Skip to main content
Vijesti

Pismo podrške 4. skupine Udružene ljevice (4. skupina Združene levice) – civilno društveni pokreti, inicijative i pojedinci – platformi Zagreb je NAŠ! te kandidatu za gradonačelnika Tomislavu Tomaševiću

By 13.05.2017.May 14th, 2017No Comments

U 4. skupini Udružene ljevice pružamo našu javnu podršku platformi Zagreb je naš i njenom kandidatu za gradonačelnika Zagreba Tomislavu Tomaševiću.

Također pozdravljamo i podržavamo nastanak koalicije platforme sa progresivnim političkim strankama, stvaranje široke političke patforme koja se temelji na emancipatornim, progresivnim, održivim i društveno pravednim načelima te kojoj je cilj direktna participacija građana u politici i ekonomiji.

Kao platforma građanskih inicijativa i pokreta te pojedinih aktivnih građana koja je 2014. ušla u koaliciju sa progresivnim strankama na parlamentarne izbore, sa takvim načelima, programom i sličnom formom, drago nam je da je u Hrvatskoj došlo vrijeme za novu politiku kojoj je cilj promijeniti što znači “baviti se politikom” i koja počiva na principima sudjelovanja, uključivosti i otvorenosti te decentraliziranom zajedničkom osmišljavanju budućnosti grada – vrijeme za emancipatorne izazove progresivne politike.

Pozdravljamo izgradnju široke političke platforme u Zagrebu koja temelji na načelima održivog razvoja, društvene pravde i jednakosti, koja stvara mehanizme aktivnog uključivanja građana u odlučivanje o razvoju grada, te otvara prostor mobilizaciji građana da se uključe u politiku, kroz model (demokratizirane, horizontalne grass roots bazirane) platforme, kombinacije naprednih stranaka te civilnih inicijativa umjesto klasičnog stranačkog organiziranja. U cjelini podržavamo vaš program i pozdravljamo i činjenicu da platforma omogućuje političko djelovanje po principu uloženog truda i angažmana, odnosno da članovi platforme mogu odlučivati, a ne moraju biti članovi stranke, što služi povratku povjerenja ljudi u politiku, razočaranim “mainstream” politikom i strankokracijom.

Pozdravljamo snažan naglasak na decentralizaciji odlučivanja i na su-kreiranju programskih prioriteta te protivljenje personalizacije vlasti kao i snažan naglasak rodnoj ravnopravnosti. Cilj graditi politiku kao fundamentalno kolektivni proces u kojem su izabrani predstavnici vezani višestrukim mehanizmima suodlučivanja i odgovornosti prema svojoj organizaciji, javnoj funkciji i prema društvu.

Nadamo se i daljnjem povezivanju na državnoj razini te želimo platformi Zagreb je naš te novonastaloj koaliciji puno uspjeha na približavajućim lokalnim izborima!

Želimo još napomeniti kako je u današnjoj svjetskoj situaciji, uz uspon fašizma koji se budi na zgarištu neoliberalnih politika, još posebice potrebna kredibilna i kompetentna, a prije svega autentično progresivna ljevica koja može odgovoriti na suvremene globalne i lokalne izazove. Isto tako potrebno je i povezivanje te širenje dobrih modela i muđusobna inspiracija progresivnih inicijativa. U tom duhu veselimo se susretu i sudjelovanju s vama u budućnosti.

4. skupina ZL
Iva Zozolly l.r.
Nikola Vuljević l.r.
Jože Kos Grabar l.r.
Simon Brežan l.r.