Skip to main content

U srijedu navečer je buknuo požar pored reciklažnog dvorišta Jakuševec kojim upravlja gradsko poduzeće Čistoća. Podsjećamo zagrebačku javnost da je riječ o čak petom požaru u pogonu za gospodarenje otpadom u posljednjih pet godina, što je apsolutno nedopustivo za sigurnost i zdravlje građana Zagreba.

Naime, u travnju 2014. godine je došlo do velikog požara u pogonu za reciklažu otpada privatnog poduzeća “C.I.O.S. grupa” čiji je vlasnik i direktor Petar Pripuz prijatelj gradonačelnika Bandića te od strane USKOK-a zajedno s njim optužen za namještanje posla prikupljanja glomaznog otpada u Zagrebu. Još tada je Petar Pripuz bez ikakvih dokaza izjavio da se radi o podmetnutom požaru. Sljedeći požar je na istoj lokaciji izbio u kolovozu 2015. godine, a zatim u svibnju 2017. godine te u lipnju 2018. godine. Za posljednji požar u kojem se opet zapalio glomazni otpad je i policija tvrdila da je podmetnut, no nije bilo epiloga iz kriminalističkog istraživanja koje je PU zagrebačka navodno poduzela. Tada je Petar Pripuz pokušao svaliti odgovornost za požare na nas iz oporbe u Gradskoj skupštini koji Milanu Bandiću ne damo mira zbog kaosa u gospodarenju otpadom. Kao Zagreb je NAŠ! i Klub lijevog bloka zajedno smo sa SDP-ovim klubom tražili na sjednici Gradske skupštine u lipnju 2018. godine da Gradska uprava podnese gradskim zastupnicima izvješće o svim poslovnim odnosima između Grada Zagreba i C.I.O.S. grupe, no Bandićeva većina je glasala protiv tog prijedloga. 

Ove godine je požar izbio u srpnju i to u pogonu za gospodarenje otpadom kojim direktno upravlja gradska uprava, odnosno gradsko poduzeće. Zapalio se glomazni otpad na plohi koja trenutno služi za njegovo razvrstavanje nakon čega vjerojatno ide u pogon C.I.O.S. grupe, s obzirom na to da je u siječnju 2018. godine Grad Zagreb odabrao poduzeće iz C.I.O.S. grupe za obavljanje posla uklanjanja glomaznog otpada na području Zagreba. Istog je mjeseca gradonačelnik Bandić potpisao ugovor vrijedan 245 milijuna kuna za gradnju, održavanje i upravljanje podsustava odlagališta Jakuševec s konzorcijem u kojem se nalazi i poduzeće iz C.I.O.S. grupe te poduzeće u vlasništvu Bandićevog kuma Penave koji je za Zagreb gradio tzv. “zlatni WC”. 

U Gradskoj skupštini ćemo tražiti da se ispita je li privatni konzorcij svojim ugovorenim radovima na Jakuševcu doprinio uzrocima požara ili otežao njegovo gašenje. Tražit ćemo i da se ispita zbog čega se zapaljeni glomazni otpad sortirao na toj površini te je li se njegovo skladištenje odvijalo prema važećim propisima. Zahtijevat ćemo od nadležnih državnih i gradskih institucija da se utvrdi odgovornost u obliku nehaja ili namjere za uzastopne požare u pogonima za gospodarenje otpadom u Zagrebu. Nemoguće je da je pet požara u pet godina slučajnost, što znači da su na djelu namjerno podmetnuti požari zbog profita i obračuna interesnih skupina ili je pak na djelu nemar i sustavno kršenje propisa o gospodarenju otpadom.