Skip to main content

Hrvatski filmski savez i kino Tuškanac pokreću akciju Daj mi kino – 2 kojom se bore za očuvanje Kina Tuškanac koje se, nakon godina zanemarivanja, sada nalazi na udaru gradskih vlasti. Podsjetimo, 2009. godine akcijom “Daj mi kino” filmski su se djelatnici izborili za očuvanje dvaju gradskih prostora za filmske projekcije usmjerene na arhivske, art i kinotečne programe (Kino Tuškanac – HFS) te suvremene hrvatske, evropske i alternativne filmske produkcije (Kino Europa – ZFF). Hrvatski filmski savez na sebe je preuzeo ulogu kinotečne djelatnosti te se bavi restauriranjem, distibucijom i prezentacijom filmskog nasljeđa čime igra jednu od ključnih uloga u filmskoj kulturi grada i države, dok se Kino Europa svojim programom i radom pozicioniralo kao jedna od najpriznatijih kina, za što je i nagrađeno nagradom za najbolje europsko kino mreže europskih kina Europa Cinemas.

Od kraja prošle godine iz Grada daju signale ovim dvjema organizacijama da njihova opstojnost i nije posve izvjesna, a dodatna potvrda zlih slutnji krije se i u najavama ponovnog aktiviranja Kinoteke, zatvorene prije 12 godina, koja je sada dana na upravljanje Centru za kulturu i film Augusta Cesarca koji nema nikakve kompetencije za vođenje kinotečnog programa. Pritom, osim ulaganja u zapušteni gradski prostor, sam najam Kinoteke dodatni je teret za gradski proračun jer taj prostor nije u vlasništvu grada te mjesečna najamnina iznosi 12.000,00 kuna. Stoga se postavlja pitanje u čijem interesu grad odustaje od svojih prostora kako bi plaćao najam u privatnom prostoru koji će nuditi gotovo identičan program u odnosu na postojeći program Kina Tuškanac.

Politička platforma Zagreb je NAŠ! ovim putem želi izraziti podršku filmskim djelatnicima, organizacijama i institucijama koje djeluju u ovim prostorima te građanima grada Zagreba osiguravaju kvalitetan i aktualan filmski program. Ovakvo postupanje gradskih vlasti krajnje je nedopustivo. Još jednom se potvrđuje kako grad pod Bandićevom upravom nema nikakvu kulturnu strategiju zbog čega je i moguće da se ovako važni akteri nalaze na udaru, a njihov je rad izložen trajnoj neizvjesnosti. Odnos omalovažavanja prema važnim kulturnim akterima nedopustiv je, a samovolja u upravljanju gradskim prostorima, javnim dobrima i sadržajima još je jedan od razloga zašto ovakvo ponašanje, koje je inficiralo gotovo sve gradske institucije mora konačno, nakon 16 godina, prestati.

Platforma Zagreb je NAŠ! zalagat će se za izradu strateškog razvoja kulture grada Zagreba, uključivanje važnih aktera, poput HFS-a i ZFF-a, u upavljanje kulturnim institucijama i programima, razvijati institucionalne inovacije, kao što su modeli civilno-javnih partnerstava te podržavati institucije i aktere koji kulturnu ponudu ovoga grada čine sadržajno relevantnom, međunarodno prepoznatom te odgovaraju na potrebe različitih publika. Radit ćemo na komunikaciji s akterima te uključivanju svih zainteresiranih dionika u procese donošenja odluka, a osobito u situacijama u kojima se odluke gradskih vlasti tih aktera izravno tiču.

Pozivamo građane da podrže akciju Daj mi kino 2 i pomognu u očuvanju ovih vrijednih gradskih prostora i mjesta susreta.