Skip to main content

Sve više ljudi obraća pažnju na oznake koje jamče ekološki prihvatljiv proizvod ili uslugu. Prvi program za označivanje ekološki prihvatljivih industrijskih proizvoda i usluga zove se Plavi anđeo (njem. Blauer Engel).

Najstarija ekološka oznaka – Plavi anđeo – uvedena je davne 1978. u Saveznoj Republici Njemačkoj. Cilj ove oznake bio je promovirati proizvode čija će potrošnja svesti učinak štetnih materijala, potrošnje energije i otpada na najmanju moguću mjeru. Građani su tako dobili izbor u smislu odabira održivijih proizvoda. Ova najpoznatija i najzahtjevnija ekološka oznaka na svijetu danas postavlja standarde u četiri kategorije: klima, zdravlje, vode i resursi.

Nositelj oznake Plavi anđeo je Savezno ministarstvo za zaštitu okoliša, ali u postupku donošenja odluke o dodjeljivanju oznake sudjeluju Savezna agencija za okoliš, stručni Odbor za ekološku oznaku, a neovisno tijelo predstavlja Njemački institut za osiguranje kvalitete i označavanje. Kriteriji su jasno definirani i javno dostupni. Do danas ovu je oznaku dobilo oko 1600 poduzeća, odnosno oko 20 000 proizvoda: boje, parketi, automobilske gume, reciklirani papir, kamioni, ulje za lance, građevinski uređaji, namještaj, mobilni telefoni, autopraonice bez otpadnih voda, dječje igračke, uredski pribor, knjige, pisači, mobiteli, sredstva za čišćenje, pisači…

Više od 40 godina oznaka Plavi anđeo pomaže u razvoju svijesti o odgovornosti za ekološke i društvene posljedice svega što kupimo i potrošimo.