Skip to main content

Pešča je NAŠA!

VRIJEME JE
za pravu promjenu.

Može li za promjenu
cijela Pešča biti kvart za 21. stoljeće?

 • Obnovit ćemo i urediti javne prostore u suradnji s građanima. Tržnicu Volovčica učinit ćemo mjestom zdrave i priuštive hrane te društvenog života.
 • Unaprijedit ćemo prometnu infrastrukturu i gradske ustanove za osobe s invaliditetom, starije te za dječja kolica.
 • Ulagat ćemo u naselja kojima nedostaje vodovod, kanalizacija, struja, javna rasvjeta i pločnici. Struge, Vrtni put i ostala stara naselja moraju imati standard gradova 21. stoljeća!
 • Obnovit ćemo i izgraditi nove domove zdravlja, škole, vrtiće, parkove i prostore kulture. Sva naselja moraju imati potrebne sadržaje za ugodan život!
 • Poboljšat ćemo gospodarenje otpadom, smanjiti broj kanti, zatvoriti Jakuševac  i zaustaviti ilegalna odlagališta. Sva naselja na Pešči moraju imati zdrav okoliš!
 • Ozelenit ćemo Pešču i zaustaviti nepotrebnu sječu stabala. Nećemo dopustiti betonizaciju koja se dogodila na Borovju, Ferenščici i u drugim naseljima!
 • Ulagat ćemo u zeleni promet kako bismo riješili prometne gužve. Riješit ćemo gužve na Planinskoj i Borongajskoj!
 • Izgradit ćemo prave biciklističke staze, šetnice i željezničke prijelaze. Zalagat ćemo se za biciklističku magistralu uz Novu Branimirovu i pješački, pružni prijelaz kod Šetališta Vesne Parun.

Naši kandidati i kandidatkinje

Ušli smo u politički život kako bismo promijenili način upravljanja gradom te vratili građane i građanke u politiku. Protekle četiri godine organizirali smo građane u kvartovske grupe, djelovali s njima kroz zborove gađana i mjesne odbore u gradskim četvrtima, a u Skupštini Grada Zagreba bili smo oporba koja je pokazala borbenost  znanje bez presedana. Nastava je to desetljeća i pol borbe za očuvanje grada, njegovih potencijala i kvalitete života svih stanovnika Zagreba.

Nikola Zdunić

Rođen sam 1990. u Zagrebu, a politika kao alat progresivne društvene promjene zanimala me je od srednjoškolskih dana zbog čega sam odlučio upisati Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Kao student počeo sam se baviti aktivizmom za prava LGBTIQ+ osoba te sam od 2012. do 2015. sudjelovao u organizaciji Povorki ponosa LGBTIQ+ osoba i obitelji. Volontiranjem i stručnim osposobljavanjem u Institutu za političku ekologiju proširio sam znanja o zeleno-lijevim vrijednostima i politikama. Bavim se i istraživanjem politika priuštivog stanovanja. Aktivni sam član platforme i stranke Zagreb je NAŠ! i platforme i stranke Možemo!, a 2017. izabran sam za vijećnika na Volovčici.

Valentina Bedeković

Diplomirala sam sociologiju i španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i radim kao prevoditeljica. U slobodno vrijeme uživam u prirodi, glazbi, hobijima i društvu prijatelja. Živjela sam u raznim zagrebačkim kvartovima, a odnedavno sam se skrasila na Peščenici. Odlučila se aktivirati u svom kvartu jer želim potaknuti ljude da sudjeluju u donošenju odluka koje će učiniti naš kvart što ljepšim i ugodnijim mjestom za život.

Tomica Rižmarić

Rođen sam 1977. godine u Zagrebu. Po zanimanju sam upravni pravnik, a već 18 godina vodim privatnu tvrtku za računovodstvene usluge. Također, kao bivši igrač, godinama sam radio kao trener dječjih kategorija u raznim zagrebačkim nogometnim klubovima.
Zainteresirao sam se za angažman kroz platformu Možemo! jer sam u njima prepoznao inicijativu koja želi načiniti stvarne promjene u društvu. Nositelj sam liste za MO Borongaj Lugovi.

Antonija Komazlić

Rođena sam u Zagrebu 1987. Odrasla sam u Kozari Boku, a dijelom i na Volovčici - u glazbenoj školi, knjižnici, uz dom zdravlja i tržnicu vikendom. Hispanistica sam i sociologinja s interesom za prostorne i socijalno uključive javne politike. U udruzi Pravo na grad radim na pitanjima stanovanja i upravljanja javnim resursima. Aktivna sam članica platforme i stranke Zagreb je NAŠ! i platforme i stranke Možemo! od njihovog pokretanja. U tome me posebno zanima uključivanje građana u procese planiranja prostornog razvoja u našim kvartovima - jer ih prisustvom, aktivnošću i brigom možemo učiniti boljima za sve nas.

Jelena Miloš

Sindikalistkinja i istraživačica. Dosadašnja vijećnica u MO Peščenica. Preko deset godina angažirana u inicijativama za besplatno obrazovanje, radnička i ženska prava i zaštitu javnih dobara. Specijalizirana za politike rada, rodne ravnopravnosti i socijalne politike. Trenutno radi kao koordinatorica projekata za europsku sindikalnu organizaciju Uni Europa. Kroz istraživački, obrazovni i organizacijski rad u sindikatima, ekološkim organizacijama i organizacijama za ljudska prava i demokratizaciju stekla je znanja i aktivna je u nizu programskih područja: boljem upravljanju javnim dobrima, politikama tržišta rada, unapređenju participacije građana, rodnoj ravnopravnosti i LGBT pravima, zelenoj tranziciji. Profesorica je francuskog i prevoditeljica engleskog jezika.

Ana Miloš

Matematičarka sam i programerka, koordinatorica grupe za digitalnu politiku i članica kvartovske grupe na Pešči.

Dunja Dunda

Diplomirala sam psihologiju u SAD-u i magistrirala psihologiju zajednice u Engleskoj. Imam radno iskustvo psihosocijalnog stručnog rada s marginaliziranim skupinama te u razvoju lokalnih zajednica kroz inovativne projekte za grassroots kolektivnu samoorganizaciju i samoupravljanje.

Nina Šantić

Politologinja sam, rođena u Zagrebu i oduvijek živim na Staroj Pešči.
Članica sam kvartovske grupe Peščenica-Žitnjak.
Majka sam dvoje djece.
Smatram da jedino vlastitim angažmanom svakog od nas, kroz dječje oči, snagom mladih i iskustvom starijih, možemo pridonijeti boljem životu u našem lijepom kvartu.

Ljiljana Ivanac

Stanovnik sam Volovčice od 1973. godine kada sam doselila u Zagreb iz Ogulina. I, mada sam od tada promijenila 3 adrese, sve su bile i sada su na Volovčici. Volovčica mi je bila ugodna i zanimljiva za življenje i kada sam bila srednjoškolka i student i dok sam radila i sada kada sam u mirovini. Ima svoje velike prednosti - puno zelenila, šetnica, sve potrebne sadržaje za kulturu, zdravlje i potrebe osnovne kupovine.
Ali u zadnje vrijeme, a osobito od kada sam u mirovini, vidim da su svi sadržaji u kojima sam uživala, sada u lošem stanju: tržnica, dom zdravlja, promet i ceste, javni sadržaji.
I stoga sam osjećala potrebu da se uključim i doprinesem poboljšanju i obnovi svega što nam je Volovčica i njeni sadržaji nekada pružala i još bolje. A uz mlade u Platformi Možemo! i Zagreb je NAŠ! sam osjetila da je to moguće i da su programi i planovi tu najbolji. Zeleni, suvremeni, pošteni, jednostavno - mogući.

Sandra Tomljenović

Diplomirala sam biologiju-ekologiju, trenutno radim u inspekciji Ministarstva zdravstva. Od nedavno živim na Borongaju i svojim angažmanom želim osigurati da se kvart razvija u pravom smjeru, prije svega da se očuvaju zelene površine, efikasnije zbrinjava otpad i da se osiguraju različiti javni sadržaji te budu dostupnima djeci i odraslima. Želim biti promjena koju želim vidjeti.

Siniša Mikulčić

Rođen sam u Zagrebu. Zadnjih 5 godina živim na Ferenščici. Stanujem u novim zgradama tj. u klasičnim spavaonicama i zato se zalažem da se ovdje počinje odvijati društveni -kulturni život. Koordinator sam za Ferenščicu. Priključio sam platformi Možemo u 7mj. / 2021.

Ante Palada

Rođen sam u Zagrebu 1985. godine i od tada živim u naselju Ferenščica gdje sam pohađao Osnovnu školu August Cesarec. Srednju školu završio sam također u gradskoj četvrti Peščenica-Žitnjak, pohađao sam III. Gimnaziju u Kušlanovoj ulici. Po zanimanju sam prvostupnik ekonomije. Oženjen sam i otac dvoje djece. Član sam kvartovske grupe Peščenica-Žitnjak platforme Možemo (Zagreb je naš!) od 2021. godine. Sudjelovao sam u izradi programa za gradsku četvrt Peščenica-Žitnjak, te u izradi programa za mjesni odbor Ferenščica. Nositelj sam naše liste za MO Ferenščica.

Petra Đukić

Nakon 28 godina života na Žitnjaku odlučila sam se uključiti u lokalnu politiku jer želim doprinijeti pozitivnim promjenama u Zagrebu. Od 15 godine radim učeničke i studentske poslove, a pararelno sam volontirala s beskućnicima, vodila preventivne programe za djecu i pomagala u organizaciji različitih festivala. U srednjoj školi sam bila aktivni član Europskog parlamenta mladih, a danas nosim titulu stručne specijalistice upravljanja ljudskim potencijalima. Želim raditi na tome da Žitnjak postane kvalitetniji, zeleniji i sigurniji kvart za sve!

Muhamed Husejni

Zagrepčanin sam romskih korijena, aktivan u Romskoj organizaciji mladih Hrvatske kroz koju se zalažem za uključivanje romske zajednice, a posebice mladih Romkinja i Roma u većinsko društvo uz zadržavanje i očuvanje romskog identiteta. Vjerujem da kroz lokalno djelovanje mogu doprinijeti gradskom, županijskom i nacionalnom blagostanju. Umjetnik sam u RoUm socijalnom poduzeću, a svoj umjetnički talent koristi za promjenu percepcije društva s ciljem boljitka za cijelo društvo.

Marko Maričić

Odrastao sam u centru Zagreba, a prije par godina sam se doselio na Volovčicu. Po struci sam inženjer računarstva sa specijalizacijom za računalne mreže i sustave. Kao novopečeni otac odlučio sam sudjelovati u dugoočekivanim promjenama jer sam mišljenja da se moramo potruditi kako bi naša djeca imala što bolje uvjete odrastanja. Idealan početak promjena treba biti upravo u kvartu u kojem živiš.

Milena Žganjer

Energična sam, ponosna, zaposlena majka dvoje djece na pragu 50. Aktivna sam na kvartu već 30 godina u građanskim akcijama. Zaslužna sam za prvi streetworkout park na kvartu, aktivna u vijećima roditelja i školskim odborima 17 godina, organizirala Dan ulice sa susjedima, pokrenula razna volontiranja za djecu i umirovljenike. Uglavnom uvijek nađem rješenje, a ne problem jer život je radosna igra!

Vesna Špiljar

Rođena sam Zagrepčanka i stanovnica toga grada, kojeg neizmjerno volim. Školovala sam se na Fakultetu grafičke tehnologije, a u kreativnoj industriji radim više od 2 desetljeća.
Folka je moj dom već 28 godina. To je stariji kvart koji je svojim urbanizmom i izgradnjom postigao zanimljiv identitet te se smatra jednim od najzelenijih kvartova u Zagrebu. Aktiviranjem u MO želim doprinijeti da moj kvart postane BITAN!

Vlatka Bajzek Osman

Diplomirana sam krajobrazna arhitektica i majka dvoje djece, predškolske i školske dobi. Na Peščenici sam od 2007. Svjesna problema s kojima se mlade obitelji u kvartu suočavaju odlučila sam se priključiti MO i biti dio ekipe koja će te probleme pokušati i riješiti!
Želja mi je da naša djeca odrastaju u sadržajno kvalitetnijem i prostorno ugodnijem kvartu.

Kristina Marijić Knežević

Poduzetnica sam i majka djeteta koje pohađa O.Š. u Kozari Boku.
Član sam kvartovske grupe Bok/Putevi, a kandidirala sam se jer želim pravedno i solidarno društvo u kojem svi imamo pravo na dostojanstven život bez obzira na ekonomski i socijalni status. Fokusirala sam se na stvaranje kvalitetnije svakodnevnice naše djece, ljubimaca i nas.
Vjerujem da MOŽEMO kvart učiniti ugodnijim, čišćim i sretnijim mjestom za život.

Danko Knoblo

Ekonomist sam zaposlen u web shopu i rekreativni sportaš koji je članom kvartovske grupe Peščenica postao nedavno. Kao otac dvoje djece želim učiniti sve kako bi im život bio siguran, zato trebamo mlade ljude koji su spremni raditi. Zajedno Možemo!

Martina Bosak

Rođena sam 1989. godine u Zagrebu, odrastala sam dio života na Črnomerncu, a dio u Maksimiru. Nedavno sam doselila na zagrebačku Peščenicu. Završila sam Pravni fakultet u Zagrebu 2014. godine te Srednjoeuropsko sveučilište (Central European University) u Budimpešti sa specijalizacijom u ljudskim pravima 2019. godine. Radila sam u međunarodnim organizacijama, privatnom sektoru te civilnom društvu. Trenutno sam zaposlena u Uredu vlade za Ravnopravnost spolova. Članica sam kvartovske grupe Peščenica-Žitnjak platforme Možemo (Zagreb je naš!) od 2021. godine. Kandidatkinja sam na listi za MO Ferenščica.

Ivan Držanić

Završio sam XV. gimnaziju u Zagrebu i trenutačno radim u javnom sektoru. Pridružio sam se kvartovskoj grupi Zagreb je NAŠ! jer vjerujem da je našem gradu potrebna temeljita promjena pokrenuta od strane poštenih ljudi koje zanimaju problemi ovoga grada, ali i koji imaju dovoljno motivacije da takvo nešto naprave. Kvartovska grupa je i prilika da budem okružen ljudima koji se zalažu za slične društvene vrijednosti te da zajedno pokrenemo programe kojima ćemo ovaj grad učiniti ponosom svih njegovih građana.

Ivan Jelačić

Rođen sam u Zagrebu 30.04.1962, samozaposlen, otac dvoje djece, strastveno zainteresiran za mlade političke snage iskazane u platformi Možemo!

Ines Munđer

Diplomirala sam studij Lingvistike te Češkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Svojom ljubavi prema Zagrebu želim biti dijelom tima ljudi koji dijele iste pozitivne misli i spremni su učiniti više za ovaj grad. Vratimo vjeru u bolje sutra.

Ivana Perković

Zaposlena sam kao nastavnica hrvatskog jezika i književnosti u srednjoj školi te volontiram u Udruzi AreYouSyrious, radim s djecom izbjeglica u Hrvatskoj. U slobodno vrijeme šećem s obitelji i obilazim kulturna događanja u gradu. U Zagreb sam doselila iz Vrbovca.

Marko Bajt

Rođen sam 1979. u Stuttgartu u Njemačkoj, a 1988. doselio sam se u Zagreb. Na Pešču sam se doselio 2013. i od tada ovdje živim. Pohađao sam 8.Gimnaziju, a diplomirao sam Međunarodne odnose i diplomaciju. U slobodno vrijeme popravljam auto, bicikliram, odlazim na koncerte i strastveni sam obožavatelj Alfa Romea. Ako vidite nekog čupavog koji šarafi po Alfi, to sam vrlo vjerojatno ja.

Nenad Pavlović

Rođen sam 1955. godine u Zagrebu gdje sam proveo cijeli svoj život, djetinjstvo, sve edukacije i radni vijek. Oženjen sam, otac jednog djeteta. Stanujem u Heinzelovoj, u MO Peščenica. Po zanimanju sam građevinski inženjer. Skoro cijeli svoj radni vijek, 40 godina, bavim se vodoopskrbom grada Zagreba u, kako ga volim zvati, Vodovodu grada Zagreba, posljednjih 11 godina na mjestu rukovoditelja održavanja vodoopskrbnih građevina. Pamtim kad su osamdesetih gubitci bili 18% i skok na "katastrofalnih 23% , početkom devedestih.
Mislim da, uz poštene ljude, mogu puno pomoći na povratku gubitaka vode u vodoopskrbnom sustavu grada Zagreba na onih "katastrofalnih" 23% s početka devedesetih.

Nada Špoljarić

Rođena sam u Ludbregu 1962. Bila sam članica VMO Ludbreg četiri godine.
Aktivizmom i humanitarnim radom bavim se 20 godina.
Nedavno sam doselila u Zagreb, pa se nadam da ću svojim iskustvom i tu pridonjeti za boljitak našeg VMO Janko Matko.

Gordana Marin Horvat

Rođena sam u Sisku 1967. god. U 06/1994. Diplomirala sam na Ekonomskom fakultetu, smjer "Vanjska trgovina" i stekla zvanje dipl.oec.
U 11/2013. Završila sam poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - stručno usmjerenje "Upravljanje kvalitetom" te stekla zvanje univ.spec.oec.
Vodeći se željom daljnjeg usavršavanja 2014. sam završila edukaciju za QMS Lead Auditor ISO 9001:2008- sustav upravljanja kvalitetom, zatim 29/10/2018 edukaciju za "Voditelja pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova" i 11/10/2019 edukaciju za auditora ISO 50001:2018- sustava za energetsku učinkovitost

Radila u nekoliko firmi, imala vlastito poduzeće.
Usmjerena sam na unapređenje kvalitete, unapređenje kvalitete življenja.
Govorim engleski i talijanski, informatički sam pismena, komunikativna, motivirana i organizirana. Spremna dati vlastiti doprinos pozitivnim promjenama pred nama.

Nives Milješić

Rođena sam 1989. u Zagrebu. Završila sam prediplomski studij filmskog snimanja i diplomski studij fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radim kao fotografkinja i snimateljica na raznim filmskim setovima, festivalima, te raznim umjetničkim projektima. Teme mog umjetničkog rada su upravo proizašle iz proživljavanja, opažanja, sudjelovanja, djelovanja zajednice u kojoj sam odrastala, a to su Kozari Putevi i Kozari Bok, multikulturalno stigmatizirano naselje na istoku grada Zagreba. Stanovnici Kozari Puteva i Kozari Boka su moja proširena obitelj i zajednica u kojoj se osjećam najsigurnije i najprihvaćenije. Moje političko djelovanje proizlazi iz želje da stanovnici ovog naselja budu uključeni u sustav uređivanja svog kvarta.

Andrea Jelić

Na papiru i među papirima sam knjigovotkinja s 28 godina staža, ali među ljudima sam humanitarka i organizatorica, ponosna što živi na Folki, jer je to kvart koji upravo postaje BITAN!

Hrabren Dobrotić

Rođen sam na Folki 1987. godine, a upisan u Knjižnicu Ivane Brlić Mažuranić 1992. godine. Diplomirao sam komparativnu književnost i kroatistiku i završio Srednju glazbenu školu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje danas predajem gitaru. Bavim se mnogim aspektima umjetnosti, od čega ističem pisanje o kazalištu i filmu i sviranje u bendu. Zalažem se za dostupnost kulturnog sadržaja u Folki te drugim kvartovima gdje je takav sadržaj slabije prisutan, u čemu mjesni odbori svakako mogu biti od velike pomoći.

Nikolina Krešo

Krajobrazna arhitektica s Folke. Živi u Folnegovićevom naselju od 2010. godine te svakodnevnim konzumiranjem otvorenog javnog prostora, svakodnevno mašta o pozitivnim promjenama u vidu boljeg, inkluzivnijeg i pametnijeg kvarta.

Promijenimo Peščenicu – Žitnjak da bismo promijenili Zagreb!

Mjesni odbori

Ušli smo u politički život kako bismo promijenili način upravljanja gradom te vratili građane i građanke u politiku. Protekle četiri godine organizirali smo građane u kvartovske grupe, djelovali s njima kroz zborove građana i mjesne odbore u gradskim četvrtima, a u Skupštini Grada Zagreba bili smo oporba koja je pokazala borbenost i znanje bez presedana. Nastavak je to desetljeća i pol borbe za očuvanje grada, njegovih potencijala i kvalitete života svih stanovnika Zagreba.

Pronađite svoj mjesni odbor na listi!

Mjesni odbor Volovčica

Može za promjenu Volovčica ponovno dobiti tržnicu?

 • Revitalizirat ćemo zapuštenu tržnicu Volovčica i odgovornim upravljanjem stvoriti uvjete da se zdrava i ekološka hrana vrati na nju.
 • Boljom organizacijom prikupljanja i odvoza otpada poboljšat ćemo kvalitetu života i izgled kvarta te spriječiti divlje odlaganje glomaznog otpada.
 • Potez Planinska – Borongajska prometno je preopterećen. Regulacijom križanja Planinska – Donje Svetice učinit ćemo ga prohodnijim. Dostupnost i kvalitetu javnog gradskog prijevoza povećat ćemo češćim linijama.
 • Organizirat ćemo pomoć za starije stanovnike i omogućiti im veće uključivanje u javni i društveni život kvarta.
 • Ulaganjima u biciklističku infrastrukturu poticat ćemo održivi promet. Osigurat ćemo dostatna parkirna mjesta, a da pritom ne smanjujemo zelene površine.
 • Uz Borongajsku cestu slivne vode uzrokuju probleme zbog prekomjerne izgradnje i zastarjele infrastrukture. Proširit ćemo i obnoviti infrastrukturu te tako spriječiti poplave. Osigurat ćemo da buduću izgradnju prate i ulaganja u javnu infrastrukturu. 
 • Kvartu nedostaju sportsko-rekreacijski sadržaji, posebno oni za odrasle. Ulagat ćemo u postojeće i nove rekreacijske zone i javna vježbališta na otvorenom, kao i u postojeće zelenilo te oblikovanje novih parkova. 

Mjesni odbor Donje Svetice

Možemo li za promjenu Donje Svetice učiniti modernima, urbanima i zelenima?

 • Revitalizirat ćemo zapuštenu tržnicu Volovčica i odgovornim upravljanjem stvoriti uvjete da se zdrava, ekološka i priuštiva hrana vrati na nju.
 • Boljom organizacijom prikupljanja i odvoza otpada poboljšat ćemo kvalitetu života i izgled kvarta te spriječiti divlje odlaganje glomaznog otpada.
 • Regulacijom križanja Planinska – Donje Svetice učinit ćemo ga prohodnijim, a ostale prometnice unaprijediti i osvijetliti pješačke koridore.
 • Ulaganjima u biciklističku infrastrukturu poticat ćemo održivi promet. Osigurat ćemo dostatna parkirna mjesta, a da pritom ne smanjujemo zelene površine.
 • Kontrolirat ćemo prekomjernu izgradnju i osigurati da onu buduću prate i ulaganja u javnu infrastrukturu.
 • Kvartu nedostaju sportsko-rekreacijski sadržaji, posebno oni za odrasle. Ulagat ćemo u rekreacijske zone i javna vježbališta na otvorenom, kao i u postojeće drveće i biljke te oblikovanje novih parkova. 
 • Surađivat ćemo s klubom HAŠK oko uređivanja okoliša terena i omogućiti njegovo korištenje stanovnicima.
 • Organizirat ćemo pomoć za starije stanovnike i omogućiti im veće uključivanje u javni i društveni život kvarta.
 • Osigurat ćemo prostor za mjesni odbor, aktivnosti udruga i kulturna događanja u kvartu.

Mjesni odbor Ivanja Reka

Može za promjenu Ivanja Reka dobiti svoj vrtić?

 • Nedostatak vrtića ozbiljan je problem za sve stanovnike Ivanje Reke. Izgradnjom vrtića Ivanja Reka postat će bolje mjesto za život mladih obitelji s djecom.
 • Autobusne linije 216 i 276 nisu dovoljno učestale i adekvatne, a nedostaje i ukinuta linija prema Dubravi. Kvalitetu i dostupnost javnog prijevoza osigurat ćemo ulaganjem u infrastrukturu i češćim linijama. 
 • Boljom organizacijom prikupljanja i odvoza otpada u našem kvartu poboljšat ćemo kvalitetu života, izgled kvarta i spriječiti divlje odlaganje glomaznog otpada. 
 • Put do Save je zakrčen, šetnica je postala divlje odlagalište otpada. Očistit ćemo ga i urediti te  postavitit rasvjetu i kante za otpad.
 • Nedostatak biciklističke infrastrukture predstavlja problem rekreativcima i ljudima koji biciklom idu na posao. Ulaganjima u biciklističku infrastrukturu uz Ivanjorečku cestu i Slavonsku aveniju unaprijedit ćemo zeleni promet u kvartu.
 • Približit ćemo kulturne sadržaje stanovnicima suradnjom s civilnim sektorom i kulturnim ustanovama.

Mjesni odbor Bruno Bušić

Može li za promjenu Borongaj premostiti prugu?

 • Revitalizirat ćemo zapuštenu tržnicu Volovčica i odgovornim upravljanjem stvoriti uvjete da se zdrava, ekološka i priuštiva hrana vrati na nju, a time i mi, stanovnici kvarta
 • Prekomjerna izgradnja stambenih zgrada u zapadnom dijelu kvarta uzrokovala je prometno preopterećennje te probleme s odvozom i parkingom. Osigurat ćemo da buduće investicije prati i ulaganje u javnu infrastrukturu
 • Boljom organizacijom prikupljanja i odvoza otpada poboljšat ćemo kvalitetu života i izgled kvarta te spriječiti divlje odlaganje glomaznog otpada
 • Izgradit ćemo pješački i biciklistički prijelaz ispod ili iznad pruge u produžetku Šetališta Vesne Parun. Po izgradnji novih prijelaza osigurat ćemo ogradu duž cijele pruge
 • Regulacijom križanja Planinska – Donje Svetice učinit ćemo ga prohodnijim.
 • Kontrolirat ćemo prekomjernu izgradnju i osigurati da buduću prati ulaganje u javnu infrastrukturu i uređenje zelenih površina
 • Organizirat ćemo pomoć za starije stanovnike i omogućiti im veće uključivanje u javni i društveni život kvarta.
 • Kvartu nedostaju sportsko-rekreacijski sadržaji, posebno oni za odrasle. Ulagat ćemo u postojeće i nove rekreacijske zone i javna vježbališta na otvorenom, kao i u postojeće zelenilo te nove parkove

Mjesni odbor Kozari Bok

Može za promjenu Kozari Bok imati dobru ambulantu?

 • Naša ambulanta nema dovoljno kapaciteta za više od 8 000 stanovnika Kozari Boka i Kozari Puteva. Osigurat ćemo izgradnju novog doma zdravlja i uvesti ginekološku ambulantu, kako bismo povećali kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite 
 • Šumica je super, ali nije dovoljna. Oblikovat ćemo javni park između škole, ambulante i vrtića te urediti veće zelene sportsko-rekreacijske zone u neposrednoj blizini kvarta, na zemljištu u gradskom vlasništvu
 • Unaprijedit ćemo prometnu infrastrukturu i sustav parkiranja, a tamo gdje je moguće postaviti i nogostupe. Izgradit ćemo biciklističku stazu uz Servisnu cestu
 • Dugoročno ćemo se boriti protiv ilegalnog odlaganja glomaznog otpada boljom organizacijom prikupljanja i odvoza otpada, postavljanjem reciklažnih kontejnera te uređenjem i kontrolom kritičnih lokacija na kojima se to događa 
 • Radit ćemo na smanjivanju negativnog ekološkog utjecaja postojeće industrije u okruženju kvarta
 • Radi veće sigurnosti u okruženju škole i vrtića osigurat ćemo bolju prometnu regulaciju u Ulici Gordana Lederera i smanjiti dodatno prometno opterećenje
 • Osigurat ćemo realizaciju predviđenog kompleksa javne namjene s društvenim centrom i knjižnicom kao zajedničkim kulturnim resursom Kozari Boka i Kozari Puteva

Mjesni odbor Kozari Putevi

Mogu za promjenu Kozari Putevi dobiti dom zdravlja?

 • Osigurat ćemo izgradnju novog doma zdravlja i uvesti ginekološku ambulantu 
 • Češćim polascima autobusne linije 237 i uvođenjem novih povećat ćemo dostupnost javnog gradskog prijevoza. Ispitat ćemo mogućnost izgradnje tramvajske linije uz Kanalski put 
 • Unaprijedit ćemo prometnu infrastrukturu i sustav parkiranja uvođenjem jednosmjernih ulica, a tamo gdje je moguće postaviti i nogostupe 
 • Radi veće sigurnosti djece, uredit ćemo i prometno regulirati južni prilaz školi i zalagati se za izostanak dodatnog prometnog opterećenja u Ulici Gordana Lederera
 • Unapređenjem postojećih i izgradnjom novih sportsko-rekreacijskih sadržaja osigurat ćemo uvjete za rekreaciju stanovnika svih dobnih skupina
 • Radit ćemo na realizaciji kompleksa javne namjene s društvenim centrom i knjižnicom kao zajedničkim kulturnim resursom Kozari Boka i Kozari Puteva
 • Ulagat ćemo u podizanje sigurnosti u kvartu te bolje osvjetljenje ključnih pješačkih poteza, primjerice onog prema tramvajskoj stanici
 • Dugoročno ćemo se boriti protiv ilegalnog odlaganja glomaznog otpada boljom organizacijom prikupljanja i odvoza otpada, postavljanjem reciklažnih kontejnera te kontrolom i uređenjem lokacija na kojima se to događa u parkove, vrtove i rekreativne zone 
 • Ispitat ćemo mogućnosti saniranja neadekvatno izvedenog kanalizacijskog sustava

Mjesni odbor Peščenica

Može za promjenu Stara Pešča koja sluša svoje stanovnike?

 • OŠ D. Kušlana podstanar je u zgradi III. gimnazije. Odlučili smo skinuti prašinu s  projektne dokumentacije i osigurati da djeca dobiju novu zgradu osnovne škole
 • Poboljšat ćemo križanje Branimirova – Donje Svetice, a s prometnim stručnjacima analizirat ćemo mogućnost spajanja Banjavčićeve i Bužanove te uvođenje željezničke stanice kod Heinzelove 
 • Uvest ćemo kvartovsku zonu parkinga
 • Obnovit ćemo i modernizirati DZ u Njegoševoj i vratiti pedijatrijsku ordinaciju. U suradnji s institucijama pokrenut ćemo sustav dobrosusjedske pomoći
 • Regulirat ćemo prekomjernu izgradnju. Nove stambene zgrade trebaju pratiti ulaganja u prometnu i komunalnu infrastrukturu  i u javne gradske sadržaje 
 • Oživjet ćemo društveni i kulturni život kvarta prenamjenom zapuštenog prostora u Bužanovoj bb, a postojeće prostorije MO-a u Njegoševoj otvorit ćemo za javnost
 • Zaštitit ćemo prirodnu baštinu u kvartu (drvored američkih koprivića, stoljetna tisa). S našim sugrađanima ćemo ozeleniti kvart te pokrenuti edukativne eko-radionice za djecu i odrasle.
 • Obnovit ćemo dječje igralište u Budakovoj i u suradnji s PTT školom igralište u Galovićevoj. Uređenjem igrališta i rekreacijskih zona želimo stvoriti uvjete za zdrav i aktivan život stanovnika

Mjesni odbori Folnegovićevo naselje i Janko Matko

Može za promjenu Folka postati BITNA?

 • Postavljanjem dodatne javne rasvjete i pješačkih prijelaza poboljšat ćemo sigurnost i efikasnost cestovnog prometa, a ulaganjima u biciklističku infrastrukturu poticati održivi promet
 • Rekonstrukcijom pothodnika Folka – Savica, izgradnjom rampe za osobe s invaliditetom, bicikliste i majke s kolicima te održavanjem rasvjete pothodnik ćemo učiniti pristupačnijim i sigurnijim za sve 
 • Boljom organizacijom prikupljanja i odvoza otpada u našem kvartu poboljšat ćemo kvalitetu života, izgled kvarta te spriječiti divlje odlaganje glomaznog otpada i ilegalna odlagališta na zapuštenim površinama
 • Osigurat ćemo parkirno mjesto novim načinima planiranja prometa u mirovanju, a da pritom ne smanjujemo zelene površine i pješačke koridore
 • Dio stambenih zgrada (“limenki”) u lošem je stanju. Prikupit ćemo informacije, rješenja i iskustva drugih sugrađana oko energetske obnove stambenih zgrada te ih staviti na raspolaganje svima
 • Otvorit ćemo prostore mjesnih odbora za kulturne aktivnosti za mlade i odrasle, organizirati periodične programe i aktivnosti u javnim prostorima u kvartu
 • Uredit ćemo javne zelene površine i uspostaviti mjesta za igru mladih i druženje odraslih. Postavit ćemo ugrađena mjesta za roštilj

Mjesni odbor Ferenščica

Može li za promjenu Ferenščica dobiti infrastrukturu za 21. stoljeće?

 • Reorganizirat ćemo način odvajanja i prikupljanja komunalnog i glomaznog otpada i time smanjiti broj kontejnera i divljih deponija u naselju 
 • Novom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom prometa te dodatnim uspornicima u blizini vrtića i škole učinit ćemo sigurnijim kretanje pješaka, biciklista, vozača i posebno djece 
 • Obnovit ćemo i modernizirati OŠ August Cesarec kako bismo u školi primjerenoj 21. stoljeću i dalje odgajali i buduće naraštaje Ferenčanki i Ferenčana
 • Obnovit ćemo i modernizirati dvorište dječjeg vrtića “Duga” kako bi se djeca našeg kvarta mogla igrati na spravama kakve sada samo gledaju u drugim vrtićima i parkovima
 • Uredit ćemo i postaviti nadstrešnice na sva stajališta tramvaja u oba smjera na području naselja
 • Brinut ćemo o tome da se zelene površine povećaju i da se prilikom izgradnje novih stambenih jedinica uvode novi parkovi, šetnice i druge zelene površine
 • Radit ćemo na uređenju šetnice uz potok Bliznec, od tramvajske stanice Ferenščica prema okretištu Žitnjak i obnovi sportskog igrališta u Ivekovićevoj ulici
 • Osigurat ćemo redovito održavanje ulične rasvjete i korištenje nove, ekološki prihvatljivije LED tehnologije

Mjesni odbor Borongaj Lugovi

Može za promjenu da Borongaj Lugovi dobiju javnu infrastrukturu koju zaslužuju?

 • Uređenjem i proširenjem Ulice Vukomerec, uz bolju regulaciju prometa na kritičnim točkama, smanjit ćemo intenzitet prometnih gužvi
 • Ispitat ćemo mogućnost promjene ruta autobusnih linija 215 (Trnava – Kvaternikov trg) i 236 (Kampus – Čavićeva) te povećati broj autobusa i osigurati veću dostupnost javnog prijevoza
 • Unaprijedit ćemo pješačku i biciklističku infrastrukturu izgradnjom nogostupa i biciklističke staze uz Ulicu Vukomerec i uz Slavonsku aveniju te izgradnjom pješačkog prijelaza preko pruge na Branimirovoj
 • Uredit ćemo zapuštene javne površine i regulirati održavanje površina u privatnom vlasništvu koje u trenutnom stanju ugrožavaju objekte i ljude. Dugoročno ćemo spriječiti ilegalno odlaganje otpada u šumi, potoku i drugdje
 • Kontrolirat ćemo prekomjernu izgradnju i kroz balansirani razvoj osigurati da onu buduću prati ulaganje u javnu infrastrukturu i zelene površine
 • S obzirom na postojeće i buduće potrebe koje dolaze s novom planiranom stanogradnjom, osigurat ćemo dostatne kapacitete vrtića i škole.
 • U suradnji sa Sveučilištem, zapuštene dijelove Kampusa Borongaj ćemo urediti i prenamijeniti u zelenu sportsko-rekreacijsku zonu otvorenu i stanovnicima

Mjesni odbor Žitnjak

Može za promjenu Žitnjak postati suvremeni kvart?

 • Pokrenut ćemo izgradnju vrtića za koji već postoji projekt, i koji će osigurati uvjete rada prema suvremenim standardima. Regulacijom prilaza školskom autobusu osigurat ćemoveću sigurnost djece u prometu u okruženju škole u Petruševcu 
 • Dostupnost javno gradskog prijevoza osigurat ćemo češćim dnevnim autobusnim linijama prema Kvaternikovom trgu, uvođenjem noćnih linija i novih linija prema Glavnom kolodvoru ili Dubravi
 • Organizirat ćemo sustavno čišćenje zelenih površina i okolice Domovinskog mosta. Dugoročno ćemo onemogućiti ilegalno odlaganje otpada na području kvarta i kroz radionice educirati djecu i mlade o pravilnom zbrinjavanju otpada i reciklaži 
 • Unaprijedit ćemo prometnu komunikaciju i tamo gdje je potrebno proširiti ulice nogostupima. Ulagat ćemo u pješačku i biciklističku infrastrukturu koja bi spajala kvart s Radničkom cestom
 • Poticat ćemo društveni i kulturni život u kvartu i tražiti odgovarajuće prostorno rješenje za različite društvene, kulturne i edukativne aktivnosti, poput višenamjenske dvorane koja bi se mogla koristiti za rad s djecom, kao kino, kazalište, za buvljake i rasprodaje.

Odvoji 3 minute

i podrži nas donacijom!

Aktivnosti

Želiš pratiti kampanju iz prvog reda?

Imaš  pitanje? Komentar? Želiš se uključiti?

Pošalji poruku koristeći kontakt formu ili nam se javi na mail pescenica-zitnjak@zagrebjenas.hr!

[contact-form-7 id=”9067″ title=”Peščenica Žitnjak”]

Prati nas na
društvenim mrežama!