i sustavno poticanje urbane poljoprivredne proizvodnje unutar grada, tj. društvenih vrtova. “Danas imamo primjere različitih urbanih i društvenih vrtova, poput onih u Novom Zagrebu ili Vrbanima, no građani koji se time bave susreću se nažalost s nerazumijevanjem gradskih institucija i poduzeća koji bi ih trebali poticati i nagrađivati, a ne kažnjavati. Urbanu poljoprivredu neki su prije smatrali ostatkom predmodernog, no oni danas predstavljaju budućnost gradova i smatraju se jako bitnim elementom za kvalitetu života u gradu jer imaju različite pozitivne psiho-socijalne učinke za same građane”, dodao je Tomašević.

Dražen Šimleša, upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju i jedan od podržavatelja platforme Zagreb je NAŠ! kazao je kako Zadruga okuplja lokalne ekološke proizvođače hrane i pomaže im u osiguravanju tržišta, što je jedan od njihovih najvećih problema u Hrvatskoj. “Svaki četvrtak već godinu dana dopremamo građanima Zagreba lokalno proizvedenu hranu i sve više ljudi je zainteresirano za takvu podršku lokalnim proizvođačima. Nefunkcioniranje zelene javne nabave u Hrvatskoj je akterima na tržištu koji su društveno odgovorni, štite okoliš i podržavaju lokalno zapošljavanje najveća kočnica pri ulasku u razne javne institucije poput vrtića i škola. U kontaktu s vrtićima i školama koji su htjeli od nas kupovati zdravu hranu za djecu uvijek se postavio problem previsoke cijene za njih u odnosu na budžet s kojim raspolažu. To je apsurd jer djeci voće i povrće reklamiramo kao zdravo, a dajemo im proizvode koji nemaju dovoljnu razinu vitamina i potrebnih tvari”, rekao je Šimleša.