Skip to main content

Koalicija Možemo! – Nova ljevica – Radnička fronta – ORaH – Zagreb je naš! – Za grad danas je na Trgu bana Jelačića započela s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže  da Predsjednik Milanović, sukladno čl. 79. st. 2 Ustava RH, odmah po konstituiranju novog saziva Sabora zatraži izvanredno zasjedanje. 

Tomislav Tomašević rekao je da od Predsjednika  traže da spriječi novoizabrane saborske zastupnike da odu nakon konstituiranja na dvomjesečnu stanku u zasjedanju, prije rasprave i usvajanja Zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Naglasio je da su prošla puna dva i pol mjeseca bez rješavanja pitanja obnove,  “a ukoliko novoizabrani zastupnici odu na ljetnu stanku proći će više od šest mjeseci od potresa, a da Sabor o tome uopće neće raspravljati. Posljedično, građani Zagreba i okolice dočekat će zimu u razrušenim domovima, bez grijanja i tople vode. To je nedopustivo! Mi smo spremni kad uđemo u Sabor raditi cijelo ljeto na pripremi kvalitetnog i pravednog zakona o obnovi.”

Sandra Benčić istaknula je da “nije cilj da se zakon donese u hitnoj proceduri, već da se srpanj i kolovoz iskoriste za kvalitetnu, stručnu i javnu raspravu o svim aspektima obnove, kako bi usvojeni zakon osigurao kvalitetan institucionalni i financijski okvir za obnovu.” Dodala je i da su s roditeljima i stručnjacima pokrenuli akciju prijava državnom inspektoratu i to “zbog nezakonitog obnavljanja škola koje se podvrgavaju kozmetičkoj obnovi bez jačanja statike zgrada i otpornosti na potres.”

Na pitanje novinara o obnovi škola Tomislav Tomašević je napomenuo da bi upravo to trebao biti prioritet i da Grad Zagreb mora osigurati bolji model za smještaj škola koje će ići u obnovu od ovog kojeg je sada ponudio.

Benčić je na kraju pozvala sve građane Zagreba, ali i sve one koji su u ovom trenutku solidarni sa Zagrepčanima da potpišu peticiju na jednom od 6 štandova koji se nalaze na Trgu Bana jelačića, Cvjetnom trgu, Trešnjevačkom placu, ulazu u Importanne centar, te na okretištima Dubec i Črnomerec. Peticija se može potpisati i na web stranicama www.mozemo.hr.