Skip to main content

Drskim istupom gradonačelnik Bandić u posljednjim danima vladavine skreće pažnju s divljačke devastacije na Savici.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik na odlasku, koji je uporan u namjeri da devastira park na Trnjanskoj Savici, unatoč prosvjedima i žestokom protivljenju građana tog kvarta, pokušava odvratiti pažnju s ove situacije pa se odlučio usporediti sa žrtvama holokausta. Naime, podsjetio je na akciju građana koji su se prije sedam godina protivili privatizaciji javnog prostora u Varšavskoj ulici te došli s koferima pred Gradsko poglavarstvo. Tu je prosvjednu akciju Bandić danas odlučio interpretirati, i sebe samoga usporediti, s najvećim pokoljem u recentnoj povijesti čovječanstva. I to istoga dana kada je najavio izgradnju spomenika tim istim žrtvama s kojima tako olako manipulira i koje zapravo ismijava, a samo dan nakon što je Gradska skupština Zagreba odlučila nagraditi povijesnog revizionistu Jakova Seldara.

Prosvjed pred Gradskim poglavarstvom bio je jedan u nizu prosvjednih akcija koje su održane u tijeku višegodišnje borbe za Varšavsku i očuvanje pješačke zone. Prisjetimo se, tom su prigodom srušena stabla u Varšavskoj ulici, dio prostora je dan u privatne ruke za potrebe izgradnje ulaza u garažu privatnog projekta Centar Cvjetni što je plaćeno javnim sredstvima, odnosno novcem građana grada Zagreba. Prosvjednom akcijom građani su prošetali od Varšavske ulice do zgrade Gradskog poglavarstva pred kojim su gradonačelniku ostavili kofere s osnovnim potrepštinama – papučama, četkicom i pastom za zube, brijačim priborom, toalet papirom i igrom Čovječe ne ljuti se, za koje su smatrali da će mu biti od koristi tijekom boravka u pritvoru.

S obzirom na to da su članovi političke platforme Zagreb je NAŠ u to vrijeme bili nositelji građanskog nezadovoljstva zbog kriminalnog ponašanja tadašnjeg i sadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića kao i čitave političke garniture, ovim putem želimo podsjetiti kako su se građani, kao i nositelji inicijative Ne damo Varšavsku protivili načinu na koji se upravlja gradom te pozivali na transparentno upravljanje gradskom imovinom, javnim prostorima i gradskim novcem, a protiv klijentelizma i udovoljavanja privatnim interesima pojedinih moćnika.

Ovakvi istupi kojima gradonačelnik postavlja sebe u poziciju žrtve jasan su znak da je svjestan kako će na sljedećim izborima izgubiti bitku za grad Zagreb, a posljedica čega će biti ponovni smještaj upravo u Remetincu, u kojem je već bio prije tri godine, a što su mu građani predvidjeli tada, 2010.