Skip to main content

Globalna ekološka kriza zahtijeva globalne mjere. Često se govori samo o utjecaju raznih štetnih spojeva na zdravlje, no treba govoriti i o ogromnim količinama novca koji se svake godine troše na rješavanje problema smeća i otpada umjesto da ih se investira u potrebne gradske sadržaje. Pet jednostavnih navika PROSK (5 R’s) donosi prosperitet na svim razinama:

Ponovno upotrijebi (Reuse): Barem dio predmeta u kućanstvu može se popraviti i obnoviti. Uz malo mašte i volje možeš ih i prenamijeniti. Kod kupnje je najbolje odmah odabrati proizvode koji se mogu dugo upotrebljavati.

Recikliraj (Recycle): Recikliranje ne zahtijeva puno truda, a korisno je za čitavu zajednicu. Kad vidimo tu količinu plastike koja se skupi u našim kućanstvima samo tijekom jednog tjedna, možda nas to navede na nove navike za održivost.

Odbij (Refuse): Ova je navika možda najvažnija za smanjenje otpada. Nemoj kupiti ili prihvatiti neekološke proizvode. To se pogotovo odnosi na jednokratne predmete.

Smanji (Reduce): Mnogo predmeta koji ti više ne trebaju možeš donirati ili prodati. Ne mora sve odmah završiti u kanti za smeće zato što ti se više ne sviđa.

Kompostiraj (Rot): Ako imaš vrt, kompostiraj kućni biootpad, a uz malo planiranja možeš prilično smanjiti količinu hrane koja se nepotrebno baca.