Skip to main content

Petar Pripuz, predsjednik uprave poduzeća C.I.O.S. grupe, u jučerašnjim je izjavama za medije odgovornost za požar u zagrebačkom pogonu C.I.O.S. grupe u Jankomiru odlučio indirektno pripisati političkoj oporbi gradonačelniku Bandiću u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Želimo poručiti predsjedniku uprave C.I.O.S. grupe da mu neće uspjeti nesuvisli pokušaji prebacivanja odgovornosti te da ćemo i dalje kritizirati kaos gospodarenja otpadom za koji je prije svega odgovoran gradonačelnik Grada Zagreba i s njime povezane interesne grupacije.

Podsjećamo da je požar koji je u subotu 9. lipnja izbio u pogonu C.I.O.S. grupe čak četvrti požar u posljednje četiri godine na istoj lokaciji. “Ovakva situacija je očito ili rezultat nevjerojatnog nemara od strane C.I.O.S grupe koji toleriraju nadležne državne i gradske institucije ili se radi o međusobnom obračunu interesnih skupina koje se bave tzv. organiziranim otpadom. U svakom slučaju, neprihvatljivo je da još uvijek nemamo nikakve odgovore, a da stanovnici zapadnog Zagreba gotovo svake godine strepe od novog požara u pogonu C.I.O.S. grupe jer ne znaju što tada udišu”, izjavio je Tomislav Tomašević, zastupnik u Gradskoj skupštini ispred platforme Zagreb je NAŠ!. Zatražio je od gradskih ureda o požarima u pogonu C.I.O.S. grupe sve informacije i izvješća koja su im o tome dostavile državne institucije.

Politička platforma Zagreb je NAŠ! inzistirat će da se konačno razjasne poslovni odnosi između Grada Zagreba i C.I.O.S. grupe. Podsjetimo da već nekoliko godina čekamo hoće li biti potvrđena optužnica vezano za pogodovanje poduzeću iz C.I.O.S. grupe za posao prikupljanja glomaznog i drugih vrsta otpada u Gradu Zagrebu prema kojoj USKOK optužuje Milana Bandića i Petra Pripuza. Unatoč tome je Grad Zagreb prije nekoliko mjeseci na javnom natječaju na temelju samo jedne ponude ponovno dodijelio tvrtki iz C.I.O.S. grupe posao skupljanja glomaznog otpada. Očekujemo da se konačno razjasne odnosi između Grada Zagreba i C.I.O.S. grupe i da se otkriju uzroci uzastopnih požara.

Da kaos pri gospodarenju otpadom nije slučajan platforma Zagreb je NAŠ! upozoravala je već od svog prvog izlaska u javnost, a detaljnije o tome možete pročitati u prošlogodišnjem priopćenju koje je izašlo povodom požara u pogonu C.I.O.S. grupe prije godinu dana.