Skip to main content

Paneuropski pokret DiEM25, koji su prošle godine pokrenuli bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis i hrvatski filozof Srećko Horvat, a koji u međuvremenu okuplja ličnosti kao što su Noam Chomsky, Julian Assange, Ken Loach, kao i čelnike britanskih Laburista, gradonačelnike Napulja i Barcelone, 17. svibnja službeno je podržao koaliciju “Zagreb je NAŠ!” koja se sastoji od Radničke fronte, Nove ljevice, ORAH, Za grad i Zagreb je NAŠ!

Nakon što su članovi DiEM25-a glasali o poziciji tog pokreta prema talijanskom referendumu, Brexitu i francuskim izborima, ovo je prvi puta da je desetine tisuća članova i aktivista diljem Europe glasalo o podršci na lokalnim izborima. Ta odluka ne dolazi kao iznenađenje, budući da DiEM25 već godinu dana razvija nešto što zovu mrežom “pobunjeničkih gradova”, uključujući Barcelonu koja s gradonačelnicom Adom Colau radikalno redefinira funkcioniranje javne uprave, kao i Napulj čiji je gradonačelnik Luigi de Magistris riješio dugogodišnji problem grada s otpadom, zaštitio nezavisne kulturne prostore i objavio otvoreni rat mafiji.

Objašnjavajući odluku da DiEM25 podrži koaliciju “Zagreb je NAŠ”, Srećko Horvat, trenutno u Njemačkoj gdje DiEM25 priprema veliki politički događaj u berlinskoj Volksbühne, je izjavio:

“Diljem Europe raste mreža pobunjeničkih gradova koji su gradove vratili građanima, omogućili veću participaciju, zbrinuli socijalno ugrožene i razvili održivu ekonomiju. Podržavamo koaliciju Zagreb je naš ne samo zato što je po prvi puta u novijoj hrvatskoj povijesti formirana široka koalicija svih novih, progresivnih i nekompromitiranih stranaka, već zato što se ‘Zagreb je Naš!’ bori za isto ono za što se DiEM25 bori na europskoj razini.”

Iz Atene javio se i Varoufakis koji je poručio:

“Veoma smo ponosni da smo kao DiEM25 podržali ovu koaliciju, taj historijski korak da prvi puta podržavamo lokalnu koaliciju, i mislim da bi ste trebali biti jako ponosno na ono što radite sada, a to je pokušaj da zaustavite ovaj polagano propadanje u historijski revizionizam, još više mjera štednje i još više očaja. Zagreb je naš, jer Zagreb je vaš! Uradimo to zajedno 21. svibnja!“