Skip to main content

S novom godinom isplanirali smo podsjetnik na nekoliko bitnijih zbivanja u 2020. na razini vijeća u kojima djelujemo u GČ Črnomerec. Treba krenuti optimistično pa počinjemo s jednom dobrom pričom. Jedan od nama dražih rezultata je što je naš prijedlog uređenja nove zelene rekreacijske zone između ulica Črnomerec, Sv. Duh i Jablanovac usvojen na VGČ Črnomerec. Radi se o neuređenoj šumskoj zoni u vlasništvu Zrinjevca (Z2 po GUP-u) površine preko 35,000 m2 u koju se trenutno (lagano) može ući samo neuređenim puteljkom iz Ulice Jablanovac (što nam se čini kao zgodan naziv za uređenu park-šumu, što mislite?). Planskim krajobraznim uređenjem ova bi se zona mogla urediti u ugodnu šumsku šetnicu, zelenu rekreacijsku zonu nalik npr. park-šumi Jelenovac. Naš je prijedlog Vijeće Gradske četvrti Črnomerec jednoglasno usvojilo na 43. sjednici krajem rujna 2020.


Dijelovi te pošumljene zone već se sad koriste kao neformalne šetnice, ali nisu uređene. Predlažemo uređivanje pješačkih staza, postavljanje klupica, stuba na strmijim dijelovima i signalizacije za pješake. Ovakvo bi uređenje omogućilo građanima lakše šetanje 🚶‍♀️🐕🌳 , rekreacijsko trčanje 🏃‍♀️🌳 i druženje na otvorenom i piknike ☀️🤸‍♀️🧺🌳. Posebno u 2020. uslijed pandemije i potresa uvidjeli smo koliko je ovakva zelena kvartovska infrastrukturna važna za ugodan život u gradu!


Ulazi na šetnicu bi se mogli urediti na lokacijama:


– Ulica Črnomerec 94
– Ulica Črnomerec 147
– Ulica Jablanovac 27- Ulica Sveti Duh 129
– Ulica Sveti Duh 131D


Poticaj na pripremu ovog prijedloga došao je nakon što su građani Ulice Črnomerec umjesto privremenog mobilnog reciklažnog dvorišta zatražili uređenje parka u svojoj gusto izgrađenoj ulici. Potaknuti ovim zahtjevima predložili smo da se uredi park uz Ulicu Črnomerec i park-šuma na spomenutom širem području prema ulicama Jablanovac i Sv. Duh, a nakon zatvaranja mobilnog reciklažnog dvorišta da se i na taj prostor proširi park s dječjim igralištem.


Uređenjem parka i šetnice na predloženim lokacijama kvaliteta života u toj zoni bi se znatno popravila. Kroz raspravu o prioritetima i planu komunalnih aktivnosti za 2021. godinu, urgiramo da se ovaj naš prijedlog uskoro zbilja i izvede te se nadamo da će nas ostali članovi VGČ Črnomerec i u tome podržati. 🌳